Inima omului este campul de lupta al acestei batalii. Inima omului este ca o cetate pe care umbla sa o cuprinda doi asediatori: Domnul si diavolul. Fiecare isi are armele lui si mijloacele lui de lupta, dupa cum se vede in chip. In lupta aceasta diavolul imita pe Domnul. Are Domnul o biserica, isi are []Inima omului este campul de lupta al acestei batalii. Inima omului este ca o cetate pe care umbla sa o cuprinda doi asediatori: Domnul si diavolul. Fiecare isi are armele lui si mijloacele lui de lupta, dupa cum se vede in chip.

In lupta aceasta diavolul imita pe Domnul. Are Domnul o biserica, isi are si diavolul biserica lui: carciuma. Are Domnul puterea Duhul Sfant; isi are si diavolul duhul lui facator de minuni: alcoolul. Are Domnul o Biblie; isi are si diavolul biblia lui, biblia crasmelor: cartile de joc etc.

Armele de lupta ale diavolului sunt multe si diferite. A mea este lumea aceasta zicea diavolul cand L-a ispitit pe Mantuitorul in pustie cu ispita maririi lumesti. Ale diavolului sunt toate poftele, placerile, patimile si desertaciunile acestei lumi. Cu cele sapte pacate de moarte: cu trufia, mania, pizma, desfranarea, lacomia, minciuna, lenea si celelalte ispite si pacate, umbla diavolul sa piarda sufletul omului.

Dar dintre toate armele, are Satan una cu care face cele mai mari biruinte: alcoolul. Satan e viclean mare. El stie ca puterea unei vieti de crestin biruitor e darul si harul Duhului Sfant. De aceea si-a ales si el un duh al lui: alcoolul.

Alcoolul e arma cea mai teribila pe care diavolul o foloseste in lupta ce o da pentru castigarea sufletelor.

Cu carciuma si alcoolul castiga Satan cele mai multe suflete si biruinte.

Oameni buni, feriti-va de alcool! Feriti-va de cea mai infricosata putere pe care o are diavolul si iadul in lumea aceasta.

Parintele Iosif Trifa, din Alcoolul duhul diavolului