Rugaciunea este convorbire cu Dumnezeu. Adevarata rugaciune este neabatuta si netulburata de fantezie, savarsindu-se cu staruinta, cu un suflet indurerat, cu un cuget incordat; rugaciunea nu se limiteaza la simple cuvinte, ci mai degraba este indreptata spre lucruri bune. Intotdeauna smerenia este vehiculul rugaciunii, asa cum rugaciunea este semn al smereniei. Caci, cunoscandu-ne neputinta proprie, []Rugaciunea este convorbire cu Dumnezeu. Adevarata rugaciune este neabatuta si netulburata de fantezie, savarsindu-se cu staruinta, cu un suflet indurerat, cu un cuget incordat; rugaciunea nu se limiteaza la simple cuvinte, ci mai degraba este indreptata spre lucruri bune. Intotdeauna smerenia este vehiculul rugaciunii, asa cum rugaciunea este semn al smereniei. Caci, cunoscandu-ne neputinta proprie, chemam in ajutor puterea lui Dumnezeu. Fecioarelor, inaintea ochilor vostri sa-L aveti numai pe Hristos si pe Tatal Lui, fiind luminate intru rugaciuni de catre Duhul! Daca, atunci cand te rogi, nu vorbesti cu Dumnezeu, cum vei fi auzit de El? Rugaciunea ne uneste si ne face apropiati lui Dumnezeu, fiindca este o convorbire indumnezeita si o unire cuvantatoare cu Cel care este cel mi frumos si cel mai de pret dintre toate.

Rugaciunea este ajutorul vietii noastre, vorbire cu Dumnezeu, uitare a celor pamantesti, inaltare la cer; prin rugaciune ne mutam la Dumnezeu. Daca vom tine seama ca ne aflam in fata lui Dumnezeu, ne vom ruga, ramanand in nemiscare.

Rugaciunea este soarele ochilor cugetatori ai sufletului; asa cum soarele este lumina pentru trup, la fel este rugaciunea pentru suflet: rugaciunea cu ravna este lumina nestinsa si nepieritoare pentru suflet si cuget. Dumnezeiasca rugaciune este o armura cu adevarat cereasca si numai ea singura e in stare sa-i apere in chip sigur pe cei care s-au predat in mainile Domnului. Rugaciunea este leacul obisnuit, care ne pazeste de patimi. Rugaciunea este datatoare de viata, floare purtatoare de nadeje si de sanatate neindoielnica. Rugaciunea este o arma strasnica, o chezasie de pret, un tezaur preascump, liman sigur, loc neprimejdios. Rugaciunea este un medicament mantuitor, care inlatura pacatul si vindeca de greseli. Rugaciunea este o arma puternica, o comoara desavarsita, bogatie...