S-a întâmplat în 8 mai 1521
X.1517 Martin Luther (1483-1546) a batut pe usile Domului din Wittenberg documentul cu cele 95 de []The post S-a intamplat in 8 mai 1521 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 8 mai 1521 was first posted on mai 8, 2020 at 2:37 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 mai 1521: Prin Edictul de la Worms, formulat la 8 mai si promulgat ulterior la 25 mai de imparatul german Carol al V-lea, invatatura reformatorului religios Martin Luther, protestantismul german, este condamnata ca eretica. La 31.
X.1517 Martin Luther (1483-1546) a batut pe usile Domului din Wittenberg documentul cu cele 95 de teze impotriva catolicismului, moment ce a marcat inceputul Reformei promovate de teologul german. Dieta de la Worms din 1521 a fost o dieta a Sfantului Imperiu Roman, ce a avut loc in orasul Worms din Germania de astazi, ramas in istorie pentru edictul de la Worms (Wormser Edikt), referitor la Martin Luther si la efectele Reformei Protestante. El s-a tinut intre ianuarie si mai 1521, sub conducerea imparatului Carol al V-lea. Cu un an in urma, in 1520, Papa Leon al X-lea a emis bula papala Exsurge Domine (Ridica-Te, Doamne ), in care sublinia ceea ce considera a fi 41 de greseli gasite in cele 95 de teze ale lui Martin Luther si in alte scrieri scrise de el sau in legatura cu el. Luther a fost convocat de imparat. Printul Frederick al III-lea, Elector de Saxonia a obtinut un acord, prin care lui Luther i se promitea trecere libera la intalnire si pe drum. Aceasta garantie era esentiala dupa cum fusese tratat Jan Hus, care a fost judecat si condamnat de conciliul de la Konstanz in 1415 in pofida unor promisiuni de siguranta. Imparatul Carol al V-lea a deschis Dieta Imperiala de la Worms la 28 ianuarie 1521. Lui Luther i s-a cerut fie sa dezavueze, fie sa-si reafirme convingerile. Cand a aparut la 16 aprilie in fata adunarii, Johann Eck, asistent al arhiepiscopului de Trier (Richard Greiffenklau zu Vollraths la acea vreme), a fost purtatorul de cuvant al imparatului. Nuntiul papal de la Dieta, Girolamo Aleandro, a intocmit si a inaintat dezavuarea lui Luther. Edictul l-a declarat pe Luther eretic si a interzis citirea sau detinerea scrierilor lui. A fost punctul culminant al luptei dintre Martin Luther si Biserica Catolica in ce priveste reforma, mai ales in ce priveste vanzarea de indulgente. Au existat insa si alte probleme care gravitau in jurul problemelor teologice: La nivel teologic, Luther contestase autoritatea absoluta a Papei asupra bisericii, sustinand ca vanzarea de indulgente, autorizata si promovata de Papa, era gresita. Luther a sustinut ca mantuirea se atinge numai prin credinta (sola fide) si nu prin mecanismele legale ale...