S-a intamplat in 31 august 12: S-a nascut Caligula, imparat roman (d. 41). 161: S-a nascut Commodus, imparat roman. Marcus Aurelius Commodus Antoninus (d. 31 decembrie 192) a fost imparat roman din 180 pana in 192.

Fiu al lui Marcus Aurelius si al Faustinei, nascut la Roma (primul mostenitor al tronului nascut in purpura ), []The post S-a intamplat in 31 august appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 31 august was first posted on august 31, 2020 at 3:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 31 august 12: S-a nascut Caligula, imparat roman (d. 41). 161: S-a nascut Commodus, imparat roman. Marcus Aurelius Commodus Antoninus (d. 31 decembrie 192) a fost imparat roman din 180 pana in 192.

Fiu al lui Marcus Aurelius si al Faustinei, nascut la Roma (primul mostenitor al tronului nascut in purpura ), Commodus este ridicat la rang de caesar in 166 iar la cel de augustus (si coregent) in 177 Proclamat imparat la moartea tatalui sau, Commodus renunta la politica ofensiva. Instituie un regim absolutist, in formele teatrale ale monarhiilor orientale. Puterea este exercitata de favoritii sai, Tigidius Perennius si M. Aurelius Cleander, apoi de Q. Aemilius Laetus, prefecti ai pretoriului.

Cultele orientale cunosc acum o larga raspandire. La 31 decembrie 192, cade victima unei conspiratii de gineceu, initiata de Q. Aemilius Laetus, Eclectus si de Marcia (amanta imparatului).

Cu el se stinge dinastia Antoninilor (96-192). 1056: A murit Teodora, imparateasa a Bizantului (n. 981). 1422: A murit Regele Henric al V-lea al Angliei.

Henric al V-lea (n. 9 august sau 16 septembrie 1387) a fost regele Angliei intre 1413 si 1422. Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke.

Data nasterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387. S-a nascut intr-o familie care parea sa nu aiba nici o sansa de a accede la tronul Angliei, insa Henric al IV-lea a lasat un regat consolidat si a reusit pentru scurta vreme sa uneasca cele doua coroane ale Frantei si Angliei. 1422: Henric al VI-lea devine rege al Angliei la varsta de 9 luni. Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 21 mai 1471) a fost rege al Angliei 1422 1461 (desi cu un regent pana in 1437) si apoi intre anii 1470 1471; in perioada 1422 1453 a fost pretendent la tronul Frantei. 1724: A murit Regele Ludovic I al Spaniei (n. 1707) Ludovic (Luis) (n. 25 august 1707), a fost rege al Spaniei, cel mai mare fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei si a primei lui sotii, Maria Louisa de Savoia.

Domnia lui a fost una dintre cele mai scurte, de doar sapte luni. 1786: S-a nascut Michel Eugene Chevreul, chimist francez (d. 1889) I se atribuie descoperirea acidului margaric (in 1813), cu rol important in obtinerea margarinei si crearea primului tip de sapun, realizat din grasimi animale.

A scris lucrarea Principiile armoniei si contrastului culorilor si aplicarea lor in arte , desemnata ca cea mai complexa carte scrisa vreodata despre culoare.

A trait aproape 102 ani, fiind in acelasi timp un deschizator de drumuri in domeniul gerontologiei.

Pentru realizarile sale, in 1857 primeste Medalia Copley. 1795: A murit compozitorul francez Fran ois-Andr Danican Philidor (n. 1726) 1811: A murit Louis Antoine de Bougainville, explorator francez(n. 1729).

Louis Antoine de Bougainville a facut o calatorie celebra, intre anii 1766 1769, pe care a descris-o in lucrarea sa Voyage autour du monde .

Insotit de un naturalist, de un desenator si de un astronom, Bougainville a plecat de la Brest, la 15 decembrie 1766, intr-o calatorie in jurul lumii, la bordul fregatei La Boudeuse.

O a doua nava, L toile, care a plecat de la Rochefort, la 1 februarie 1767, i s-a alaturat la 13 iunie 1767 la Rio de Janeiro, dupa doua incercari nereusite de intalnire in insulele Malvine si la varsarea fluviului La Plata. 1821: S-a nascut Hermann von Helmholtz, fizician si fiziolog; a formulat principiul transformarii si conservarii energiei, a inventat oftalmoscopul (d. 8.09.1894).

Helmholtz a adus contributii importante in mai multe domenii stiintifice. In fiziologie si psihologie fiziologica, este cunoscut pentru matematica ochiului, cercetarile si teoria despre vederea cromatica, ideile privind perceptia spatiului si senzatia tonalitatii, perceptia sunetului, si empirism. In fizica, este cunoscut pentru teoriile lui privind conservarea energiei, lucrarile din electrodinamica, termodinamica chimica, si asupra unei baze mecanice a termodinamicii. Ca filozof, este cunoscut pentru filozofia stiintei, ideile privind relatia dintre legile perceptiei si legile naturii, stiinta esteticii, si ideile privind puterea civilizatoare a stiintei. O mare asociatie de institute de cercetari din Germania, Asociatia Helmholtz, ii poarta numele. 1834: S-a nascut compozitorul italian Amilcare Ponchielli, cunoscut mai ales in calitate de compozitor de opera, a ramas in programele spectacolelor din secolele XX XXI doar cu opera Gioconda (foarte cunoscut este baletul Dansul Orelor din actul III), dupa o tragedie de Victor Hugo; cu toate acestea, el este autorul a unsprezece opere, dintre care una neterminata si a unui monolog pentru un bariton; ca pedagog la Conservatorul din Milano i-a avut ca elevi pe Giacomo Puccini si Pietro Mascagni, viitori reprezentanti ai curentului verist (m. 1886) 1840: S-a nascut scriitorul italian Giovanni Verga (m. 1922). 1867: A murit Charles Baudelaire, poet, estetician, critic literar si de arta francez (n. 1821).

Charles Baudelaire a fost un poet, critic literar si estetician francez, precursor al simbolismului si modernismului; unicul sau volum de poeme, Florile raului , a fost caracterizat de criticul T.

S.

Eliot drept cel mai mare exemplu de poezie moderna in orice limba . 1867: Ion Heliade-Radulescu este ales presedinte al Academiei Romane. 1870: S-a nascut Victor Vlad Delamarina, poet si memorialist; au ramas de la el si incercari de pictura, insuficient cunoscute (m. 1896). 1880: S-a nascut tefan Braborescu, actor (elev al lui Nottara), regizor, profesor si scriitor (m. 1971). 1897: Thomas Edison patenteaza kinetoscopul Kinetoscopul, este aparatul care reda imagini in miscare din lumea reala obtinute cu ajutorul unui kinetograf, mai pe inteles un aparat de filmat cu suport fexibil de 35 mm cu perforatii.

Edison a facut si o incercare de sonorizare a filmuletelor, asociind kinetoscopul cu o alta inventie de a lui, fonograful. Pentru durata filmuletelor, circa 1 minut, a fost o mare reusita, tinand cont si de tehnologiile de atunci.

Oricum, cu toate ca aplicatia lui, a kinetoscopului nu a fost de durata a insemanat un pas important spre inventia fratilor Lumi re, cinematograful. 1904: S-a nascut Nicolae Cernescu (n. Campulung, d. 26 aprilie 1967, Bucuresti), chimist si pedolog roman, membru titular al Academiei Romane. 1907: Anglia, Rusia si Franta formeaza Tripla Intelegere. 1908: S-a nascut William Saroyan, prozator si dramaturg american (d. 1981).

Marele scriitor american de origine armeana William Saroyan s-a nascut la Fresno (California), in familia unor armeni refugiati in Statele Unite la inceput de secol XX. Creatiile sale au atins un numar de peste 4.000 de scrieri, incluzand proza scurta, romane, teatru, scenarii de film, memorii, evocari etc., unele dintre ele adevarate bijuterii literare. S-a remarcat, mai intai, cu proze scurte, publicate inca din anii 1928 1936. In dramaturgie, William Saroyan s-a afirmat incepand din 1939, cu piesa Inima mea e pe inaltimi si Clipe de viata, pentru care i s-a atribuit Premiul Pulitzer, pe care l-a refuzat, dar a acceptat Premiul Asociatiei Criticilor Dramatici din New York. Era pentru prima data cand unui scriitor american i se decernau ambele premii. Aceste piese s-au jucat cu succes, incepand din 1964, pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti, in regia lui Lucian Pintilie si, respectiv, Liviu Ciulei. In anii care au urmat, in Romania au mai fost montate si alte piese ale lui William Saroyan Perla si stridia, Oamenii cavernelor, Hei, oameni buni. Din creatiile sale in proza, in Romania sunt cunoscute volumele Unu, doi, trageti usa dupa voi, Ma cheama Aram, Comedia umana.

De altfel, ilustrul scriitor a vizitat Romania in doua randuri 1969 si 1980.

William Saroyan a cochetat si cu lumea filmului, semand scenariile filmelor The Good Job (1942, la care a semnat si regia) si The Human Comedy (1943), obtinand in anul urmator Oscarul pentru cel mai bun scenariu.

In decursul timpului, in Statele Unite, Armenia, Rusia si in alte tari s-au realizat numeroase ecranizari dupa operele lui William Saroyan. William Saroyan a decedat la 18 mai 1981, la Fresno, fiind incinerat. Conform dorintei sale, jumatate din cenusa sa se odihneste in cimitirul din orasul natal, iar cealalta jumatate in Panteonul din Erevan, capitala Republicii Armenia. El a fost o mare personalitate a literaturii americane, dar cu un foarte puternic sentiment al apartenentei la poporul armean. Anul 2008 a fost decretat Anul William Saroyan de catre Senatul American si Guvernul Armeniei, iar UNESCO i-a trecut numele in calendarul manifestarilor omagiale din acest an. 1921: Nicolae Paulescu, medic roman, a publicat, la aceasta data, un studiu referitor la descoperirea unui hormon antidiabetic, numit de el pancreina ; studiul a aparut in revista Archives Internationale de Physiologie , tiparita la Paris si la Liege, si poate fi considerat actul de nastere al insulinei; totusi, in 1923, Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei a...