1. O, in ce putrejune urat mirositoare se cufunda din ce in ce mai mult betivul, sau lacomul, sau desfranatul, sau pizmasul, orice pacatos! Ce trista priveliste este sa vezi aceste cadavre sufletesti din care duhneste pana departe duhoarea de alcool, de tutun, de spurcaciune si putreziciuni sufletesti, de murdaria cuvintelor pe care le []1. O, in ce putrejune urat mirositoare se cufunda din ce in ce mai mult betivul, sau lacomul, sau desfranatul, sau pizmasul, orice pacatos!Ce trista priveliste este sa vezi aceste cadavre sufletesti din care duhneste pana departe duhoarea de alcool, de tutun,de spurcaciune si putreziciuni sufletesti,de murdaria cuvintelor pe care le vorbesc,de scarnavia purtarilor si gesturilor care le arata nefericitii morti, in spurcaciunea pacatului lor!2. Iata, cu cat este mai respingatoare si mai gre toasa starea de mortaciune sufleteasca decat cea trupeasca!Daca, in Vechiul Testament, oricine se atingea de un mort era necurat (Num 19, 14-18)si trebuia sa fie curatit,cu cat mai multa necuratie raspandeste in jurul sau, asupra tuturor celor ce vin in atingere cu el, un mort sufletesc (Ef 2, 1)!3. Ierusalimul, in inteles duhovnicesc, inchipuie locul sfant, locul prezentei statornice a lui Hristos,starea inalt duhovniceasca,nivelul fericit de traire curata,locul unde Prezenta lui Dumnezeu straluceste cel mai puternic inaltimea de unde se raspandeste cel mai curat lumina cunoasterii si trairii Cuvantului lui Hristos,centrul spiritualsi starea cea mai dupa voia lui Dumnezeu.4. Betania era aproape de Ierusalim, adica de a-ceasta stare inalta.

Iata, acest adevar ne arata limpede si fiecare dintre noi am putut vedea din umblarea si experienta noastra anume aceea ca sunt unele, nu numai suflete sau familii, ci chiar si localitati intregi care, prin firea lor, sunt mai aproape de Dumnezeu decat altele,mai cu respect fata de lucrurile sfinte,mai cu evlavie fata de Casa Domnului,mai cu frica de pacat,mai cu dragoste de aproapele,mai cu temere de Dumnezeu,mai cu ascultare de Cuvantul Evangheliei si mai primitoare de Hristos.5. In astfel de localitati, nimeni nu are fata de Hristos o purtare vrajmasa.

Nimeni nu se ridica pe fata, cu ura raufacatoare impotriva Domnului,nici cu prigonire, cu batjocura, cu dispretsau cu viclesuguri si cu razbunariimpotriva Lucrarii lui Dumnezeu si a vestitorilor lui Hristos.6. Acolo pana si copiii cunosc cantarile Domnului. i chiar si cei mai departati de credinta au fata de cele sfinte un respect evlavios si o atitudine plina de buna-cuviinta.

Ferindu-se sa nu se atinga necuviincios de nimic din aceste lucruri sfinte.7. In astfel de localitati se gasesc cele mai multe case in care Domnul Iisus si ai Lui sunt totdeauna pri-miti cu dragoste,gazduiti cu bucuriesi petrecuti la plecare cu respect si recunostinta.8. In astfel de localitati traiesc sufletele cele mai scumpe si se aduna amintirile cele mai de neuitat.

In astfel de cetati, Cuvantul Domnului este cald,rugaciunea este puternica,partasia este dulce,cantarea este voioasa,petrecerea este placuta,Duhul este slobod si trairea este totdeauna fericita.

Pentru ca totdeauna acolo esti cel mai aproape de Dumnezeu, esti cel mai aproape de Locul unde locu ieste El, aproape de Ierusalimul Sau.

Acolo pacatul duce la pocainta, boala, la slava lui Dumnezeu, iar moartea duce la inviere.9. Tot ce este mai frumos...