S-a întâmplat în 2 august 216 î.Hr
Hr: Batalia de la Cannae (al doilea razboi punic). Hannibal a invins armata romana.
Batalia de la Cannae, 2 august, 216 i.
Hr., a avut loc aproape de orasul Cannae in Apulia (sud-estul Italiei); a fost o batalie semnificativa a celui de-al doilea razboi punic. Armata cartagineza condusa de Hannibal a []The post S-a intamplat in 2 august 216 i.
Hr appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 2 august 216 i.
Hr was first posted on august 2, 2020 at 12:18 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 august 216 i.
Hr: Batalia de la Cannae (al doilea razboi punic). Hannibal a invins armata romana.
Batalia de la Cannae, 2 august, 216 i.
Hr., a avut loc aproape de orasul Cannae in Apulia (sud-estul Italiei); a fost o batalie semnificativa a celui de-al doilea razboi punic. Armata cartagineza condusa de Hannibal a distrus armata romana, superioara numeric, condusa de doi consuli: Lucius Aemilius Paullus si Gaius Terentius Varro. Astazi este privita ca una dintre cele mai mari batalii tactice din istoria militara. In anul 216 i.
Hr romanii erau hotarati sa-l infranga pe Hannibal.
Au reusit sa stranga 87.000 de soldati fata de cei 50.000 ai punilor.
Forta acestei armate uriase a fost insa subminata de alegerea in fruntea Romei a doi consuli care nu au adus unitatea de care cetatea avea atata nevoie.
Gaius Terentius Varro si Lucius Amelianus Paullus aveau viziuni divergente asupra modului in care trebuia abordat razboiul contra Cartaginei. Paullus era favorabil vechii tactici fabiene a incercuirii trupelor inamice pe timpul iernii si infometarea dusmanilor, in timp ce Varro dorea o lupta in camp deschis.
Ca urmare a indeciziei, comanda trupelor se facea conform unei rotatii zilnice.
Pe la sfarsitul lui iulie iscoadele romane localizasera armata Cartaginei in jurul orasului Cannae, in regiunea Apulia.
Latinii si-au facut tabara la circa 16 km. departare de inamici. Pe 1 august, dupa cateva lupte minore, Hannibal si-a condus trupele la nord, de-a lungul raului Aufidus, si-a stabilit tabara si le-a oferit romanilor ceea ce doreau: lupta.
Paullus, care era la comanda in acea zi, a refuzat confruntarea, in ciuda sfaturilor celuilalt consul.
Ziua urmatoare, cu Varrus la conducere, aripa stanga romana a trecut raul si s-a constituit in formatiune de lupta. Servillius Germinus si Atilius Regulus (consulii din anul precedent) comandau infanteria grea din centru,Paullus conducea aripa dreapta, unde era cavaleria si doua legiuni.
Varro, avea sub ordinele sale aripa stanga si la dispozitie 20.000 de pedestrasi si ceva cavalerie.
Hannibal studiase cu atentie liniile romane.
Desi era depasit in ceea ce priveste infanteria grea, a observat ca pedestrasii din centru erau forte numerosi, neavand spatiu de manevra. Dupa ce trecut raul cu armata sa, si-a aranjat armata intr-un mod care i-a socat pe adversari. In centru i-a pus pe infanteristii celti si hispanici in linii care nu cuprindeau foarte multi osteni, iar la sfarsitul fiecarei linii i-a pus pe infanteristii de elita din Libia, facand astfel centrul, care se afla sub comanda sa si a fratelui sau Mago, extrem de vulnerabil. Atat pe stanga cat si pe dreapta a pus cavaleria punica sub comanda nepotului sau, Hanno si a generalului Hasdrubal.
Infanteria romana nu avea in fata doar soarele puternic, ci si vantul care arunca mult praf in ochii legionarilor. Cand batalia de la Cannae a inceput, romanii cu usurinta au zdrobit infanteria spaniola si celtica si au spart...