14 iulie Ziua transmisionistilor militari. Ziua transmisionistilor militari este sarbatorita la 14 iulie, data la care, in anul 1873, principele Carol a semnat Inaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat infiintarea unei sectii de telegrafisti militari in cadrul Batalionului de geniu al Armatei Romaniei, marcand astfel aparitia transmisiunilor militare. Sectia de telegrafie era []The post 14 iulie Ziua transmisionistilor militari appeared first on Jurnal Spiritual.14 iulie Ziua transmisionistilor militari was first posted on iulie 14, 2020 at 5:33 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com14 iulie Ziua transmisionistilor militari. Ziua transmisionistilor militari este sarbatorita la 14 iulie, data la care, in anul 1873, principele Carol a semnat Inaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat infiintarea unei sectii de telegrafisti militari in cadrul Batalionului de geniu al Armatei Romaniei, marcand astfel aparitia transmisiunilor militare. Sectia de telegrafie era formata din: 1 sef de sectie, 15 manipulatori, sefi de ateliere si 30 de lucratori telegrafisti. Inca din 1855, se infiintase o scoala, care a fost absolvita de primii 7 telegrafisti, iar in primavara anului 1873 fusesera trimisi pentru documentare in Franta, Belgia si Austria ofiteri romani, pe probleme referitoare la telegrafie.

La 28 mai 1874, s-a hotarat, prin Inaltul Decret nr. 1132, cresterea numarului de sectii de telegrafie militara la patru. Acestea au participat la Razboiul de Independenta din 1877-1878, asigurand nevoile de conducere a trupelor. Primul ofiter telegrafist din Armata Romana a fost capitanul Grigore Giosan, comandantul companiei de minari, intemeietorul primei scoli de telegrafie militara. La 19 octombrie 1877, prin Decretul 1957, cele 4 sectii de telegrafie au fost reorganizate in Compania 6 Telegrafie, care, la 5 decembrie 1877, a trecut in subordinea directa a Marelui Cartier General Roman. In perioada februarie-martie 1878, compania s-a ocupat de strangerea liniilor telegrafice construite pe perioada razboiului, care de acum nu mai erau necesare, iar in octombrie 1878, compania de telegrafie s-a desfiintat, cele 4 sectii de telegrafie fiind repartizate celor 4 companii de sapatori minari si telegrafisti din batalionul de geniu.

Imediat dupa incheierea Razboiului de Independenta din 1877-1878, s-au conturat noi principii de organizare a transmisiunilor, acestea trecand la o specialitate militara distincta, avand in componenta telegrafisti, telefonisti, curieri etc. Tot in aceasta perioada, au aparut si primele regulamente si manuale in acest domeniu, specialitatile subunitatilor de transmisiuni diversificandu-se in functie de trupele pentru care asigurau...