i chemand la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai, le-a zis: Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si scape sufletul il va pierde, iar cine va pierde sufletul Sau pentru Mine si pentru Evanghelie, acela il va scapa. Caci [] i chemand la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai, le-a zis: Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si scape sufletul il va pierde, iar cine va pierde sufletul Sau pentru Mine si pentru Evanghelie, acela il va scapa. Caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul? Sau ce ar putea sa dea omul, in schimb, pentru sufletul sau? Caci de cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, in neamul acesta desfranat si pacatos, si Fiul Omului Se va rusina de el, cand va veni intru slava Tatalui sau cu sfintii ingeri. Ev. de la Marcu Cap. 8, Vers. 34-38.

Iata cat de frumoasa este si aceasta Evanghelie! Ea cuprinde tot ce trebuie sa primim pentru mantuirea sufletului nostru.

Sa luam pe rand invataturile din ea: Cel ce voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine zice Evanghelia. Asta inseamna ca, daca vrei sa pleci dupa Hristos, trebuie sa te hotarasti pentru El, trebuie sa intri in slujba Lui si sa asculti de El si de voia Lui.

Voile tale, de cele mai multe ori, sunt voile trupului si ale gandurilor (Efes. 2, 3), adica voile lui satan si ale pacatului si de aceea trebuie sa te lepezi de ele si sa-L primesti pe Hristos de Stapan, Poruncitor si Imparat in casa sufletului tau. Au nu stiti ca voi nu sunteti ai vostri?, zice apostolul Pavel (I Cor. 6, 19), ci sunteti ai lui Iisus Hristos, Care v-a rascumparat cu pret. Lepadarea de sine asta inseamna: sa-ti dai mainile tale, picioarele tale, inima ta, vorbele si gandurile tale, sa-ti dai tot ce ai lui Iisus Hristos, sa le pui in slujba Lui si in ascultare de El.

Dar lucrul acesta nu e usor. De aceea, zice mai departe Evanghelia ca tot cel ce vrea sa se lepede de sine trebuie: Sa-si ia crucea sa, adica sa porti lupta cu patimile, cu placerile, cu ispitele ce ti le scoate lumea aceasta in calea ta de mergere inainte dupa Hristos. Dar, in aceasta lupta, noi am cadea neputinciosi la cel dintai pas daca inaintea noastra n-am avea Crucea lui Hristos, adica Jertfa cea mare a rastignirii lui Hristos pentru pacatele noastre.

Cititorule! Priveste icoana de alaturi si-ti da seama ca pentru tine suie Hristos Golgota. Pentru pacatele tale si ale mele, si ale tuturor. Crucea pe care o duce Hristos pe umerii Sai, ca sa moara pe ea, este darul prin care ne-a venit iertare si mantuire de pieirea cea vesnica. Daca tu ai inteles acest dar al mantuirii tale prin Jertfa lui Hristos, apoi acest dar al Crucii iti da si tie putere si tarie sa mergi inainte dupa Hristos, ducandu-ti crucea ta. Acest dar al Crucii iti da puterea sa birui pacatul si sa sporesti in fapte bune.

Cititorule! Ai inteles tu acest dar si, intelegandu-l, te-ai rastignit si tu fata de lume? (Gal. 5, 24) Sau, facand voile trupului si ale gandurilor, rastignesti din nou pe Fiul lui Dumnezeu? (Evrei 6, 6)Iar cine isi va pierde sufletul sau pentru Mine si pentru Evanghelie, acela il va mantui pe el. Asta inseamna ca pentru Hristos trebuie sa fim gata oricand sa jertfim orice, chiar si viata noastra. Nici necazul, nici stramtorarea, nici goana, foametea, golatatea, nevoia sau sabia nu-i iertat sa ne desparta pe noi de dragostea lui Hristos (Rom. 8, 35-39).

Ca ce va folosi omului de ar dobandi lumea toata si isi va pierde sufletul sau? Sau ce va da omul in schimb pentru sufletul sau?, zice mai departe Evanghelia. Scrieti aceste vorbe cu slove de aur pe peretii casei voastre si, mai ales, in mintea si inima voastra, pentru ca sa nu uitati niciodata ca sufletul este ceea ce avem...