1. Indata ce undeva Hristos va face o lucrare minunata si puternica, duhurile vrajmase se vor alarma pline de ingrijorare si vor porni la masuri energice , spre a impiedica raspandirea mai departe a acestei lucrari mantuitoare si spre a i nimici roadele ei de pana acum. De aceea este scris: Fiti treji si vegheati! Pentru []1. Indata ce undeva Hristos va face o lucrare minunata si puternica, duhurile vrajmase se vor alarma pline de ingrijorare si vor porni la masuri energice , spre a impiedica raspandirea mai departe a acestei lucrari mantuitoaresi spre a i nimici roadele ei de pana acum.

De aceea este scris: Fiti treji si vegheati! Pentru ca potrivnicul vostru diavolul da tarcoale ca un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita (I Ptr 5, 8).2. Toate masurile rele si profetia lor fusesera prevazute in planul dumnezeiesc si cunoscute. Marea Lucrare Mantuitoare a Jertfei lui Hristos se va face [chiar si] cu concursul acestora;dar nu pentru ca Dumnezeu nu ar fi putut face mantuirea omenirii fara ele (caci atunci cei care le au pus la cale n ar avea nici o vina sau ar avea o dez-vinovatire!)ci pentru ca Dumnezeu, stiind mai dinainte ca acesti oameni vor avea sa faca acest rau, a lucrat in asa fel, incat raul lor fara voia lor sa devina un element folositor planurilor Domnului mantuitoare pentru cei buni.

O, ce tainic si minunat stie sa lucreze Intelepciunea lui Dumnezeu pentru ai Lui!3. Faceti voi, cei rai, la planuri cate voiti (Ps 2, 1-4).

Sfatuiti va cat vreti si luati oricate masuri puteti lua.

Prindeti, chinuiti, judecati,osanditi si inmormantati sub sentinte, sub pietre, sub peceti si sub cata paza puteti avea,pe Hristos si pe ai Lui (Mt 27, 66).

Caci atunci cand va veni vremea hotarata a Eliberarii si a Invierii, nimic nu L va opri pe Iisus si pe ai Lui sa iasa din nou,sa umble din nousi sa faca din nou minuni4. O, voi, cei rai, sa stiti ca toate neputincioasele voastre masuri, luate cu gand ucigas impotriva Domnului si Mantuitorului Sfantsi executate cu ura, cu nedreptate si cu salbaticie contra Lucrarii si Evangheliei Sale,sunt stiute de Dumnezeu si vor lucra, pana la urma, chiar impotriva celui care le a inspiratsi vor ajuta mai puternic la izbanda Cauzei lui Hri-tos, spre slava Lui.

Asa a fost in trecut si tot asa va fi si in viitor.5. Sa stiti ca veti ajunge sa vedeti voi insiva, farisei neputinciosi, cum tocmai ceea ce voi ati vrut sa nimiciti cu salbaticie va creste si va rodi mai frumos si mai viu,in timp ce voi si puterea voastra va veti scufunda in vesnica rusine si pierzare.

Ca intr o mlastina de scarnavii eterna si inspaiman-tatoare.6. Toate prigonirile contra lui Hristos au fost intemeiate pe minciuni, pe interpretari si pe motive politice.

Pentru ca nu putea fi spus pe fata motivul adevarat ca Hristos trebuie sa fie osandit fiindca este bun, ca face binele si ca face o Lucrare mantuitoare, spre folosul sufletelor,lasandu-i in umbra sau osandindu-i pe ingamfatii pretentiosi si profitori ai afacerismului de orice fel.

Aceasta era vina Lui. i aceasta vinovatia lor.7. I sa gasit totdeauna lui Hristos un motiv mincinos care sa L incadreze in legea lor,fiindca celelalte motive adevarate nu se puteau incadra, iar El trebuia ucis.

Asa vor cauta mereu sa faca si viitorii Lui vraj masi.8. Intr adevar, daca toti oamenii neamului evreiesc ar fi crezut in Domnul, nu numai ca Dumnezeu le ar fi ferit tot neamul lor de navalirea altor neamuri,dar le ar fi dat si o viata pasnica si fericita, cum le mai daduse de atatea ori in istoria poporului lor,dupa cum Insusi Dumnezeu le fagaduise in atatea randuri, prin marii oameni ai credintei pe care ii avusera ei: Avraam, Moise, David (Fac 15, 18; Exod 3, 8; I Imp 2, 3-4).

O, daca oamenii L-ar asculta pe Dumnezeu, ce fericire ar veni din cer peste ei!9. Neascultarea fata de Dumnezeu a adus totdeauna nenorociri mari nu numai peste indivizii impotrivitori, ci si peste...