S-a intamplat in 19 septembrie Ziua Artileriei si Rachetelor Antiaeriene. 1356: In lupta de langa Poitiers in timpul Razboiului de o suta de ani, armatele engleze au obtinut victoria asupra armatei franceze de cavaleri condusa de regele Ioan al II-lea cel Bun. 1551: S-a nascut Regele Henric al III-lea al Frantei. Henric []The post S-a intamplat in 19 septembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 19 septembrie was first posted on septembrie 19, 2020 at 7:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 septembrie Ziua Artileriei si Rachetelor Antiaeriene. 1356: In lupta de langa Poitiers in timpul Razboiului de o suta de ani, armatele engleze au obtinut victoria asupra armatei franceze de cavaleri condusa de regele Ioan al II-lea cel Bun. 1551: S-a nascut Regele Henric al III-lea al Frantei. Henric al III-lea (Henri III) (d. 2 august 1589) din dinastia Valois a fost rege al Frantei intre 1574 1589 si Rege al Poloniei intre 1573 si 1574 cu titlul de Henric de Valois. 1677: A aparut, la Iasi, Cronica arilor Moldovei si a Munteniei, de Miron Costin, apreciata pentru viziunea umanista asupra teritoriului si istoriei nationale si pentru ampla demonstrare a latinitatii limbii si poporului roman. 1730: S-a nascut Augustin Pajou, sculptorul oficial al regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei; lucrarile sale de sculptura monumentala fac trecerea de la stilul rococo la neoclasicism (m. 1809) 1783: In Franta, la Palatul Versailles, a fost ridicat in aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fratii Montgolfier, avand la bord trei pasageri: o rata, un cocos si o oaie. Aterizarea s-a produs fara probleme, demonstrand ca si alte vietati decat pasarile pot suporta inaltimile. Primul balon, fara echipaj, a fost inaltat la 5 iunie 1783-1802: S-a nascut Kossuth Lajos, om politic si publicist ungar; unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848-1849 din Ungaria; guvernator general al acesteia dupa declararea independentei (14.

IV-13.

VIII.1849); dupa infrangerea revolutiei, a emigrat in Turcia, de aici in Marea Britanie, stabilindu-se apoi in Italia, la Torino, unde a si murit (m. 1894). 1825: S-a nascut istoricul tefan Dimitrie Grecianu, medievist cu preocupari privind genealogiile unor familii boieresti din ara Romaneasca; in aceasta directie a publicat Genealogiile documentare ale familiilor boieresti, 3 vol. (1913-1916). A editat pentru prima oara cronica logofatului Radu Greceanu (1906).; membru de onoare al Academiei Romane (m. 1908). 1830: S-a nascut George Cadbury, celebrul fabricant de ciocolata 1843: A murit Gaspard Coriolis, matematician, fizician, inginer francez. Gaspard-Gustave Coriolis sau Gaspard Gustave de Coriolis (n. 21 mai 1792) a fost un matematician, fizician, inginer francez, celebru mai ales pentru descoperirea si cercetarea a ceea ce mai tarziu va fi denumit efectul Coriolis. De numele lui se leaga introducerea notiunii de lucru mecanic.

Forta Coriolis este o forta aparenta, de inertie, care actioneaza asupra unui corp cand acesta este situat intr-un sistem de referinta aflat in miscare de rotatie.

Un caz particular este dat de rotatia Pamantului. Din cauza ca suprafata Pamantului se roteste cu o viteza mai mare in apropierea Ecuatorului decat la poli, forta Coriolis care ia nastere este mai slaba la Ecuator si creste spre poli.

Efectul Coriolis, datorat fortei Coriolis, se manifesta prin aceea ca in emisfera nordica obiectele in miscare si curentii atmosferici (alizee) si marini sunt deviati spre dreapta iar in emisfera sudica sunt deviati spre stanga. Un efect vizibil este dat de apele curgatoare, la care se produce eroziunea malurilor drepte, respectiv stangi, in functie de emisfera. In emisfera nordica malul abrupt al raurilor este cel stang in timp ce in emisfera sudica malul abrupt este cel drept. Acelasi lucru se poate observa si la caile ferate: in emisfera nordica, sina dreapta are o uzura ceva mai pronuntata, in cea sudica avand loc un fenomen invers.

Efectul poarta numele descoperitorului sau, matematicianul francez Gaspard-Gustave Coriolis (1792-1843) care in 1835 descrie pentru prima data acest fenomen. 1870: Armata prusaca incepe Asediul Parisului . Va dura 135 de zile. 1885: S-a nascut poetul Vasile Militaru; rasfatat de public in timpul vietii, dar aspru judecat de critica literara, a intrat ulterior in conul de umbra al interesului literar, devenind un scriitor uitat (m. 1959). Unele surse dau ca data a nasterii 21 septembrie 1886.

Militaru (n.

Dobreni, judetul Ilfov d. 8 iulie 1959, inchisoarea Ocnele Mari) a fost un poet si scriitor roman nationalist, fost detinut politic sub regimul comunist din Romania.

Cand i s-a cerut sa-si foloseasca talentul literar in slujba comunismului, refuzul sau a fost categoric: In poeziile mele niciodata nu va rima poporul cu tractorul Vasile Militaru este autorul real al celebrei poezii A venit aseara mama, dedicata prietenului sau George Enescu in 1930 si atribuita mult timp (70 de ani) lui George Cosbuc. George Enescu a pus-o pe note in scurt timp fiind o capodopera a genului. 1887, 19.

IX / 2.

X: S-a nascut fizicianul Eugen Badarau; fondatorul primei scoli romanesti de descarcari in gaze si de fizica plasmei; membru titular al Academiei Romane din 1948. Eugen Badarau (n. 19 septembrie / 2 octombrie 1887, Foltesti, Galati; d. 11 martie 1975, Bucuresti) a fost un fizician roman, profesor universitar, director al Institutului de Fizica Bucuresti, membru al Academiei Romane (din 1948). Este considerat fondatorul Scolii romanesti de descarcari electrice in gaze si fizica plasmei. 1895: Imparatul Franz Joseph I i-a gratiat pe memorandisti, sub presiunea opiniei publice europene si ca urmare a interventiilor diplomatice ale Romaniei. 1903: S-a nascut poetul roman Marcel Breslasu (Cantarea Cantarilor ) (m.29.09.1966) 1909: A murit Nicolae Hurmuzaki, om politic roman, membru de onoare al Academiei Romane (n. 1826) 1911: S-a nascut Sir William Golding, scriitor britanic; Premiul Nobel pentru Literatura pe 1983. Sir William Gerald Golding (d.19 iunie 1993) a fost un romancier britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1983. El prezinta romanele sale criza constiintei omului modern confruntat cu problemele relitatii contemporane.

William Golding s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani, in 1961. Experienta razboiului avea sa-l marcheze profund: el si-a pierdut atunci increderea in om ca o fiinta inocenta: pentru el, pana si copiii poarta in suflete germenele raului. Aceasta este tema primului sau roman, The Lord of the Flies, din 1954 (trad. Imparatul mustelor, 1969) care a cunoscut un enorm succes imediat dupa aparitie. Urmeaza alte 11 romane si doua volume de eseuri, tratand, toate, aceeasi tema. In 1983, in discursul de la primirea premiului Nobel, Golding se arata uimit de obstinatia cu care oamenii cauta semnele deznadejdii lasate de el in opera sa. Eu nu ma simt deloc deznadajduit , spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprima cel mai bine luciditatea cu care a privit intotdeauna lumea in care ne este dat sa traim.

A luat parte in Marina britanica la debarcarea din Normandia si la operatiunea de scufundare a celui mai mare crucisator german, nava Bismarck in timpul celui de-al doilea razboi mondial. 1912: S-a nascut dirijorul german Kurt Sanderling (m. 2011) 1919: A fost infiintata Opera Romana din Cluj; spectacolul inaugural a avut loc la 25.05.1920 cu opera Aida de G. Verdi; cladirea Operei din Cluj face parte din patrimoniul cultural national, fiind declarata cladire monument istoric si de arta 1922: A incetat din viata, la Bucuresti, Ioan Scarlatescu (n.1872), compozitor si pianist roman. A desfasurat activitate artistica in calitate de pianist-concertist in tara si peste hotare. A compus muzica vocal-simfonica, muzica simfonica, muzica de camera, piese vocale. A scris piese de teatru, eseuri filozofice, poezii. 1922: S-a nascut celebrul atlet ceh Emil Z topek; cvadruplu campion olimpic in probele de fond ale editiilor din 1948 si 1952 ale Jocurilor Olimpice de vara (m. 2000) 1924: Inginerul roman Aurel Persu (1890-1977) obtine in Germania un brevet de inventator pentru automobil aerodinamic . Masina se afla in prezent la colectia Muzeului tehnic Prof. D. Leonida din Bucuresti. 1926: S-a nascut scriitorul italian Carlo Fruttero, coautor al romanului La Donna della domenica (m. 2012)-1927: S-a nascut (la Chisinau, azi in R. Moldova) Angela Moldovan, cantareata de muzica populara si interpreta a unor roluri secundare in cateva filme de succes Artista emerita (1962), laureata a Ordinului Muncii, clasa a III-a (1957) si clasa a II-a (1962), a Ordinului Meritul Cultural. clasa a II-a (1967), Cavaler al Ordinului Meritul National (2003). Numeroase premii la festivaluri si concursuri nationale si internationale incununeaza cariera de peste jumatate de veac in slujba cantecului popular romanesc a doamnei Angela Moldovan. 1928: Premiera primului film de desen animat cu sonor, Steamboat Willie ; produs de Walt Disney, filmul are ca protagonist un soricel numit Mickey, inventat in 1927 de catre prietenul lui Disney, Ub Iwerks 1893 1931: S-a nascut regizoarea ungara de film Marta Meszaros 1931: A incetat din viata, la Bucuresti, Ermil Pangrati (n.1864), inginer si matematician roman. Personalitate cu rol important in dezvoltarea invatamantului tehnic si de arhitectura in Romania. El a infiintat coala de Arhitectura (1896), devenita ulterior Academia de Arhitectura din Capitala. A realizat, urmarind zi cu zi constructia Universitatii din Bucuresti. A scris lucrari despre invatamantul stiintific si istoria stiintei romanesti. 1935: A murit inginerul rus Konstantin iolkovski; studii de aerodinamica si astronautica; unul dintre fondatorii astronauticii (n. 1857) 1937 : S-a nascut tenorul George Lambrache, stabilit in Germania 1941: S-a nascut Stephen Jay Gould, paleontolog, biolog evolutionist si istoric al stiintei american. Stephen Jay Gould (d. 20 mai 2002) a fost un paleontolog, biolog evolutionist si istoric al stiintei. Gould a fost unul dintre cei mai influenti si cititi scriitori de stiinta popularizata a generatiei sale. Gould si-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale profesorale la Harvard University, iar cea de paleontolog la American Museum of Natural History din orasul New York. In ultimii ani ai vietii sale, Gould a predat biologia si evolutia la New York University, aflata in apropierea casei sale din SoHo. 1941: Germania: prin decret cetatenii de origine evreiasca sunt obligati sa poarte o banderola cu o stea...