S-a întâmplat în 4 august…
S-a intamplat in 4 august was first posted on august 4, 2020 at 4:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 august 1526: A murit Juan Sebastian del Cano, navigator spaniol (n. 1460). Juan Sebastian del Cano (ori Elcano) a fost primul om care a navigat in jurul lumii.
La 20 septembrie 1519, el a fost unul dintre cei 240 de barbati care au plecat pe mare impreuna cu Ferdinand Magellan. Navigatorul portughez Magellan a crezut ca ar putea descoperi o cale spre Vest catre Insulele Indoneziene Molucca. Regele Portugaliei a refuzat sa il sustina pe Magellan in calatoria sa, asa ca acesta din urma a cerut ajutorul Regelui Spaniei. Astfel a debutat expeditia spaniola condusa de liderul portughez Magellan pe 20 septembrie 1519.
Flota lui Magellan, alcatuita din 5 nave a traversat Oceanul Atlantic spre America de Sud si apoi de-a lungul Coastei de Sud, descoperind in final stramtoarea Magellan, fapt care l-a impiedicat sa continue expeditia spre Vest catre un ocean pe care l-a si numit Oceanul Pacific. 98 de zile mai tarziu, flota a ajuns in Insulele Filipine, unde Magellan a fost omorat in timpul unei lupte cu bastinasii. Dupa moartea acestuia echipajul a decis sa se intoarca in doua nave. Comandantul navei Trinidad a incercat sa navige inapoi peste Pacific si n-a mai fost vazut niciodata. Del Cano a indreptat cea de a doua nava, Victoria, spre vest,inconjurand extremitatea Africii si a ajuns acasa dupa aproape trei ani.
In timpul calatoriei, Del Cano si oamenii lui au indurat greutati ingrozitoare.
Ei au navigat timp de nouazeci si opt de zile fara sa vada pamant, afara de doua insule nelocuite. Hrana era pe terminate si apa a fost rationalizata.
Ei au trait cu rumegus si sobolani si multi au murit de foame si de boala. Altii au fost ucisi de bastinasii vrajmasi din insulele unde au oprit.
Expeditia se intoarce in Europa cu o singura nava, Victoria, avand la bord 18 oameni si fiind comandata de Juan Sebastian El Cano in 1521. Regele Spaniei l-a innobilat pe El Cano si i-a dat ca blazon globul pamantesc pe care scria Primus Circumedisti me (Tu m-ai inconjurat primul ). 1578: Batalia de la Al-Kaar al Kabir (Maroc) dintre portughezi si maurii din Fez.
In cursul luptei, regele Portugaliei a fost ucis.
Profitand de aceasta, Spania va ocupa Portugalia in 1580 (pana in 1640), anexand si imperiul colonial al acesteia. 1693: Monahul Dom P rignon (1638 1715) a inventat sampania, bautura care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Frantei. 1704: Englezii cuceresc Gibraltarul, in timpul razboiului spaniol de succesiune (Tratatul de la Utrecht le recunoaste, in 1713, posesiunea). 1789: In Franta a fost abolit sistemul feudal. 1792: S-a nascut Percy Bysshe Shelley, poet englez. Percy Bysshe Shelley (d. 8 iulie 1822) a fost unul dintre principalii poeti airomantismului englez, criticii considerandu-l unul dintre cei mai de seama lirici ai literaturii de limba engleza. Faima i-au adus-o poemele clasice Oyzmandias, Oda vantului de apus (Ode to the West Wind), Oda unei ciocarlii (To a Skylark) si Mascarada anarhiei (The Masque of Anarchy), care sunt printre cele mai populare si cele mai laudate poeme de limba engleza. Cu toate acestea lucrarile sale majore sunt poemele vizionare Prometeu descatusat (Prometheus Unbound), Alastor, Adonis (Adonais),Revolta islamului (The revolt of Islam), precum si piesa neterminata Triumful vietii (The Triumph of Life). Familia Cenci (The Cenci) si Prometeu descatusat sunt piese dramatice scrise in cinci, respectiv patru acte. De asemenea a scris romanele in stil gotic Zastrozzi si St. Irvyne sau Cavalerul de Rozacruce (St. Irvyne, or the Rosicrucian), precum si proza scurta Asasinii (The Assassins) si Colosseumul (The Coliseum). 1834: S-a nascut John Venn, matematician englez (d. 1923) John Venn (n. 4 august 1834 d. 4 aprilie 1923) a fost un logician si filozof englez. Este celebru pentru introducerea asa-numitei diagrame Venn, utilizata in diverse domenii ca: teoria multimilor, teoria probabilitatilor, logica, statistica si informatica.
In 1883 a devenit membru al Royal Society. 1857: S-a nascut istoricul Augustin Bunea, continuator al ideilor reprezentantilor colii Ardelene; a desfasurat o intensa activitate pentru emanciparea nationala a romanilor transilvaneni; in procesul memorandistilor s-a numarat printre aparatorii acuzatilor; membru titular al Academiei Romane din 1909. Augustin Bunea (n. Vad, comitatul Fagaras d. 30 noiembrie 1909, Blaj, comitatul Alba de Jos) a fost un istoric si teolog greco-catolic roman, membru titular al Academiei Romane. Nicolae Iorga, a spus, la moartea lui Augustin Bunea, in sedinta Camerei Deputatilor: Augustin Bunea a fost o glorie a culturii romanesti de dincolo. Istoric desavarsit, care a pus bazele studiilor critice privitoare la istoria Romanilor din Ardeal, orator fara pareche, scriitor din aceia cu care Romanii de dincolo isi fac cinste, Augustin Bunea a tinut stranse, in toata activitatea sa literara, legaturile culturale ale Romanilor din Ardeal cu Romanii de aici . Un muzeu din Blaj ii poarta numele: Muzeul de Istorie Augustin Bunea . 1859: S-a nascut scriitorul norvegian Knut Hamsun; Premiul Nobel pentru Literatura pe 1920. Knut Hamsun (d. 19 februarie, 1952) a fost un scriitor norvegian. A avut un rol important in modernizarea romanului european. In 1920 a primit Premiul Nobel pentru Literatura. Este reprezentant al realismului psihologic, in primul rand prin capodopera sa, romanul Foamea (1890). 1862, 4/16: In cadrul actiunii de unificare administrativa, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semneaza decretele prin care hotaraste contopirea Directiei Statistice a Moldovei cu Oficiul Statistic din Bucuresti si numirea lui Dionisie Pop-Martian ca director al Oficiului Statistic pentru Principatele Unite.-1864: Giovanni Donati studiaza pentru prima data compozitia chimica a cozii unei comete, ca urmare a cercetarilor intreprinse in laboratorul observatorului astronomic din Florenta.
Spectroscopia se numara printre principalele interese ale lui Donati, si el semneaza de altfel si primele studii in acest domeniu. Intre 1854 si 1864 descopera si studiaza sase comete, cea mai vizibilp dintre ele fiindde altfel cunoscuta ulterior sub numele de cometa Donati. Cometa 1864b este primul studiu de caz legat de acest subiect, iar cativa ani mai tarziu urmele de carbon pe care le contine coada unei cometei sunt studiate de William Huggins.
Descoperirile sale vizeaza de asemenea componenta spectrului cometelor, pe care Donati le caracterizeaza, in mare parte, ca fiind gazoase. Cum unul dintre conceptele principale ale spectroscopiei se bazeaza pe rezonanta si respectiv pe frecventa acesteia, Donati reuseste sa deduca compozitia norului gazos al cometei. 1870: S-a nascut matematicianul Simion Sanielevici; cercetari importante in domeniul ecuatiilor diferentiale, integrale si integrofunctionale; membru titular onorific al...