S-a intamplat in 22 august 1985: A murit actorul Octavian Cotescu. Octavian Cotet, pe numele real la nastere, a venit pe lume la 14 februarie 1931, la Dorohoi, fiind fiu al maistrului ceferist Ilie Cotet si al Anastasiei Lazar. Casa parinteasca se afla pe aceeasi strada cu cea a fratilor Rodica si Stefan Tapalaga, strada []The post S-a intamplat in 22 august 1985 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 august 1985 was first posted on august 22, 2020 at 3:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 august 1985: A murit actorul Octavian Cotescu. Octavian Cotet, pe numele real la nastere, a venit pe lume la 14 februarie 1931, la Dorohoi, fiind fiu al maistrului ceferist Ilie Cotet si al Anastasiei Lazar. Casa parinteasca se afla pe aceeasi strada cu cea a fratilor Rodica si Stefan Tapalaga, strada Gloriei. Cand implinea trei ani, tatal se muta cu serviciul si familia la Iasi, unde vor locui in pavilioanele CFR, pe strada Aurora, din Copou. In copilarie isi petrecea perioade scurte la bunicii dinspre tata, tarani din comuna Miroslava, judetul Iasi.

Intre anii 1938 1942, Octavian Cotescu a urmat ciclul primar la scoala din strada Toma Cosma din Iasi. In anul 1942, mama se angajeaza telegrafista la Gara CFR Iasi iar in perioada 1942-1943, a urmat Liceul National din Iasi o perioada in care a inceput sa joace in piese de teatru, in colectivul de teatru al organizatiei Apararea patriotica , apoi a studiat pentru o scurta perioada la Liceul Militar din Iasi. In anul 1943 parintii sai divorteaza, apoi bunicii din Botosani si cei doi copii pleaca la Timisoara, unde mama sa va lucra ca telegrafista in Gara Timisoara, iar tatal sau este detasat cu serviciul la Ciineni, judetul Valcea. Octavian va studia apoi la licee din Timisoara si Pitesti, iar in 1945, a revenit la Iasi unde a reluat cursurile Liceului National.

In perioada liceului, vacantele de vara le petrecea cu mama si cu sora sa, Mioara, la Botosani, la bunicii dinspre mama, Petru si Maria Lazar. In toamna anului 1946, a sustinut examenul de intrare la Conservatorul de Arta Dramatica iesean reusind cu rolul Mircea Vadu din Cumpana . A fost repartizat la clasa profesoarei Gina Sandri-Bulandra. In anul 1950, a sustinut examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo (noul nume al conservatorului iesean).

Dupa absolvire, a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucuresti (Teatrul Municipal la acea vreme), prima sarcina pe scena fiindu-i incredintata de Moni Ghelerter, un rol de figurant in Vad nou de Lucia Demetrius. A debutat la 12 mai 1951, in Padurea de A.

N. Ostrovski, alaturi de Lucia Sturdza Bulandra, Stefan Ciubotarasu, Jules Cazaban, Emil Botta si debutanta Ileana Predescu. La Bulandra a fost primit de directoarea Lucia Sturdza Bulandra, care avea sa ii descopere uriasul talent, insa regizorul Moni Ghelerter l-a sfatuit sa-si schimbe numele in Cotescu, dupa ce in prealabil doamna Bulandra propusese Coteanu. Sugestia maestrului Moni a fost, se pare, mai convingatoare.

La Bulandra a jucat zeci de personaje, fiind coleg cu actori exceptionali precum Ion Besoiu, Toma Caragiu, Stefan Banica, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittis, Rodica Tapalaga, Ileana Predescu, Petrica Gheorghiu sau Irina Petrescu. Cu Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu va juca in spectacole memorabile timp de zece ani, pana la moartea acesteia, in septembrie 1961.

Printre rolurile interpretate de Octavian Cotescu se afla Bertrand din Sfanta Ioana , de George Bernard Shaw, regia Liviu Ciulei in 1958, Tom in Menajeria de sticla , de Tennessee Williams, regia Dinu Negreanu in 1960, Gogu in Prostii sub clar de luna , de Teodor Mazilu, regia Lucian Pintilie in 1962, Nae Girimea in D-ale carnavalului de Ion Luca Caragiale, regia Lucian Pintilie in 1966, Iordache in Acesti nebuni fatarnici de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric in 1970, Catavencu in O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale, regia Liviu Ciulei in 1972. De asemenea, Octavian Cotescu a mai jucat in piesele Revizorul , de Nikolai Gogol, regia Lucian Pintilie in 1972, Interviu de Ecaterina Oproiu, regia Catalina Buzoianu in 1976, Tartuffe de Moliere, regia Alexandru Tocilescu in 1982 si Cabala bigotilor de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu in 1982.

De-a lungul carierei, a mai colaborat cu Teatrul Mic din Bucuresti si cu teatre din provincie, din Satu Mare sau Oradea. Astfel, in 1965 si intre 1978 si 1980, Octavian Cotescu joaca si la Teatrul Mic, in rolul Harry Berlin din Amooor de M. Schisgall, in regia lui Dinu Cernescu, Edek din Tango de S. Mrozek, in regia lui Radu Penciulescu, alaturi de Victor Rebengiuc, Olga Tudorache, George Constantin, Eliza Plopeanu, Vali Cios si Florin Vasiliu, in Unchiul Vanea (1978), de Cehov, in regia lui Laurentiu Azimioara, in Maestrul si Margareta , alaturi de Stefan Iordache, Dan Manolache si Dan Condurache...