[] Nu intamplator Cuviosul Dimitrie cel Nou a ingaduit ca moastele sale sa fie asezate in Bucuresti atunci, in acele vremuri de restriste, in acele vremuri de incercare, nu doar pentru razboiul dintre frati, pentru acel razboi cumplit, ci si pentru faptul ca Bucurestiul de atunci a fost greu incercat printr-o molima, printr-o ciuma, printr-o boala molipsitoare. Si [][] Nu intamplator Cuviosul Dimitrie cel Nou a ingaduit ca moastele sale sa fie asezate in Bucuresti atunci, in acele vremuri de restriste, in acele vremuri de incercare, nu doar pentru razboiul dintre frati, pentru acel razboi cumplit, ci si pentru faptul ca Bucurestiul de atunci a fost greu incercat printr-o molima, printr-o ciuma, printr-o boala molipsitoare. Si tocmai moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou au fost asezate atunci in cetatea Bucurestilor pentru a aduce tamaduire si alinare celor care erau bolnavi. Si hagiograful ne marturiseste ca atunci cand au fost asezate moastele in Bucuresti, si ciuma a incetat. Asadar Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou are si aceasta harisma, de a izbavi de boli molipsitoare, de epidemii pe cei care sunt greu incercati.

Iata, tocmai de aceea, alergam cu si mai multa osardie la moastele sale in aceste vremuri de criza, de restriste, de incercare, insa ne intristam ca si de data aceasta s-au pus bariere. Nu toti credinciosii pot sa ajunga la moastele sale in Bucuresti, ci numai cei care au domiciliul in capitala. Ne doare faptul ca s-a pus aceasta ingradire credinciosilor pelerini, insa sigur, avem certitudinea ca harul sfintilor nu poate fi ingradit. Insa iata, s-a intamplat ca nu toti credinciosii care doresc sa primeasca alinare si tamaduire in aceste vremuri de incercare sa poata ajunge si sa se inchine moastelor pline de har si de mireasma ale Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Sfantul Dimitrie face parte din istoria noastra si din identitatea noastra. Nu putem concepe Bucurestiul fara Sfantul Dimitrie cel Nou, asa cum nu putem concepe Iasiul fara Sfanta Cuvioasa Parascheva. Fiindca moastele acestor doi sfinti sunt datatoare de rod si de binecuvantare si de tamaduire. Aceasta este credinta noastra, aceasta este marturisirea noastra.

In aceste vremuri grele, tot mai multi sunt obligati sa poarte masti. Paradoxal este ca,...