S-a intamplat in 1 august 1977, 1-3: Greva a minerilor din Valea Jiului (circa 35.000 de participanti), la care se revendica imbunatatirea conditiilor de viata si de munca; aceasta greva este considerata cea mai mare actiune revendicativa organizata de muncitori in timpul regimului comunist din Romania. Revolta minerilor din 1-3 august 1977 a avut []The post S-a intamplat in 1 august 1977, 1-3 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 1 august 1977, 1-3 was first posted on august 1, 2020 at 3:03 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 august 1977, 1-3: Greva a minerilor din Valea Jiului (circa 35.000 de participanti), la care se revendica imbunatatirea conditiilor de viata si de munca; aceasta greva este considerata cea mai mare actiune revendicativa organizata de muncitori in timpul regimului comunist din Romania. Revolta minerilor din 1-3 august 1977 a avut loc in contextul unor conditii foarte grele de munca.

Mijloacele tehnologice erau foarte precare iar accidentele de munca erau destul de frecvente. In plus, anul 1977 a fost un an greu pentru economia Romaniei, urmarile crizei energetice mondiale din 1973-74 inca erau resimtite iar cutremurul din 4 martie 1977 a ingreunat si mai mult situatia. Cu o luna mai devreme, pe 30 iunie 1977, Ceausescu semnase Legea nr.3 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, care interzicea plata simultana a salariului si pensiei de invaliditate. Multi mineri, aflati in invaliditate de gradul III, mai lucrau in subteran. Mai mult, legea schimba limita de varsta la pensionare de la 50 la 52 de ani, plus ca programul de lucru a fost prelungit de la 6 la 8 ore. Magazinele erau goale, desi zona fusese pana atunci oarecum privilegiata. Romania nu-si revenea dupa cutremurul devastator din 4 martie, iar conditiile de trai in Valea Jiului s-au inrautatit considerabil. Nicolae Ceausescu nu a acceptat, in acest context, reducerea planului de productie si a insistat ca toti indicatorii stabiliti anterior sa fie indepliniti. Greva propriu-zisa a inceput la mina Lupeni pe 1 august 1977 si s-a incheiat pe 3 august 1977. Minerii si-au stabilit revendicarile privind imbunatatirea conditiilor de munca si de viata, pe care au hotarat sa le prezinte la Bucuresti printr-o delegatie.

Ulterior s-a renuntat la aceasta idee. Grevistii de la Lupeni s-au adunat in curtea minei si li s-au alaturat colegi din alte exploatari miniere din Valea Jiului, unde si-au sustinut revendicarile. Protestele minerilor din Lupeni nu aveau cum sa treaca neobservate. De la Bucuresti au venit la negocieri activisti de frunte ai puterii comuniste, in frunte cu tovarasul secretar CC al PCR, Ilie Verdet. De asemenea, au incercat sa stinga conflictul: Gheorghe Pana (ministrul Muncii) si Constantin Babalau (ministrul Minelor, Petrolului si Geologiei), carora li s-au alaturat activisti locali ai conducerii de partid si de stat. Minerii au refuzat dialogul, iar Verdet si Pana au fost sechestrati in ghereta portarului de la intrarea nr.2 a Minei Lupeni.

Minerii voiau sa discute direct cu Nicolae Ceausescu, acolo la ei in curtea minei. Datele vremii arata ca, la insistenta grevistilor, Verdet l-a sunat pe Ceausescu, care se afla in concediu pe litoral. Cel mai iubit fiu al poporului si-a intrerupt concediul si a plecat de la Neptun, mai intai la Craiova, apoi la Targu-Jiu si Deva, sa preia comanda trupelor de Securitate si a activului PCR, cu totii insarcinati sa inabuse greva. Cand Ceausescu ajunge...