S-a întâmplat în 10 august 1793
S-a intamplat in 10 august 1793 was first posted on august 10, 2020 at 5:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 august 1793: Inaugurarea oficiala a Muzeului Luvru. Muzeul Luvru (Mus e du Louvre) este cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta (dupa suprafata, 210.000 mp, dintre care 60.600 mp destinati expozitiilor) si unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat in centrul capitalei franceze, Paris, intre cheiul drept al Senei si strada Rivoli (franceza Quai de Louvre Rue Am. de Coligny Rue Rivoli), in primul arondisment, intr-o cladire istorica, fost palat regal, Palatul Luvru.
Exponatele de arta frantuzesti acopera o larga parte din istoria Frantei, de la Dinastia Capetienilor pana in prezent. Muzeul se afla in vechiul Palais du Louvre, o fortareata ce dateaza inca din secolul al XII-lea. Cladirea a fost extinsa de mai multe ori pana sa ajunga la dimensiunile de astazi. In 1682, Ludovic al XIV-lea a decis sa se mute in Palatul de la Versailles, astfel ca Luvrul a ajuns sa fie locul de expunere a colectiei regale. In 1692 s-a mutat aici l Acad mie des Inscriptions et Belles Lettres, cea mai importanta institutie culturala a Frantei. In timpul Revolutiei Franceze, noul Parlament a decis ca Palatul Luvru sa fie folosit ca muzeu pentru a expune capodoperele tarii. Deschiderea oficiala a muzeului a avut loc pe 10 august 1793, cu expozitia a 537 de tablouri, majoritatea provenite din colectia regala sau colectiile bisericilor franceze. Colectia s-a marit considerabil in timpul lui Napoleon I, dar dupa prabusirea imperiului multe din operele furate de armatele franceze au fost returnate proprietarilor de drept. In timpul celui de-al doilea imperiu, sub Napoleon al III-lea, muzeul a achizitionat un numar impresionant de 20.000 de piese. Astazi, colectia de la Luvru numara circa 35.000 de opere de arta, impartite in 8 departamente:Antichitati Egiptene, Orientale, Grecesti, Etrusce si Romane;arta islamica;sculptura;arte decorative;pictura;desene si gravuri. Muzeu cu caracter universal, Luvrul poseda opere de arta din epoci diferite ale civilizatiei, din antichitate pana la 1848 si acopera o arie geo-culturala intinsa, de la Europa occidentala, Grecia, Egipt pana la Orientul Apropiat (la Paris exista in linii mari o impartire a domeniilor de expunere muzeala: arta europeana din perioada de dupa 1848 este incredintata Muzeului d Orsay si Centrului Pompidou, arta asiatica este expusa la Muzeul national de Arte asiatice Guimet, iar arta africana, americana si din Oceania este sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse in Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene pana la ceramica, obiecte arheologice sau alte obiecte de arta.
Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numara: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci si Libertatea conducand poporul de Eug ne Delacroix. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Piramida de sticla, realizata de arhitectul american I.
M. Pei, reprezinta astazi un simbol principal al Luvru, insa cand a fost...