Educatia este in primul rand Lumina. Sufletul omenesc, ca tot ceea ce este viu, inseteaza dupa lumina si cauta lumina. Setea de cunoastere este pusa de la inceputul vietii in sufletul omenesc, de aceea el doreste mereu sa vada si sa stie ce este inaintea lui, in urma lui, langa el. Fiecare intrebam pe cel []Educatia este in primul rand Lumina.

Sufletul omenesc, ca tot ceea ce este viu, inseteaza dupa lumina si cauta lumina. Setea de cunoastere este pusa de la inceputul vietii in sufletul omenesc, de aceea el doreste mereu sa vada si sa stie ce este inaintea lui, in urma lui, langa el.

Fiecare intrebam pe cel care credem ca stie mai mult decat noi despre ceea ce noi inca nu stim, dar dorim sa aflam. Desigur ca suntem si putem fi de multe ori inselati, intreband pe cine nu stie. Sau pe cine stie rau.

De aceea este atat de insemnat lucru ca sa cunoastem pe acela care stie bine adevarul. Pe acela care, pe langa cunoastere, are si cea mai mare dragoste si mila fata de noi, fata de oricine care nu cunoaste si care doreste sa afle.

Nimeni pe lume nu este mai necesar pentru oameni decat cel care cunoaste si spune adevarul cu dragoste de ei (In 19, 35).

Acesta a fost, este si va fi, in primul rand, Hristos.

Apoi, cei care vad prin lumina Lui. i cum fericirea sta in primul rand in lumina, adica in curatie, in inteligenta, in constiinta, in ade var, Hristos ne arata si ne duce pe cea mai scur ta cale, pe cea mai dreapta si mai fericita cale, pen tru a le avea pe acestea.

Abia prin ele noi ajungem apoi la adevarata feri cire a inimii, a credintei, a dragostei, a duhului nostru. Fiindca trebuie mai intai sa auzim, apoi vom crede (Rom 10, 17).

Mai intai vine invatatura, apoi credinta.

Mai intai Cuvantul, apoi Duhul.

Mai intai indrumarea, apoi fapta.

Ca una din acestea este mai intai, asta nu inseamna ca a doua vine mult mai in urma. Ci aman doua sunt intai. Numai ca forma sub care noi putem arata acest lucru este neindestulatoare, dar nu avem alta.

Dumnezeu insa le-a binecuvantat pe amandoua si ele sunt cele doua jumatati ale aceluiasi sfant intreg. Care este, deci, mai insemnata: auzirea sau credinta? Fiecare este la fel de insemnata, fiindca Hristos este amandoua. i Cuvantul si Duhul. Ce este in lumina in primul rand? Caldura sau stra lucirea? Nu stim: Amandoua! Caci din chiar clipa trimi terii luminii, ea este amandoua: si stralucirea si caldura. Hristos este la fel: si intelepciunea si puterea. El nu ne arata numai niste carari frumoa se, ci are si puterea sa ne duca pe ele. El nu zice : iata calea, mergeti pe ea! Ci zice: Eu sunt calea, veniti dupa Mine. Eu sunt cu voi, ca sa va port, sa va ajut, sa va inalt (Isaia 41, 10; Mt 28, 20).

Ati vazut pe la raspantiile drumurilor sau prin munti stalpi care arata diferite locuri si inaltimi? Acesti stalpi arata numai, dar nu duc spre ele. Arata...