S-a întâmplat în 8 august 1917
Batalia de la Oituz (26 iulie/8 august 9/22 august 1917). Confruntare importanta din Primul Razboi Mondial, in urma careia a fost stopata ofensiva germano-austro-ungara ce urmarea patrunderea in Moldova si scoaterea Romaniei din razboi. Aproape in acelasi timp cu ofensiva dinspre Transilvania, []The post S-a intamplat in 8 august 1917 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 8 august 1917 was first posted on august 8, 2020 at 5:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 august 1917: Are loc batalia de la Oituz.
Batalia de la Oituz (26 iulie/8 august 9/22 august 1917). Confruntare importanta din Primul Razboi Mondial, in urma careia a fost stopata ofensiva germano-austro-ungara ce urmarea patrunderea in Moldova si scoaterea Romaniei din razboi. Aproape in acelasi timp cu ofensiva dinspre Transilvania, pe vaile Oituzului, Casinului si Slanicului, germanii au incercat strapungerea frontului prin sudul Moldovei, pe directia Focsani-Marasesti, cele doua operatiuni fiind in stransa legatura strategica. Misiunea de la Oituz a fost incredintata grupului de armate condus de gen. Friedrich von Gerock, care era situat in flancul drept al Armatei 1 austro-ungare, dislocata in Carpatii Orientali. Dispus intre Valea Doftanei si Iresti, acesta era compus din Corpul 8 Armata (alcatuit din Diviziile 70 Honvezi, 117 Infanterie germana si 71 Infanterie austro-ungara) si Gruparea Haber, in componenta careia intrau Brigada 8 Vanatori de Munte austro-ungara, Divizia 1 Cavalerie austro-ungara, Divizia 37 Honvezi etc. Conform planului, lovitura principala a fost data pe directia Ferestrau-Grozesti-Onesti (Valea Oituzului), in timp ce Divizia 70 Honvezi a atacat pe directia Targu Ocna, pentru a destabiliza flancul drept al Armatei 2 romane si flancul stang al Armatei 9 ruse. Disproportia de forte era destul de mare, in defavoarea romanilor. Astfel, daca inamicul dispunea de 54 de batalioane si 200 guri de foc, armata romana avea 34 de batalioane si 104 guri de foc. Totodata, Armata 2 Romana a trebuit sa acopere si bresa lasata prin plecarea Corpului 40 Armata rus in Galitia si Bucovina, unde la 19 iulie/1 august 1917 frontul rus fusese strapuns de austro-ungari si germani. In compensatie, a reprimit cele doua divizii, 7 si 12, ce ii fusesera luate pentru intarirea Armatei 1, care pregatea ofensiva din sectorul Namoloasa. Intreg dispozitivul Armatei 2 avea o latime de 60 km, principalele sectoare fiind conduse de gen. Gheorghe Valeanu si gen. Arthur Vaitoianu. Batalia a inceput la 26 iulie/8 august (la doua zile dupa cea de la Marasesti), cu un bombardament de cateva ore, urmat de atacul Corpului 8 Armata, socul fiind primit de Diviziile 6 si 7...