Multi petrecand in patimi, se straduiesc sa castige harul prin rugaciunea lui Iisus. Dar oare intr-un butoi unde se tine pacura se va invoi cineva ca, dupa terminarea pacurei, sa toarne in el ulei aromat? Tot astfel, inima in care s-au salasluit sau mai salasluiesc patimile, va primi ea darurile Duhului Sfant fara intarziere? De []Multi petrecand in patimi, se straduiesc sa castige harul prin rugaciunea lui Iisus. Dar oare intr-un butoi unde se tine pacura se va invoi cineva ca, dupa terminarea pacurei, sa toarne in el ulei aromat? Tot astfel, inima in care s-au salasluit sau mai salasluiesc patimile, va primi ea darurile Duhului Sfant fara intarziere? De aceea, ne vom stradui mai intai sa curatim inima de pacura placerilor si apoi putem sa nadajduim sa primim ceva bun.

Inainte de rugaciunea lui Iisus, trebuie sa-I cerem lui Dumnezeu iertarea pacatelor noastre si sa omoram in noi iutimea si poftele. Atunci insusi Dumnezeu iti va fi invatator in rugaciunea inimii. Rugaciunea inimii este un dar dumnezeiesc, care se da robilor iubiti ai lui Dumnezeu; se invredniceste de aceasta unul dintr-o mie. Mie mi se pare ca numai rugaciunea lui Iisus, fara de implinirea poruncilor, nu poate fi. Oare cum gandesc unii ca ei sunt rugatori si-i invata si pe altii rugaciunea lui Iisus, neingrijindu-se ei catusi de putin de implinirea poruncilor Domnului? Ba inca nici preasfantul Lui nume (Iisus), sa-l pronunte des cu buzele. Bine este sa-ti zidesti casa pe temelie si sa nu-i pui acoperisul? Scris este: bate laptele si va fi unt. Aceasta inseamna: sa rostesti rugaciunea lui Iisus cat mai mult cu buzele si ea va vorbi in inima. Iubeste cantitatea si va veni si calitatea, adica, dupa multi ani de rugaciune orala, vei castiga si pe cea a inimii. Cine invata de la inceput sau se invata sa practice rugaciunea inimii, acela se vede ca nici cu buzele nu poate sa o rosteasca. Darul Duhului Sfant vine pe neobservate. Cateodata, darul i se da calugarului la inceputul nevointelor, alteori la sfarsitul vietii sale.

In bibliotecile din Solovat si Anzersk sunt multe manuscrise. De aici se vede ca erau candva destui care se indeletniceau cu rugaciunea lui Iisus. Acum aceste manuscrise nu le mai foloseste nimeni.

Sa nu creada cineva ca acuma nu se mai gasesc dintre aceia care se invrednicesc de darul rugaciunii mintii. In manastirea Porohov din Nicolaev, vietuia un calugar, parintele Ambrozie, fostul ucenic al lui Paisie Moldoveanul. Ambrozie, intr-un sat aflat nu departe de manastire, avea un prieten pictor de icoane, pe nume Atanasie. Odata Ambrozie a innoptat la Atanasie, instalandu-se sa doarma in curte. Iesind noaptea in curte, Atanasie l-a vazut pe Ambrozie stand la rugaciune si rugandu-se, in timp ce fata lui...