16 august Sfintii Martiri Brancoveni, Constantin Voda cu cei patru fii ai sai Constantin, tefan, Radu si Matei si sfetnicul Ianache (ucisi la Constantinopol, la 15/26 august 1714). Ei au fost decapitati in anul 1714 din porunca sultanului Ahmet al III-lea, pentru ca nu au renuntat la credinta crestina. Osemintele voievodului martir []The post 16 august Sfintii Martiri Brancoveni appeared first on Jurnal Spiritual.16 august Sfintii Martiri Brancoveni was first posted on august 16, 2020 at 12:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com16 august Sfintii Martiri Brancoveni, Constantin Voda cu cei patru fii ai sai Constantin, tefan, Radu si Matei si sfetnicul Ianache (ucisi la Constantinopol, la 15/26 august 1714). Ei au fost decapitati in anul 1714 din porunca sultanului Ahmet al III-lea, pentru ca nu au renuntat la credinta crestina. Osemintele voievodului martir au fost aduse in tara de catre doamna Marica, sotia sa, si inmormantate in Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitoria domnitorului.

Sfintii Martiri Brancoveni sunt cinstiti pe 16 august. Acest binecredincios si iubitor de Hristos domnitor al arii Romanesti, Constantin Brancoveanu, s-a nascut la anul 1654 din parinti de seama, dupa tata fiind din neamul domnitorului Matei Basarab (1632-1654), iar dupa mama fiind nepot de sora al domnitorului erban Cantacuzino (1678-1688), in timpul caruia, la anul 1688, s-a tiparit pentru intaia oara, in intregime, Sfanta Scriptura in limba romana.

Ramas orfan de tata inca din pruncie, tanarul Constantin a fost crescut de catre unchiul sau, stolnicul Constantin Cantacuzino, un foarte invatat boier al vremii sale. Acesta s-a ingrijit sa-i puna dascali intelepti spre a primi invatatura aleasa. Pentru iscusinta si intelepciunea sa, Constantin a primit inalte dregatorii, bucurandu-se de multa cinstire inca din tinerete. Dupa moartea domnitorului erban Cantacuzino, in 29 octombrie 1688, la staruintele tuturor boierilor si dregatorilor tarii, vrednicul Constantin Brancoveanu a primit scaunul de domn al arii Romanesti, fiind uns de catre mitropolitul Teodosie. Impodobit de Dumnezeu cu daruri alese, el a carmuit tara cu multa pricepere, dar si cu intelepciune si rabdare crestineasca.

Luandu-L in ajutor pe Hristos, Imparatul veacurilor, si avand pilda pe vrednicii sai inaintasi, Constantin Voda isi incepu domnia punand temelia celei mai mari manastiri ctitorite de el, cea de la Hurezi, unde si-a pregatit si loc de vesnica odihna. Multele altele sunt bisericile si manastirile ridicate sau inzestrate de milostivul si evlaviosul domnitor pe tot cuprinsul arii Romanesti.

Insa darnicia si purtarea de grija ale evlaviosului voievod Constantin Brancoveanu nu se vor opri la hotarele arii Romanesti, ci se vor intinde si la fratii romani din Moldova si din Transilvania. De asemenea, vrednice de pomenit sunt...