Exista trei feluri de a vedea oamenii: 1. pe cei pe care ii iubim ii vedem mai buni decat sunt, 2. pe cei pe care ii dispretuim ii vedem mai rai decat sunt si 3. pe cei care nu ne trezesc nici dragoste, nici ura, nu-i vedem deloc (Ieromonah Savatie Bastovoi). Vederea aceasta este proprie []Exista trei feluri de a vedea oamenii:1. pe cei pe care ii iubim ii vedem mai buni decat sunt,2. pe cei pe care ii dispretuim ii vedem mai rai decat sunt si3. pe cei care nu ne trezesc nici dragoste, nici ura, nu-i vedem deloc (Ieromonah Savatie Bastovoi).

Vederea aceasta este proprie tuturor oamenilor indiferent de categorie, varsta, cultura sau pozitie sociala. Samanta pe care diavolul a cultivat-o in inimile noastre prin savarsirea pacatului si prin departarea de Dumnezeu a facut ca luminatorul trupului, ochiul, sa isi piarda atat sanatatea fireasca, dar mai ales si lumina primita prin Taina Sfantului Botez.

Astfel, prin imbolnavirea acestui organ, informatia transmisa catre mintea omului va fi implicit una distorsionata, aceasta din urma transformandu-se intr-un filtru care dilueaza vederea omului. Asadar, daca ochiul va fi curat, tot trupul va fi sanatos si luminat, iar daca ochiul e intinat, tot trupul va fi intunecat si bolnav (Matei 6, 22-23).

Totusi, mai este un fel de vedere care nu exagereaza in nici o directie, ci vede pe fiecare asa cum este fara sa se tulbure si fara sa se exalte. Aceasta vedere este proprie sfintilor si oamenilor ajunsi la intelepciune, care se lasa patrunsi de Lumina lui Dumnezeu, transformandu-se in oameni duhovnicesti, cu vedere curata si sanatoasa. Problema apare atunci cand omul nu isi da seama de boala care ii intuneca mintea, imbolnavindu-i intregul trup. Pe de alta parte, oamenii care au o parere buna despre ei si afirma ca iubesc pe Dumnezeu, se amagesc la depistarea acestei boli,...