În şcoala iubirii lui Iisus
A-L iubi inseamna a iubi ceea ce a iubit El: a iubi pe ai Sai, pe care El i-a iubit pana la capat. Aceasta e dragostea de frati, pentru care E1 a dat in chip deosebit aceasta porunca: Sa va iubiti unii pe altii; cum i-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii. Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii (In 13, 34-35; 15, 12,17).
Aceasta este iubirea care te aduna la un loc cu cei ce-L iubesc si-I slujesc. Este strangerea laolalta in Numele Lui, langa Cuvantul Lui, pentru a-I aduce multumire, inchinaciune si slava, pentru a chema pe Domnul, impreuna cu cei ce-L cheama dintr-o inima curata (II Tim 2, 25).
A-L iubi pe Iisus, inseamna a iubi pe pacatosi si a cauta sa-i aduci la El.
Adevarata dragoste crestina, scrie cineva, este aceea care se da in totul altora nu aceea care asteapta ca altii sa i se dea ei. Domnul Iisus a dat totul pana la capat si n-a cerut nimic. Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El i-a dat viata pentru noi; si noi deci trebuie sa ne dam viata pentru frati. Dar cine are bogatiile lumii acesteia si vede pe fratele sau in nevoie si isi inchide inima fata de el, cum ramane in el dragostea de Dumnezeu?Neiubirea nu poate cunoaste pe Dumnezeu. Numai cand un om se coboara intr-o lupta oarba a multimii si se sileste s-o scoata din pacatele si greselile ei, poate cunoaste pe Dumnezeu Care este dragoste. In aceasta dragoste S-a coborat pe pamant in Fiul Sau, pentru a mantui pe cei pacatosi.
Multi se zbat dupa daruri, dupa merite, dupa lucruri mari si aratoase. Unde-i insa ochiul care sa-l caute pe cel nebagat in seama? Unde-i mana care sa mangaie capul celui necajit? Unde-i punga care se deschide pentru nevoia adevarata, dar care sta ascunsa de ochii multimii? Unde-i inima aceea buna si prietenoasa, fata de cei parasiti! Unde-i rabdarea care tace, ingaduie, sufere si lucreaza in tacere?Iubirea Golgotei aceasta ne invata! El ne-a dat o pilda: sa calcam pe urmele Lui. Iubirea cunoaste un singur drum; si acesta este drumul pe urmele Mielului, drumul umilintei, al rabdarii si jertfirii de sine. Mergi tu pe acest drum? Iubesti tu sa fii smerit si nebagat in seama, sa fii injosit si dispretuit? Ori te superi cand nu se tine socoteala de tine si cartesti cand ajungi in saracie si lipsuri? Iubirea toate le rabda, toate le sufera.
Doamne Iisuse, si eu trebuie sa trec cateodata prin lipsuri si incercari. Alte ori trebuie sa vad nepasare in jurul meu si atunci sunt gata sa ma mahnesc si sa ma supar. Nu lasa, Doamne, ca astfel de ganduri sa raneasca inima mea, ci ajuta-ma sa invat de la Tine a fi bland si smerit cu inima, ca sa am totdeauna pacea sufletului in Tine. Alunga orice mandrie din inima mea si ma intareste in harul Tau, ca sa simt placere in slabiciuni, in defaimari, in vorbiri de rau; sa iubesc totul pentru Tine si in iubire sa Te urmez, in umilinta, in tacere si supunere, in orice vreme.
Iubesti tu pe Iisus? Iubire! Aceasta o vrea Domnul Iisus de la tine si de la mine. El locuieste in noi prin credinta, dar ramane si lucreaza in noi prin iubire (Efes 3, 14-19; 4, 15-16).
Toate trec, se vor sfarsi; numai iubirea ramane. i Domnul nu este multumit de noi si cu noi, daca avem celelalte daruri, dar am parasit iubirea (Apoc 2, 2-5). De aceea, cand ne cerceteaza, El nu ne intreaba ce ispravi am facut, ce fapte deosebite am savarsit, ci, privindu-ne si punand mana pe inima noastra, plin de duiosie si sfanta gelozie ne intreaba tacut: Ma iubesti, Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti tu mai mult decat acestia? Asa l-a intrebat Domnul pe ucenicul Sau la Marea Tiberiadei, dupa invierea Sa. Da, Doamne, a raspuns Petru la cele doua intrebari ale Domnului, stii ca Te iubesc! Cand insa este intrebat a treia oara: Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti? Cuvantul a sfredelit adanc inima lui Petru, ca orice intrebare pe care Duhul o trimite direct inimii noastre. i Petru a raspuns: Doamne, Tu toate le stii; stii ca Te iubesc! i a dovedit aceasta, dandu-si viata pentru El.
Cititorule! Ai putea sa raspunzi si tu la fel? i daca noi vorbim si cantam despre dragostea Lui, sa nu uitam ca El ne-a spus: Daca Ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu (In 14, 23). Copilasilor, sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul (I In 3, 18). Vorbele nu sunt decat vorbe. Ele trebuie sa ia trup. Caci Imparatia lui Dumnezeu nu sta in vorbe, ci in putere (I Cor 4, 20). Iar aceasta putere sta in iubirea, care este mai tare decat apa, decat focul, decat sabia si decat moartea (Cant Cant 8, 6-7; Rom 8, 38-39). Ai tu aceasta iubire?Religiunea lui Iisus este o cale de viata bazata pe dragoste. Ce este religia lui Iisus, religia crestina? Iata o intrebare la care s-au dat cele mai felurite raspunsuri. Dar cine a inteles prin viata sa crestinismul, acela stie ca religiunea lui Iisus nu este numai o forma din afara, ci este o cale de viata, bazata pe dragoste.
A te ruga, a cere si a primi necontenit putere de la Dumnezeu, si a folosi aceasta putere in fapte de dragoste, aceasta este religiunea lui Iisus. Religiunea curata si neintinata inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, scrie Apostolul Iacov (1, 27), este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor aceasta-i dragostea si sa ne pazim neintinati de lume aceasta-i sfintenia vietii (I Ptr 1, 15). Aceasta este singura religiune adevarata. Dragostea si sfintenia vietii sunt singurele semne ale adevaratei religiuni. Religiunea aceluia care nu are aceste semne in viata nu poate sa fie decat falsa.
Daca cineva se roaga si marturiseste: Dumnezeu este dragoste, are toata dreptatea; dar daca nu coboara aceasta iubire in viata, ceilalti raman fara folos. Ca bunul Samaritean, Iisus aplica bandaje peste ranile celor in nevoie si face din rugaciune ceva lucrator si folositor. Dragostea fata de Dumnezeu trebuie sa duca neaparat la dragostea de frati si iubirea de oameni.
Dumnezeu este iubire. Vrei sa cunosti pe Dumnezeu? Dumnezeu este iubire. Iubirea care lucreaza, iubirea care da totul, jertfeste totul, jertfeste pe Insusi Fiul Sau pentru mantuirea celor pacatosi si pierduti.
Nu-i nevoie sa fii om invatat ori sa te omori cu staruintele si alergarile pe la locuri sfinte, ca sa cunosti pe Dumnezeu si sa te mantuiesti. Dumnezeu este iubire. Apropie-te de El cu inima plecata si priveste cu incredere la viata si la jertfa Domnului Iisus si vei descoperi pe Dumnezeul iubirii (In 15, 9). Privindu-L pe Domnul Iisus, cunoastem pe Tatal.
Multi cauta descoperiri dumnezeiesti; dar nu poti afla pe Dumnezeu prin teorii savante si critici biblice; invatatura lui Iisus nu poate fi inteleasa numai prin teorie; Dumnezeul lui Iisus nu-i un Dumnezeu teoretic al filosofului: Absolutul, Infinitul; El este viata (In 1, 1-4). Numai prin iubire poti cunoaste cu adevarat pe Dumnezeu. Hraneste pe cei infometati, imbraca pe cei goi, da vedere orbilor, scapa pe cei prinsi in lanturile robiei (pacatului), ajuta pe cei saraci, mangaie pe cei oropsiti si vei vedea zilnic descoperiri dumnezeiesti.
Acesta-i adevarul: cei cari iubesc pe oameni si lupta pentru mantuirea lor, vad pe Dumnezeu in toate zilele. Dumnezeu le vorbeste la ureche, ei sunt in fata Lui. Pe cand invatatii cauta in biblioteci descoperirea dumnezeiasca, prin sfortarea mintii, Dumnezeul vietii se descopera in plina viata, acelora care-L cauta din toata inima.
Un orb care nu stia carte s-a dus odata la un credincios si l-a rugat sa-l invete despre Dumnezeu si mantuire. Credinciosul i-a zis: Daca lucrezi la meseria ta si esti platit pentru aceasta, iar banii luati ii dai orbilor mai saraci ca tine, atunci ai sa vezi pe Dumnezeu! i orbul a facut asa. Cu banii ce-i castiga se ducea in fiecare amiaza acolo unde se strangeau multi orbi si, in taina, el punea din banii sai in buzunarele adanci ale celui mai sarac dintre ei. Asa a facut in fiecare zi si inima acestui om, pe nesimtite, s-a deschis si s-a luminat. Dupa doua saptamani a venit la indrumatorul sau si i-a spus: Invatatorule, am inteles. Am invatat: Dumnezeu este iubire. Intr-o adunare s-a vorbit intr-o zi despre cer. La sfarsitul cuvantarii, un om s-a apropiat de cel ce vorbise si-i zise: Ati vorbit foarte frumos despre cer, dar nu ne-ati aratat unde este cerul! Vrei sa stii unde este cerul? zise vestitorul Cuvantului. Vezi casuta aceea de pe deal? Ia un cos cu de-ale hranei, haine si bani, mergi la casa aceea si vei gasi cerul. Omul a facut asa si a gustat cea mai mare bucurie din viata sa. Aflase cerul, in dragostea pe care o aratase celor in nevoie.
Acesti oameni au invatat prin ei insisi sa cunoasca pe Dumnezeu, iubind pe oameni. Dumnezeu care-I nepatruns pentru cel ce sade intre carti, devine cunoscut cand cineva iubeste pe oameni. Deci, daca tu privesti la Iisus Care a iubit pe oameni si pe ucenicii Sai, vei cunoaste pe Dumnezeu. Daca privesti la Iisus cu dragoste, cu devotament si evlavie vei...