S-a intamplat in 14 septembrie 1876: S-a nascut Alexandru I. Lapedatu (frate geaman cu economistul Ion I. Lapedatu), istoric si om politic liberal; specialist in istoria Evului Mediu; impreuna cu Ioan Lupas a fondat (1920) Institutul de Istorie Nationala din Cluj; ministru in mai multe randuri; membru titular al Academiei Romane din 1918, vicepresedinte (1934-1935; []The post S-a intamplat in 14 septembrie 1876 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 14 septembrie 1876 was first posted on septembrie 14, 2020 at 4:46 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 14 septembrie 1876: S-a nascut Alexandru I. Lapedatu (frate geaman cu economistul Ion I. Lapedatu), istoric si om politic liberal; specialist in istoria Evului Mediu; impreuna cu Ioan Lupas a fondat (1920) Institutul de Istorie Nationala din Cluj; ministru in mai multe randuri; membru titular al Academiei Romane din 1918, vicepresedinte (1934-1935; 1938-1939) si presedinte al acestui for (1935-1938) (m. 1950, in inchisoarea de la Sighetu Marmatiei, ca detinut politic). 1876: S-a nascut Ion I. Lapedatu (frate geaman cu istoricul Alexandru I. Lapedatu), economist si om politic liberal; a participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1.

XII.1918 si la alcatuirea Consiliului Dirigent ca secretar al Resortului Financiar; rol important in unificarea monetara si reorganizarea sistemului bancar romanesc; ministru de finante (1926-1927); guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (1944-1945); membru de onoare al Academiei Romane din 1936 (m. 1951, in inchisoarea de la Sighetu Marmatiei ?, ca detinut politic) Fratii gemeni Alexandru si Ion Lapedatu apartin unei ilustre familii transilvanene, cu radacini paterne la Glamboaca (jud. Sibiu) si materne, din familia Circa, la Sacele (jud. Brasov). Tatal gemenilor, Ion Lapedatu, a fost primul roman ardelean cu studii in Franta si doctorat trecut la Universitatea din Bruxelles. Ca profesor la Liceul ortodox roman din Brasov, ca autor si redactor la Orientul Roman a ramas in memoria nationala ca una din figurile importante din cultura romana a celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea. Nascuti la 14 septembrie 1876, de Ziua Inaltarii Crucii, gemenii Lapedatu ramasi de mici copii orfani de tata si-au croit un rost in viata, luptand din rasputeri pentru a-si afirma calitatile si virtutile. Ei apartin prin cele facute generatiei Marii Uniri, acelora care au implinit si desavarsit unitatea nationala. Staruind pentru a-si desavasi studiile, cele liceale la Brasov si Iasi, apoi cele universitare la Bucuresti si Budapesta, Alexandru si Ion Lapedatu s-au ilustrat ca adevarati lideri de generatie. Ion s-a specializat ca economist, de timpuriu a condus Societatea studentilor romani Petru Maior din capitala Ungariei, iar Alexandru, la Bucuresti s-a impus prin interesul deosebit acordat istoriei, fiind de altfel studentul preferat al lui Dimitrie Onciul si Nicolae Iorga. Au intrat si unul si celalalt, cu energia si talentele lor, in serviciul unor institutii remacabile: Ion la Bancile Ardeleana si Albina , dar si la ASTRA, servind in ultimul loc proiectul Enciclopediei lui Diaconovici si pe cel al infiintarii Muzeului Asociatiunii (1905). Alexandru s-a atasat pentru toata viata Academiei Romane, slujind studiilor istorice si devenind editorul prestigiosului Buletin al Comisiunii Monumentelor Istorice,...