,,Inca putin somn inca putina odihna (Pilde 24,33) Inca putin numai putin si apoi ma intorc la Dumnezeu Inca putin somn! zice lenesul inca putina odihna, sa mai incrucisez mainile putin ca sa ma odihnesc (Pilde 24,33). Ce bine a cunoscut inteleptul Solomon pe omul cel lenes. Caci asa e lenesul; el nu se [],,Inca putin somn inca putina odihna (Pilde 24,33)Inca putin numai putin si apoi ma intorc la DumnezeuInca putin somn! zice lenesul inca putina odihna, sa mai incrucisez mainile putin ca sa ma odihnesc (Pilde 24,33).

Ce bine a cunoscut inteleptul Solomon pe omul cel lenes.

Caci asa e lenesul; el nu se leapada de lucru, vrea si el sa fie harnic, dar tot amana lucrul cu parola: inca putina odihna si apoi ma voi scula ca un urs si voi lucra indoit de mult .

Numai ca ursul acesta nu prea iese din barlog, ci doarme mai departe indoindu-si doar somnul si lenea si isi umple tarina de balarii si casa de saracie.

Asa e si lenea cea duhovniceasca.

Omul, de regula, nu se leapada de chemarile mantuirii.

Spune ca vrea sa se intoarca la Dumnezeu.

Isi pune gand bun sa se intoarca la Dumnezeu, dar isi tot amana lucrul mantuirii cu ispita: sa mai dorm putin numai putin ah, ce dulce-i somnul placerilor, numai putin sa mai dorm si apoi ma apuc de lucrul mantuirii .

Satan are insa grija ca acest inca putin sa nu mai fie gata.

Te apropii de tanarul care doarme in somnul si lenea pacatelor si ii strigi: tinere! scoala-te! ti s-a umplut ogorul de urzici si balarii, pune mana pe plug! insa el iti raspunde indata: prietene, ai dreptate, dar prea devreme m-ai trezit soarele vietii mele abia acum a rasarit mai lasa-ma sa dorm putin mai lasa-ma sa-mi traiesc si eu viata ma voi scula apoi si cu toate puterile am sa ma pun pe lucruIl trezesti mai tarziu, colea catre amiazi , catre amiaza vietii lui dar el iti raspunde: pai tocmai acum ti-ai gasit sa ma trezesti? nu vezi ce caldura e afara? acum e prea cald pentru lucru. i apoi e si ceasul de amiazi cand toata lumea mananca si se odihneste Mai lasa-ma putin si pe mine sa ma odihnesc la umbra si sa mananc Ah, e asa de bine la umbra placerilor nu ma scoate chiar acum in arsita si soarele Evangheliei Mai lasa-ma putin ma scol eu mai tarziu.

Il trezesti mai tarziu, colea mai de seara , mai spre seara vietii lui si el iti raspunde: pai acuma e prea tarziu nu vezi ca se...