S-a intamplat in 6 iunie 1930: Restauratia carlista. Carol al II-lea s-a reintors in tara, intrand ilegal, cu pasaport fals. Majestatea Sa Carol al II-lea, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 15 octombrie 1893 d. 4 aprilie 1953) a fost rege al Romaniei intre 8 iunie 1930 si 6 septembrie 1940, cand a []The post S-a intamplat in 6 iunie 1930 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 iunie 1930 was first posted on iunie 6, 2020 at 6:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 iunie 1930: Restauratia carlista. Carol al II-lea s-a reintors in tara, intrand ilegal, cu pasaport fals. Majestatea Sa Carol al II-lea, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 15 octombrie 1893 d. 4 aprilie 1953) a fost rege al Romaniei intre 8 iunie 1930 si 6 septembrie 1940, cand a trecut prerogativele sale regale in favoarea fiului sau Mihai. Cunoscut si sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatal sau Ferdinand si folosit de Carol dupa ce a fost dezmostenit si radiat din Casa Regala a Romaniei (intre 1925 si 1930) in urma renuntarii lui Carol la calitatea de Print Mostenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al Romaniei si al sotiei sale Regina Maria. Pe 27 mai 1930, la castelul Coesmes, aflat la 180 de km de Paris, Carol a convocat trei atasati din Franta cu care au pus la punct planul revenirii sale in tara. Carol urma sa paraseasca Franta cu un automobil spre M nchen, unde trebuia sa urce la bordul unui avion, care ateriza la Bucuresti pe platoul din preajma palatului regal de la Cotroceni. Conform celor stabilite, pe 3 iunie, Carol si doi apropiati au plecat de la Paris la M nchen, unde au ajuns doua zile mai tarziu. In dimineata zilei de 6 iunie, aceeasi trei s-au imbarcat intr-un avion inchiriat de unul dintre consfatuitorii de la castelul Coesmes. Dupa mai multe peripetii generate de o serie de defectiuni aparute la avion, acestia au ajuns deasupra spatiului aerian al Capitalei abia spre seara. Pilotul nu a riscat o aterizare in plina noapte pe platoul de la Cotroceni si s-a indreptat spre aerodromul Baneasa care avea instalatie pentru iluminatul pistei. La ora 22:05, comandantul aerodromului, care tocmai se pregatea sa plece, a inregistrat semnalul unui avion care dorea sa aterizeze.

Cand a coborat, Carol avea fata acoperita cu o esarfa neagra. Cand a aflat cine este misterioasa persoana, comandantul l-a insotit personal la cazarmile 2 si 9 vanatori, pentru a-l pune in contact cu coloneii Paul Teodorescu si Gabriel Marinescu. Acestia l-au luat sub protectia lor si s-au indreptat spre Palatul Cotroceni. Aici a fost intampinat de principele Nicolae care l-a imbratisat cu bucurie. Carol i-a telefonat lui Iuliu Maniu, care i s-a adresat cu Bine ati venit Alteta ! Din discutia avuta, Maniu i-a propus principelui numirea in cadrul Regentei, urmata de abrogarea legilor din 4 ianuarie 1926, dar a ridicat din nou problema renuntarii la relatia cu Elena Lupescu si refacerii casatoriei cu principesa Elena. Toate acestea au fost respinse de Carol, dar a inteles ca fruntasul national-taranist nu se va opune restauratiei daca isi va atrage de partea sa majoritatea liderilor politici. In acest sens, pe parcursul zilei de 7 iunie, Carol a avut intalniri cu diversi lideri politici, toti exprimandu-se pentru anularea actului de la 4 ianuarie. Majoritatea fruntasilor national-taranisti nici nu au mai ridicat problema relatiei dintre Carol si Elena Lupescu spre deosebire de seful lor. Principele a reusit sa isi atraga si o parte din tinerii liberali condusi de Gheorghe Bratianu. PNL a fost singurul care s-a opus, adoptand rapid o rezolutie prin care condamna energic atitudinea principelui si afirma ca acest partid ramanea cu nestramutata hotarare la punctul de vedere fixat in legile din 4 ianuarie 1926. Duca aprecia: Fapta de asta noapte este cea mai primejdioasa consolidarii noastre nationale si situatiunii tarii in toate privintele . Potrivit unor surse, acesta ar fi declarat ca prefera sa i se taie mana decat s-o intinda aventurierului . Desi nu s-a opus anularii actelor ce au instituit Regenta, Maniu a prezentat demisia guvernului pe 7 iunie, la ora 18, invocand considerente de ordin moral si anume ca nu putea contribui la detronarea regelui Mihai I, caruia ii jurase credinta. Regenta l-a numit in functie pe Gheorghe Mironescu, care a anuntat convocarea Reprezentantei Nationale in ziua de duminica, 8 iunie 1930, pentru a decide asupra...