S-a intamplat in 8 august 1870: A avut loc miscarea antidinastica de la Ploiesti, condusa de Alexandru Candiano Popescu cunoscuta ca Republica de la Ploiesti, o tentativa esuata a liberalilor si republicanilor de a rasturna regimul domnitorului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Republica de la Ploiesti a ramas in istoria romanilor ca un eveniment la granita []The post S-a intamplat in 8 august 1870 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 8 august 1870 was first posted on august 8, 2020 at 1:41 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 august 1870: A avut loc miscarea antidinastica de la Ploiesti, condusa de Alexandru Candiano Popescu cunoscuta ca Republica de la Ploiesti, o tentativa esuata a liberalilor si republicanilor de a rasturna regimul domnitorului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Republica de la Ploiesti a ramas in istoria romanilor ca un eveniment la granita dintre legenda urbana si realitate istorica. Cert este ca la Ploiesti, in anul 1870, a izbucnit o revolta antimonarhica care, coroborata cu incidente izolate la Bucuresti, aproape l-au determinat pe regele Carol I sa abdice. La 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Romane Unite, abdica, sub presiunea unei coalitii politice indreptate impotriva regimului sau personal instituit dupa 2 mai 1864. Doua zile mai tarziu parasea Principatele, iar locul sau a fost luat de o locotenenta domneasca formata din Lascar Catargiu, Nicolae Golescu si colonelul Nicolae Haralambie. Oamenii politici cautau un principe strain care sa asigure o garantie Principatelor, dar si liniste politica in interior. A fost ales Carol I Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, dupa ce principele Flandrei refuzase tronul. Principele Carol a devenit domnitor al Principatelor Romane, pe 10 mai 1866, cand a si fost proclamat. Dupa doar patru ani de domnie insa, in Principate a izbucnit un puternic curent anti-monarhic. In anul 1870, Ploiestiul, un mare si important oras din coasta Bucurestiului, era in fierbere. Ofiteri, preoti, boieri si alti conspiratori doreau inlaturarea neamtului si instaurarea unei locotenente domnesti formata din autohtoni. In noaptea de 7/8 august 1870, la Ploiesti a izbucnit cea mai puternica revolta anti-monarhica din secolul al XIX-lea in Principatele Romane. Peste 3.000 de oameni au vrut intr-o singura noapte sa-l alunge din tara pe Carol I. Capul rautatilor era Candiano Popescu, un ofiter de artilerie. In noaptea de 7/8 august, Candiano Popescu si grupul sau de conspiratori au ocupat prefectura si telegraful din Ploiesti. Inca din zori, clopotele bisericilor au inceput sa bata, iar populatia s-a adunat in centrul orasului. In fata multimii, Candiano Popescu a citit o scrisoare trimisa de I.

C. Bratianu, seful liberalilor radicali din Principate. Va fac cunoscut ca principele Carol I a fost detronat asta-noapte. A fost numita o Regenta in frunte cu generalul Nicolae Golescu si s-a constituit un nou guvern, avand la ministerul de Razboi pe Ion C. Bratianu , se arata in bilet. Aceasta scrisoare ridica insa multe semne de intrebare. De altfel, parerea majoritatii este ca era un fals. Nici macar nu reflecta adevarul, principele Carol era inca bine mersi pe tronul Principatelor Romane si nimeni de la Bucuresti nu incercase macar sa-l detroneze. A fost insa o iluzie care a prins la Ploiesti. Dupa cum arata istoricul Ioan Scurtu, multimea a inceput sa aclame, iar Candiano Popescu s-a autoproclamat prefect de Prahova si a inceput sa asmuta multimea. Mai mult decat atat a ajuns si la garnizoana din Ploiesti, si a cerut inarmarea multimii si predarea garnizoanei. Maiorul Polizu a primit si el o scrisoare, cu un continut la fel de nerealist ca si prima Va fac cunoscut ca printul Carol s-a detronat asta noapte de catre popor. In numele guvernului provizoriu va ordon a lua comanda garnizoanei si pe data a supune armata la juramant pentru noul guvern. Totodata va veti pune la ordinul prefectului Alexandru Candiano Popescu, veti mentine ordinea, iar de urmare veti raporta pe data . Maiorul Polizu nu a crezut o iota di cele expuse si a spus multimii ca va...