S-a intamplat in 20 septembrie 1866: S-a nascut George Cosbuc, poet roman. George Cosbuc, poet si traducator, membru titular al Academiei Romane, s-a nascut la 20 septembrie 1866, la Hordou in judetul Bistrita-Nasaud, intr-o familie numeroasa, fiind al optulea copil al preotului greco-catolic Sebastian Cosbuc si al Mariei, fiica de preot. A crescut cu povestile []The post S-a intamplat in 20 septembrie 1866 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 septembrie 1866 was first posted on septembrie 20, 2020 at 1:55 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 septembrie 1866: S-a nascut George Cosbuc, poet roman. George Cosbuc, poet si traducator, membru titular al Academiei Romane, s-a nascut la 20 septembrie 1866, la Hordou in judetul Bistrita-Nasaud, intr-o familie numeroasa, fiind al optulea copil al preotului greco-catolic Sebastian Cosbuc si al Mariei, fiica de preot. A crescut cu povestile spuse de mama sa si de alti oameni de la tara si a invatat sa citeasca inca de la varsta de cinci ani. In aceste locuri s-a indragostit nu numai de literatura, ci si de folclorul romanesc si si-a gasit inspiratia pentru cele mai cunoscute poezii ale sale: Nunta Zamfirei , Mama , Numai una , Trei, Doamne, si toti trei , El Zorab , Dusmancele , Noi vrem pamant! , Iarna pe ulita sau La oglinda . Educatia timpurie a primit-o la scolile din Hordou, Telciu si Nasaud (1874-1876). A urmat, apoi, liceul la Nasaud (1876-1884), unde s-a familiarizat cu literaturile clasice precum si cu limba germana. A inceput sa se manifeste ca poet si traducator in cadrul Societatii de lectura Virtus Romana Rediviva , al carei membru extraordinar si presedinte a devenit. Intre anii 1882-1883, a publicat poezii si traduceri in revista liceului, Muza someseana . In 1884, s-a inscris la Facultatea de Filosofie si Literatura a Universitatii din Cluj, unde a frecventat cursurile de teoria si istoria retoricii la greci si romani, sintaxa greaca, istoria literaturii latine, istoria vechilor greci. In acelasi an a devenit membru in comitetul Societatii Iulia a studentilor romani.

La indemnul scriitorului Ioan Slavici, a inceput colaborarea la revista Tribuna din Sibiu, al carei redactor a devenit in 1887. Aici a avut loc si adevaratul sau debut, cu poezia Filosofii si plugarii . In paginile acestei reviste a publicat, intre anii 1888-1889, Nunta Zamfirei , Rada , Manioasa , Fata morarului , Craiasa zanelor , Numai una . In 1889 s-a stabilit la Bucuresti. A fost functionar la Ministerul Cultelor (1890-1893), sef al Biroului administrativ si de corespondenta al Casei coalelor (1902), dedicandu-se muncii de ridicare culturala a satului. Astfel, a facut calatorii in scopul indrumarii invatatorilor, a selectionat carti pentru bibliotecile rurale, iar dupa numirea sa, in 1907, ca sef al Biroului de activitati extrascolare, a indrumat si organizat conferinte satesti. George Cosbuc a desfasurat si o intensa activitate publicistica. A editat, impreuna cu Ioan Slavici si I.

L. Caragiale, revista Vatra (1894),...