S-a întâmplat în 4 septembrie 1968
S-a intamplat in 4 septembrie 1968 was first posted on septembrie 4, 2020 at 3:09 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 septembrie 1968: Apare Decretul privind constituirea, organizarea si functionarea garzilor patriotice (detasamente inarmate constituite din muncitori, tarani si intelectuali), menite sa contribuie, in colaborare cu Armata, la apararea tarii in cazul unei interventii straine (de genul celei din Cehoslovacia, din august 1968). Garzile Patriotice au fost fondate in 1968, dupa discursul de la Bucuresti, din 21 august, prin care Nicolae Ceausescu a condamnat public inabusirea Primaverii de la Praga de catre Uniunea Sovietica si satelitii sai. La intrunirea de urgenta a Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al P.
C.
R. din dimineata zilei de 21 august 1968, Nicolae Ceausescu a declarat: Cred ca in situatia creata ar fi bine sa ne gandim la reinfiintarea garzilor muncitoresti, ca unitati inarmate ale clasei muncitoare, pentru apararea cuceririlor revolutionare ale poporului nostru [] Sa facem tot garzi patriotice si la tara . Solicitarea lui Nicolae Ceausescu a fost sustinuta de Petre Lupu, Mihai Dalea si Manea Manescu, iar Comitetul Executiv al C.
C. al P.
C.
R. a decis reinfiintarea garzilor patriotice inarmate, alcatuite din muncitori, tarani si intelectuali [] pentru a se asigura munca pasnica a poporului roman, independenta si suveranitatea nationala a patriei . In discursul sau tinut din balconul cladirii Comitetului Central, Ceausescu a apelat la sentimentele anti-sovietice ale majoritatii populatiei, solicitandu-i acesteia sa reziste in fata amenintarii unei manevre militare sovietice similare impotriva Romaniei. Temele nationaliste pe care le-a folosit Ceausescu au avut un efect imediat in ralierea unor largi paturi ale publicului, care a inceput sa se organizeze si sa se inarmeze sub conducerea Partidului Comunist Roman. Desi amenintarea unei invazii a U.
R.
S.
S. disparuse pana la sfarsitul anului, Garzile Patriotice au ramas un element de baza al structurii comuniste a tarii. Ele au devenit un accesoriu permanent al armatei regulate, iar pregatirea militara a fost introdusa obligatoriu pentru toti tinerii si tinerele, in cadrul programului numit Pregatirea Tineretului pentru Apararea Patriei (PTAP). In cazul studentilor, acest lucru insemna ca in programa scolara erau rezervate ore de trageri cu armamentul si alte cursuri de instructie. Curand, acestora li s-a adaugat asa-zisa practica agricola , o obligatie de a participa un numar de zile la muncile campului. Ulterior, aceasta sarcina s-a extins la nivelul liceelor si chiar la anii terminali ai scolilor primare, elevii fiind insotiti de profesorii lor. Desi nu mai erau sustinute de acelasi entuziasm popular precum la inceputul anilor 70, Garzile Patriotice au ramas principala linie de aparare impotriva amenintarii unor eventuale invazii. Ideea unor astfel de amenintari parea sa creasca in intensitate pe masura ce regimul se cufunda in izolare internationala, in special dupa ce Ceausescu a pierdut sprijinul Blocului occidental, la inceputul anilor 80. In anii 80, comunismul romanesc a capatat o forma militarizata. Ilie Ceausescu, general in Armata Romana si fratele lui Nicolae Ceausescu, a rezumat noile teze oficiale in cartea sa Istoria militara a poporului roman . Lucrarea, transformata curand in dogma oficiala, sustinea ca romanii au constituit intotdeauna cea mai mare armata din lume, aparandu-si tara pana la unul in toate incercarile prin care a trecut. El a precizat in mod constant ca in vremuri de restriste intreaga populatie era prezenta sub arme. Practic, acesta constituia un mesaj pentru viitor, deoarece propaganda regimului propovaduia legitimitatea si continuitatea lui ca urmas al inaintasilor patrioti ai...