S-a întâmplat în 23 mai 1707
S-a intamplat in 23 mai 1707 was first posted on mai 23, 2020 at 2:16 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 23 mai 1707: S-a nascut Carl von Linn (cunoscut si sub numele de Carolus Linnaeus sau Carl Linnaeus), botanist, zoolog si medic suedez; a elaborat clasificari ale plantelor si animalelor, punand ordine in cunostintele botanice si zoologice acumulate pana la el. Carl Linnaeus s-a nascut pe 23 mai, 1707, la Stenbrohult, in Suedia. Tatal sau, Nils Ingemarsson Linnaeus, gradinar si pastor Lutheran, dorea ca si fiul sau sa urmeze aceeasi meserie, insa Carl, pasionat de botanica, si-a dezamagit parintii, intrand l-a Universitatea Lund, in 1727, pentru a studia medicina care la vremea aceea era bazata foarte mult pe plante. Cele doua universitati din Suedia, Lund si Uppsala, erau, totusi, prea sarace pentru a tine cursuri de anatomie, chimie sau botanica. Astfel, cei care doreau sa le urmeze, trebuiau sa plateasca destul de mult pentru a acoperi costurile necesare. Poate chiar mult prea mult pentru Carl Linnaeus, un student sarac.
Cu toate acestea, manat de entuziasmul sau nemarginit si de pasiunea pentru plante, viitorul botanist reuseste sa primeasca ajutorul necesar din partea unor persoane, printre ele numarandu-se si Dr. Kilian Stobaeus (1690-1742), care ii oferi cazare si cursuri gratuite.
Mai tarziu, in vara anului 1728, Carl Linnaeus se hotaraste sa se transfere la Uppsala, care, desi candva o universitate prestigioasa, suferise un declin inevitabil in momentul in care nu a mai fost posibila obtinerea fondurilor necesare intretinerii ei. Gradina botanica era, astfel, foarte saraca. Viata era chiar mai grea la Uppsala, insa tanarul student, caruia norocul ii surade la fiecare pas, este remarcat de Olof Celsius (1670-1756), teolog si naturalist, unchiul lui Anders Celsius, creatorul scarii termice, care ii ofera cazare si mancare gratuita, fiind placut surprins de faptul ca tanarul isi petrece timpul liber studiind. Celsius ii incredinteaza protejatului sau responsabilitatea de a da studentilor instructiuni despre plantele din gradina botanica, desi el insusi era un student. Ce ii inspira atata incredere lui Olof Celsius? Faptul ca de anul nou primise in dar de la Linnaeus manuscrisul Praeludia sponsaliorum plantarum , care trata imperecherea plantelor si analogia acestora cu animalele. Astfel, acesta constituie primul pas in lunga cariera a lui Carl Linnaeus. Afland de la un vechi prieten despre minunatiile Laponiei, Carl Linnaeus organizeaza in 1732 prima sa expeditie botanica si etnografica in aceasta zona. Cum era de asteptat, se ridica din nou problema banilor, primind din partea universitatii la care preda o suma care nu acoperea pe deplin cheltuielile necesare acestei expeditii care dureaza de pe 12 mai, pana pe 10 septembrie. Aceasta expeditie a dus in cele din urma la publicarea in 1737 a lucrarii Flora Lapponica (Flora Lapona ), aceasta avand un rol important in nomenclatura speciilor arctic-alpine. In 1735 Carl Linnaeus isi obtine diploma in medicina la Universitatea Harderwijk din Olanda. Lucrarea sa consta in traducerea notitelor sale despre botanica in latina.
In acelasi an, publica prima editie a Systema Naturae (Sistemul Naturii ). In 1736 face o vizita Universitatii Oxford din Londra, dupa care se intoarce la Amsterdam, unde incepe sa scrie Genera Plantarum , o lucrare ce reprezinta punctul de start al taxonomiei sale. In 1738, Carl Linnaeus publica Hortus Cliffortianus , o lucrare ce descrie magnifica gradina a unui bancher din Amsterdam, George Clifford. Relatiile pe care le avea cu negustorii olandezi l-au ajutat foarte mult...