S-a întâmplat în 18 iulie…
VII.1918); ONU a lansat un apel mondial ca, in aceasta zi, fiecare sa consacre 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe altii, []The post S-a intamplat in 18 iulie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 18 iulie was first posted on iulie 18, 2020 at 6:55 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 iulie Ziua Mandela (Mandela Day) este marcata din 2010, anual, la initiativa Organizatiei Natiunilor Unite, in ziua de nastere a omului politic sud-african Nelson Mandela (18.
VII.1918); ONU a lansat un apel mondial ca, in aceasta zi, fiecare sa consacre 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe altii, in semn de omagiu fata de valorile aparate de fostul presedinte sud-african; cele 67 de minute reprezinta anii consacrati luptei politice de catre Mandela. La 18.
VII.1918 s-a nascut Nelson Mandela, om politic sud-african, una dintre personalitatile marcante ale secolului XX; a petrecut 27 de ani in inchisorile regimului de apartheid; a fost liderul Congresului National African si primul presedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, dupa primele alegeri multirasiale din aprilie 1994 (pana in 1999); s-a retras din viata politica in 2004. 586 i.
Hr.: Ierusalimul este cucerit de Nabucodonosor al II-lea, rege al Babilonului. Au fost distruse Templul,palatul regal si zidurile de aparare. Multi evrei, intre care multi meseriasi si carturari au fost deportati in Babilon. 387 i.
Hr.: Celtii i au infrant pe romani in batalia de la Allia.
Brennus a fost seful tribului galic Senones, intr-o regiune cunoscut sub numele de Seine-et-Marne, Loiret si Yonne. i-a extins teritoriile ajungand pin in nordul Italiei.
In 400 i.
Hr. a facut un drum peste Alpi si, dupa ce i-a condus pe Umbrieni, s-a asezat pe coasta de est a Italiei de la Ariminum la Ancona, si a fondat orasul Sena Gallica (Sinigaglia din prezent), care a devenit capitala lor.
In 387 i.e.n.,el a condus o armata din Gallia Cisalpina intr-un atac asupra Romei.
In Batalia de la Allia, Brennus i-a invins pe romani, si a intrat in oras.
Senonienii au capturat intregul oras, cu exceptia Dealului Capitoliului. Vazandu-si devastat orasul, romanii au incercat s -l mituiasc pe Brennus. Romanii au fost de acord sa plateasca o mie de livre in greutate de aur. Potrivit lui Titus Livius, in timpul unei dispute ce priveau ponderile utilizate pentru a masura aurul, Brennus si-a aruncat sabia pe cantar si a rostit faimoasele cuvinte Vae Victis ! , care se traduce din latina: Vai de cei invinsi ! . 64: Roma a fost cuprinsa de un incendiu de proportii la a carui origine s-a aflat imparatul Nero, pentru a-l folosi ca pretext in vederea inceperii persecutiei asupra crestinilor. 1374, 18/19: A murit poetul italian Francesco Petrarca, unul dintre cei mai importanti poeti lirici ai literaturii italiene Francesco Petrarca (n. 20 iulie 1304, Incisa/ Arezzo d. Arqu /Padova) a fost un prozator, poet si umanist italian din secolul al XIV-lea, unul din cei mai importanti poeti lirici ai literaturii italiene. In special forma perfecta a sonetelor sale s-a impus si in afara spatiului de limba italiana, influentand lirica europeana (Il Petrarchismo ). Pe langa cunoasterea profunda a autorilor clasici si a limbii latine, operele sale scrise in volgare au jucat un rol precumpanitor in dezvoltarea limbii italiene vorbite intr-o limba literara. Prin convingerea sa asupra stransei legaturi intre cultura clasica si invatatura crestina, Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reuneste aceste doua ideale. Alaturi de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renasterii. 1610: A murit pictorul italian Caravaggio (Michelangelo Merisi), considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 29 septembrie 1571 d. Porto Ercole), numit dupa orasul sau natal Caravaggio, langa Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii.
Caravaggio respinge ierarhia genurilor si canonul frumusetii in pictura, conceput de umanistii care au idealizat corpul omenesc.
Pentru sublinierea realismului brutal al tablourilor sale, artistul foloseste un dramatic contrast de clarobscur.
Scenele biblice le infatiseaza ca imagini de viata cotidiana. dand astfel tablourilor religioase o dimensiune umana deosebita. Biografii s-au apucat curand dupa moartea artistului, inca din secolul al XVII-lea, sa scrie carti despre viata lui Caravaggio. Realitatea se amesteca in aceste scrieri cu fantezia, dar ele povestesc intotdeauna despre aventuri, scandaluri si despre destinul schimbator al artistului. 1635: S-a nascut Robert Hooke, astronom si fizician englez. Robert Hooke (nd. 3 martie 1703) a fost un savant englez, care a excelat ca astronom si fizician, fiind cel mai bine cunoscut pentru formularea legii de proportionalitate intre deformatiile elastice ale unui corp si tensiunile la care este supus, cunoscuta ca Legea lui Hooke .
A descoperit rotatia planetei Jupiter si forma eliptica a orbitei descrise de centrul de gravitatie al Sistemului Pamant-Luna.
Robert Hooke a stabilit structura celulara a tesuturilor si a introdus, in 1665, in lucrarea sa, Micrographia, notiunea de celula. 1711, 18 22: Marea confruntare de la Stanilesti/Vaslui dintre fortele ruso-romane, conduse de tarul Petru I si Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, si cele otomane; victoria turcilor l-a obligat pe Dimitrie Cantemir sa paraseasca tronul, iar in Moldova va fi introdus, la 6.
X.1711, regimul fanariot. 1721: A murit Antoine Wateau, pictor francez..
Jean-Antoine Watteau (n.10 octombrie, 1684, Valenciennes d. Nogent-sur-Marne) a fost un pictor francez.
Picturile lui Watteau creeaza o atmosfera ireala, infatisand o fericire intangibila. Curtea regala si teatrul erau temele predilecte ala artistului.
Tehnica utilizata si preferinta pentru culorile vii ii constituie un omagiu adus lui Rubens, insa stilul elegant si sensibilitatea lirica apartin in intregime lui Watteau. Melancolia si sentimentul efemeritatii transpare intotdeauna in scenele aparent idilice. Watteau joaca un rol fundamental in innoirea picturii franceze si devine creatorul unui nou gen, intitulat serbari galante , popular in arta rococo-ului. 1811: S-a nascut William Makepeace Thackeray, scriitor englez (d. 1863). Este cunoscut, in special, pentru capodopera sa Balciul desertaciunilor (in original, Vanity Fair). 1817: A murit romanciera engleza Jane Austen.
Jane Austen (n.16 decembrie 1775, Steventon, Hampshire, Anglia, d. Winchester, Hampshire, Anglia) a fost o romanciera engleza realista din perioada romantica pre-victoriana. Datorita viziunii sale complex-realiste a vietii interioare a femeilor, a maiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoana a treia, respectiv de comentarii ironice si burlesti, Austen a devenit fara indoiala cea mai notabila scriitoare a epocii sale, cu o influenta deosebita asupra tuturor cititorilor sai, chiar daca, in timpul vietii, nu a avut prea mult succes. 1853: S-a nascut Hendrik Lorentz, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel. Hendrik Antoon Lorentz (n. Arnhem, Olanda d. 4 februarie 1928, Haarlem, Olanda) a fost un matematician si fizician olandez, profesor de fizica matematica la Universitatea din Leiden, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in anul1902 impreuna cu Pieter Zeeman, pentru serviciul extraordinar oferit prin studiile lor privind influenta magnetismului asupra unor fenomene de radiatie (efectul Zeeman).
Hendrik Lorentz a elaborat in 1909 teoria electronica a materiei (Teoria electronilor ), pe baza careia a explicat un sir de efecte electrice si optice, intre care si efectul Zeeman. A descoperit, impreuna cu Ludvig Valentin Lorenz, relatiile dintre refractia luminii si densitatea corpurilor (relatiile Lorentz Lorenz) si a pus bazele electrodinamicii mediilor in miscare, relevand asa-numitele transformari ale lui Lorentz, care au avut un rol esential in formularea teoriei relativitatii. 1867: S-a nascut chimistul tefan Minovici; in 1919 a fondat Societatea de Chimie a Romaniei; si-a legat, totodata, numele de organizarea invatamantului farmaceutic romanesc de rang universitar; membru corespondent al Academiei Romane din 1925 (m. 1935). 1868: S-a nascut Miron Cristea (numele de mirean: Elie Cristea), primul patriarh al Romaniei, ridicat la aceasta demnitate la 4 februarie 1925, investit si inscaunat la 1 noiembrie acelasi an; membru al Regentei in timpul primei domnii a regelui Mihai I (1927-1930); prim-ministru (1938-1939) in timpul dictaturii regale, a regelui Carol al II-lea; membru de onoare al Academiei Romane din 1919 (m. 1939). Unele surse dau ca data a nasterii 20.
VII.1868. 1873: A murit Ferdinand David, violonist, compozitor si profesor german (n. 1810).-1884: A luat fiinta Serviciul Meteorologic al Romaniei sub conducerea lui Stefan Hepites si avand sediul in Herastrau. Romania este membra fondatoare a Organizatiei Meteorologice Internationale si, din 1948, membra a Organizatiei Metereologice Mondiale (OMM) (18/30.07.1884). 1898: Marie si Pierre Curie anunta descoperirea unui nou element si propun sa se numeasca polonium. 1900: S-a nascut Nathalie Sarraute, scriitoare franceza de origine rusa; unul dintre fondatorii curentului literar Noul roman (m. 1999). 1903: A murit Anghel Demetriescu, critic literar si publicist; a intocmit, la cererea lui Spiru Haret, ministru al instructiunii publice, un raport pe baza caruia se vor infiinta primele biblioteci populare (1898); membru corespondent al Academiei Romane din 1902 (n. 1847). 1917: S-a nascut Henri Salvador, cantaret francez.
Henri Salvador (n. Sinnamary, Guiana Franceza d. 13 februarie 2008, Paris) a fost un remarcabil cantaret interpret de sansonete, de muzica de jazz si cabaret, si chitarist francez, nascut intr-o familie afro-caraibiana in Guiana franceza. Salvador este considerat ca unul dintre intemeietorii Rock and roll-ului si unul dintre precursorii muzicii Bossa Nova. Bossa-nova este un stil muzical brazilian, popularizat de poetul Vinicius de Moraes, compozitorul Ant nio Carlos Jobim si cantaretul Jo o Gilberto. Bossa-nova (in portugheza insemnand tendinta noua ) a atras multi adepti, initial tineri muzicieni si studenti. Desi miscarea bossa-nova initiala a durat doar sase ani (1958-63), a contribuit cu numeroase melodii la repertoriul standard de jazz. Bossa-nova a fost totodata un stil de dans, creat de coregraful american Lenni Dale, care a fost la moda la inceputul anilor 1960. 1918: S-a nascut Nelson Mandela, om politic sud-african, una dintre personalitatile marcante ale secolului XX; a petrecut 27 de ani in inchisorile regimului de apartheid; a fost liderul Congresului National African si primul presedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, dupa primele alegeri multirasiale, din aprilie 1994. Nelson Rolihlahla Mandela a fost primul presedinte al Africii de Sud ales prin vot universal. A fost liderul partidului Congresul National African si unul din principalii activisti impotriva apartheid-ului. Condamnat pe viata la 12 iunie1964, a fost eliberat, dupa 27 de ani inchisoare, la 11 februarie 1990. Sustine in continuare procesul de reconciliere dintre diferitele comunitati etnice sud-africane. Ca apreciere a activitatii sale, in 1993 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace. 1921: S-a nascut John Glenn, astronaut si om politic american. Primul astronaut american care a inconjurat de pe orbita Pamantul (1962). John Glenn nu a fost primul om in spatiu. Nu a fost nici macar primul american in spatiu. Dar a reusit sa castige admiratia unei lumi intregi dupa ce la 20 februarie 1962 devenea primul american care inconjura de pe orbita Pamantul. Cursa de urmarire a lui Yuri Gagarin incepuse, Statele Unite ale Americii acceptasera provocarea sovietica si se aflau deja in drum spre Luna. Dupa zborurile precaute ale cimpanzeului Ham, ale lui Shepard si Grissom, Glenn demonstreaza ca nu doar rusii pot pune un om pe orbita Pamantului si devine astfel eroul unei natiuni speriata de spectrul comunist. John Glenn nu a fost dintotdeauna astronaut. Nici nu avea cum, pentru ca in 1962 termenul abia se inventase. Zburase deja in 59 de misiuni de lupta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si 90 in timpul razboiului din Coreea. A avut norocul sa scape din toate cu viata. Tot norocul a facut ca sa fie selectat in primul lot de astronauti, desi uneori se mai spune ca norocul si-l face fiecare cu mana lui. In momentul selectiei, Glenn era deja o celebritate, fiind primul pilot care strabatuse continentul nord-american intr-un zbor supersonic. Carismatic, a fost si a ramas mereu o persoana calda si plina de bun simt, mereu modesta. A sfidat in continuarea moartea, la bordul capsulei Friendship 7 din 1962, dupa care a urmat o pauza de 36 de ani. In 1998, John Glenn avea sa se reintoarca in spatiu si sa devina cel mai batran astronaut, la bordul navetei spatiale Discovery, in misiunea STS-95. Intre timp, ca un mic detaliu, fusese senator din partea statului Ohio, intre 1974 si 1999. Din 1999, unul din centrele de cercetare ale NASA ii poarta numele. John Glenn a fost pilot la 20 de ani, astronaut la...