S-a intamplat in 12 septembrie 1944: Semnarea, la Moscova, a Conventiei de armistitiu intre Romania si Natiunile Unite, reprezentate de URSS, care declara Romania o tara infranta in razboi, consacra anexiunile sovietice din 28 iunie 1940 si impune plata unor despagubiri de razboi catre URSS, in valoare de 300 milioane de dolari, urmand a fi []The post S-a intamplat in 12 septembrie 1944 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 septembrie 1944 was first posted on septembrie 12, 2020 at 12:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 septembrie 1944: Semnarea, la Moscova, a Conventiei de armistitiu intre Romania si Natiunile Unite, reprezentate de URSS, care declara Romania o tara infranta in razboi, consacra anexiunile sovietice din 28 iunie 1940 si impune plata unor despagubiri de razboi catre URSS, in valoare de 300 milioane de dolari, urmand a fi achitate in decurs de sase ani in produse petrolifere, lemnoase etc; este declarat nul Arbitrajul de la Viena, Transilvania sau cea mai mare parte a ei revenind Romaniei; armata romana urma sa participe cu 12 divizii, alaturi de cea sovietica, la eliberarea Transilvaniei. In cursul razboiului din Est, armata romana a suferit pierderi de 624.740 militari (din care 71.585 morti, 243.622 raniti si bolnavi, 309.533 disparuti); la articolul 16 conventia prevedea scoaterea din circulatie a tuturor publicatiilor fasciste si legionare, pretext pentru regimul comunist de a scoate din circuitul public privat texte importante referitoare la unitatea statului roman, la traditiile romanesti, ori la romanii din alte tari; pe lista autorilor interzisi figurau: Gheorghe incai, Nicoale Iorga, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Mihail Sebastian.

Dupa 23 august, noul guvern prezidat de Constantin Sanatescu si-a exprimat dorinta de a semna armistitiul cu Natiunile Unite. Delegatia romana din Cairo a primit din partea ministrului de Externe, Grigore Niculescu-Buzesti, mandatul sa negocieze si sa semneze armistitiul cu Natiunile Unite. Aliatii nu au luat act de dorinta guvernului roman si au comunicat faptul ca actul va fi semnat la Moscova.

Pe 29 august pleaca la Moscova delegatia romana pentru incheierea armistitiului. In speranta ca Lucretiu Patrascanu in calitate de comunist va gasi mai multa receptivitate fata de doleantele noastre din partea reprezentantilor sovietici, el este numit seful delegatiei. Abia la 10 septembrie, ora 22, delegatia a fost invitata sa participe la intalnirea cu reprezentantii URSS, Marii Britanii si SUA, prilej cu care Molotov a prezentat proiectul conditiilor de armistitiu in limbile romana si engleza. La solicitarea lui Patrascanu, Romania a primit ragazul de o zi pentru a studia acest document. Lucrarile s-au reluat la 11 septembrie, ora 22, prilej cu care Lucretiu Patrascanu a explicat ca dupa inlaturarea guvernului Antonescu, Romania lupta efectiv alaturi de Aliati. Molotov a replicat: Este de la sine inteles ca nu trebuie sa reamintim cum a inceput razboiul si cum romanii au tratat teritoriile ocupate in Ucraina, Crimeea, bazinul Donetului si Stalingradul. Nu putem uita ca guvernul roman a fost alaturi de Hitler si armata germana si pentru acest fapt Romania ramane responsabila .

Nici macar o singura obiectie nu a fost admisa. Totul era de fapt un Dictat. Englezii si americanii erau muti. Cand totusi vorbeau, intareau cele spuse de Molotov. Astfel, cand Constantin Visoianu a propus ca atunci cand razboiul se va fi terminat, sa nu avem trupe Aliate in Romania , Molotov a replicat: este inutil sa inseram un astfel de text, dat fiind ca la sfarsitul ostilitatilor trupele sovietice vor parasi Romania . Diplomatul roman a insistat, evocand vorbele lui Talleyrand, diplomatul lui Napoleon: Se intelege de la sine, dar este mai bine sa o spui . Molotov a repetat raspunsul. Visoianu a reiterat ideea, dar reprezentantul S.

U.

A a intervenit: Il rog pe diplomatul roman sa nu mai insiste. Interpretarea domnului Molotov potrivit careia trupele sovietice vor parasi teritoriul Romaniei la sfarsitul ostilitatilor este interpretarea justa . Razboiul in Europa s-a sfarsit in mai 1945 iar trupele sovietice s-au retras din Romania in 1958.

In aceasta atmosfera, la 12 septembrie 1944 a fost semnata Conventia de Armistitiu cu Natiunile Unite. Prin acest document se constata ca Romania a incetat operatiile militare impotriva U.

R.

S.

S., a iesit din razboiul cu Natiunile Unite si se angajase (incepand cu 24 august ora 4 a.m.) in lupta contra Germaniei si Ungariei. Despagubirile de razboi erau stabilite la 300 milioane dolari SUA, platibili in timp de sase ani in marfuri (produse petrolifere, cereale, materiale lemnoase, vase maritime si fluviale, diverse masini etc.). Granita de stat intre Romania si Uniunea Sovietica era cea stabilita prin acordul sovieto-roman din 28 iunie 1940 , desi in acea zi nu s-a incheiat niciun acord,...