5 ianuarie 1935 Parintele Iosif Trifa raspunde Consiliului Arhiepiscopesc cu referire la legatura cu Oastea Domnului si la creatia spirituala a Miscarii Oastea Domnului Prea venerat Consiliu Arhiepiscopesc, Cu referire la cele ce mi s-au comunicat din partea prea ven. Cons. Arhiepiscopesc sub nr. 32/1935 bis, raspund: In legatura cu Oastea Domnului n-am avut absolut []5 ianuarie 1935 Parintele Iosif Trifa raspunde Consiliului Arhiepiscopesc cu referire la legatura cu Oastea Domnului si la creatia spirituala a Miscarii Oastea DomnuluiPrea venerat Consiliu Arhiepiscopesc,Cu referire la cele ce mi s-au comunicat din partea prea ven. Cons. Arhiepiscopesc sub nr. 32/1935 bis, raspund:In legatura cu Oastea Domnului n-am avut absolut nici un fel de insarcinare si incredintare din partea nimanui. In consecinta, n-am de prezentat in legatura cu aceasta Miscare nici un fel de dare de seama.

Creatia spirituala a Miscarii Oastea Domnului a venit pe de-a-ntregul din partea Domnului. El mi-a inspirat-o si prin El am creat-o. El Singur mi-a dat insarcinarea in crearea acestei Miscari. Lui singur am gestiuni de predat. El singur ma poate opri sa nu ma mai ocup de ea.

Accentuez insa ceea ce am spus de atatea ori: am respectat intru totul invataturile Sfintei noastre Biserici. Am lucrat in cadrul acestor invataturi si voi lucra si mai departe tot in cadrul acestor invataturi. Iar intrucat s-ar parea si s ar dovedi ca am iesit din aceste invataturi, sunt gata sa ma infatisez oricand in fata forurilor bisericesti competente. Sibiu, 5 ianuarie 1935 , Pr. Iosif TrifaPrea veneratului Consiliu Arhiepiscopesc SibiuLa aceasta scrisoare urmeaza un lung raspuns de 16 pagini al mitropolitului Balan. Se raspunde punct cu punct pe larg la scrisoarea de mai inainte a Parintelui Iosif catre Consiliul Arhiepiscopesc.

Scrisoarea aceasta, cu un continut plin de insinuari, de rastalmaciri tendentioase a fost folosita apoi, in curand, ca un act de trimitere a Parintelui Iosif Trifa in judecata Consiliului Bisericesc.

Punctele din ea au format capetele de acuzare.

Istoria unei jertfe, Vol. II / Traian Dorz Sibiu: Oastea Domnului, 20125 ianuarie 1985 un grup de cincisprezece tineri si copii care mergeau spre Buciumi la o adunare au fost retinuti noua ore la un punct de militie, infometati si amenintati si ei tot pentru ca mergeau la o aniversare frateasca. Se cauta in mod deosebit infricarea fratilor tineri si intelectuali care aveau diferite functii, cu retrogradarea sau mutarea lor disciplinara. Dupa ce adunarea din Vaslui a fost sanctionata cu amenzi grele, a urmat cea din Galati, apoi din Calmatui, apoi din Buciumi, din Podoleni, din cateva localitati din Bihor, din Bacau, din Arad si din alte parti. Dar ce s-a facut in satul Plopu, comuna Darmanesti, judetul Bacau, este ceva din cale afara de dureros. Acolo in ziua de duminica, 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, vreo treizeci-patruzeci de frati impreuna cu femeile si copiii lor cam saizeci in total erau adunati, dupa iesirea din biserica, intr-un loc ca sa se roage si sa cante, petrecand in mod crestinesc de sarbatoare. Toti erau fie pensionari, fie muncitori cinstiti, angajati la intreprinderile locale de stat.

La un moment dat, au navalit acolo cu tipete, cu injuraturi si amenintari oamenii ordinii publice, bruscand si ingrozind pe cei ce erau adunati. Pe unii copii i-au impins pe sub pat, pe femei le-au injurat, pe unii barbati i-au tras de mustati, numindu-i huligani, anarhisti, paraziti si cu...