Sfantul Nicolae Velimirovici Domnul, Cel Care pe Muntele Sinai a dat a Cincea Porunca, Cinsteste pre tatal si pre mama ta, a aratat cu exemplul vietii Lui cum trebuie sa isi respecte omul parintii lui cei trupesti. Spanzurat pe Cruce cu trupul fiind, si intru cele mai cumplite chinuri aflandu-Se, El i-a adus aminte de []Sfantul Nicolae VelimiroviciDomnul, Cel Care pe Muntele Sinai a dat a Cincea Porunca, Cinsteste pre tatal si pre mama ta, a aratat cu exemplul vietii Lui cum trebuie sa isi respecte omul parintii lui cei trupesti.

Spanzurat pe Cruce cu trupul fiind, si intru cele mai cumplite chinuri aflandu-Se, El i-a adus aminte de Maica Lui, si aratand catre Apostolul Ioan ce se afla acolo, i-a zis: Femeie, iata fiul tau. Dupa aceea, a privit catre Ioan si i-a zis: Iata maica ta. i asa, dupa ce a dat-o pe Maica Lui in grija Ucenicului celui iubit, Mantuitorul i-a dat sufletul Lui pe Cruce.

Ioan avea o casa pe Muntele Sion, in Ierusalim, in care a luat-o pe Maica Domnului si a purtat grija de ea pana la sfarsitul vietii ei, caci intru acea casa a ramas Maica lui Dumnezeu pana la suflarea ei cea mai de pe urma.

Cu rugaciunile ei, cu povatuirile ei, cu blandetea si cu rabdarea ei, ea le-a fost de cel mai mare ajutor Ucenicilor Fiului ei iubit si Dumnezeu.

Ea si-a petrecut cea mai mare parte a restului vietii ei la Ierusalim, cercetand adesea locurile care ii aminteau de marile evenimente si de minunile facute de Fiul ei pentru mantuirea omenirii.

Ea mai cu seama cerceta Golgota, Betleemul, si Muntele Maslinilor. Dintre putinele ei calatorii mai departate, se pastreaza insemnarile calatoriei ei la Antiohia, unde l-a cercetat pe Sfantul Ignatie Teoforul; de asemenea ale calatoriei ei in Insula Cipru, unde l-a cercetat pe Lazar, Episcopul Insulei, cel inviat de Domnul a patra zi din morti.

Ea a mai cercetat si Sfantul Munte Athos, pe care insasi l-a binecuvantat; si a ramas o vreme la Efes in grija Sfantului Ioan Evanghelistul, in timpul cumplitei prigoane dezlantuite impotriva crestinilor la Ierusalim.

La o varsta mai inaintata ajungand, ea mergea adesea sa se roage Domnului, Dumnezeului si Fiului ei in Muntele Maslinilor, locul inaltarii Sale, dorind ca El sa o ia din aceasta lume cat mai curand cu putinta.

Cu ocazia unei astfel de rugaciuni, la Maica Domnului a venit Arhanghelul Gavriil, care i-a descoperit ca...