Un mai-mare al Armatei romane, la a carui porunca tremurau sute de oameni, sta smerit in fata Mantuitorului Isus! In fata Mantuitorului sta un sutas roman; sta cu credinta tare si cu rugaciune calda pentru tamaduirea slugii sale. Dar acest sutas nu sta numai in fata Mantuitorului, ci sta si astazi in fata noastra cu []Un mai-mare al Armatei romane, la a carui porunca tremurau sute de oameni, sta smerit in fata Mantuitorului Isus!In fata Mantuitorului sta un sutas roman; sta cu credinta tare si cu rugaciune calda pentru tamaduirea slugii sale. Dar acest sutas nu sta numai in fata Mantuitorului, ci sta si astazi in fata noastra cu multe invataturi sufletesti.

Sutasul sta inaintea noastra, intai ca o pilda de credinta vie si tare. El credea si se incredea din tot sufletul sau in Hristos, in puterea si ajutorul Lui. Aceasta credinta a plecat sa-L caute pe Hristos si aceasta credinta tare l-a ajutat pe sutas la tamaduirea slugii sale.

Mergi si cum ai crezut sa-ti fie tie! , i-a zis Hristos ca o invatatura ca si noi, prin credinta vie si tare, putem dobandi toate cele dupa voia Lui.

Toate sunt cu putinta celui ce crede , a zis Hristos. Sutasul din Capernaum este pus apoi inaintea noastra ca o pilda de iubire.

Bolnavul pentru care sutasul umbla pe drumuri si ii cerea cu lacrimi in ochi tamaduire nu era nici fiul sau, nici fiica sa, nici rudenia sa, ci era sluga, servitorul sau. i cand ne gandim ca in acele vremuri slugile se vindeau si se cumparau cu bani, adica erau pretuite in rand cu vitele! Iata ce pilda de iubire a aproapelui sau a aratat sutasul!Sutasul roman din Capernaum sta apoi inaintea noastra ca o pilda de smerenie. Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperamantul meu a zis sutasul, cu toate ca era o capetenie, un slujitor dintre cei mai mari. Vorbele lui sunt o dovada de smerenie si de cunoastere a starii sale nevrednice si pacatoase in fata lui Isus Dumnezeu.

Iata deci: sutasul din Capernaum este pus inaintea noastra ca o pilda de credinta, de dragoste, de nadejde, de smerenie. Sutasul din Capernaum avea o credinta adevarata din care, ca dintr-un izvor, au izvorat: iubirea, rugaciunea, smerenia. Un credincios roman mantuit sta in fata noastra ca sa luam si noi pilda de credinta de la el, sa avem si noi o credinta care sa ne aplece mereu la picioarele Mantuitorului, o credinta care sa ne aplece in rugaciuni si sa trezeasca in noi dragostea si smerenia.

Draga cititorule! Uita-te cu cata credinta sta sutasul in fata Mantuitorului; si, luand pilda de la el, ingenuncheaza si tu in fata Mantuitorului cu toate bolile tale sufletesti si trupesti, cu toate necazurile tale, cu toate bucuriile si durerile tale, cu toate lipsurile si pasurile tale. Oricat de pagan si de paganit ai fi in...