S-a intamplat in 27 septembrie 1884. S-a nascut, la Popesti, jud. Iasi, Olga M. Sturdza (m.1971), principesa, artist plastic roman. Remarcabila personalitate a vietii publice din timpul primului razboi mondial, Olga M. Sturdza a fost o talentata sculptorita, ei datorandu-i-se Monumetul Unirii din Iasi. Intre operele sociale de larga anvergura ale principesei, se afla ocrotirea []The post S-a intamplat in 27 septembrie 1884 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 27 septembrie 1884 was first posted on septembrie 27, 2020 at 3:12 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 27 septembrie 1884. S-a nascut, la Popesti, jud. Iasi, Olga M. Sturdza (m.1971), principesa, artist plastic roman. Remarcabila personalitate a vietii publice din timpul primului razboi mondial, Olga M. Sturdza a fost o talentata sculptorita, ei datorandu-i-se Monumetul Unirii din Iasi. Intre operele sociale de larga anvergura ale principesei, se afla ocrotirea orfanilor din Primul Razboi Mondial. In 1917 a infiintat Societatea pentru ocrotirea orfanilor de razboi, care a functionat pana in anul 1934. De asemenea, a infiintat Orfelinatul Principesa Olga M. Sturdza (1918), cu o scoala primara de baieti la palatul de la Miroslava al familiei Sturdza. Printesa Olga Mavrocordat s-a nascut la data de 27 septembrie 1884, in satul Popesti, judetul Iasi, mosie primita ca zestre de femeile din familie. Era fiica principelui Alexandru Mavrocordat (1844-1907) si a Luciei Cantacuzino-Pascanu (1862-1931) si se nascuse cand tatal ei avea 42 de ani, iar mama sa 22 ani. Pe mosia din Popesti se afla un conac pe care, dupa casatorie, Alexandru Mavrocordat l-a daramat si a ridicat cu mesteri italieni un palat (Conacul Cantacuzino-Pascanu din Popesti), care se mai poate vedea si astazi. In anul 1908 s-a casatorit cu printul Mihail Sturdza (1876-1941), nepotul domnului Moldovei Mihail Sturdza (1795-1884). Sotul sau se nascuse la Dieppe, in Franta, unde bunicul sau, Voda Sturdza cumparase un castel si tot acolo a trait cea mai mare parte a vietii, pana la casatoria sa. Mihail Sturdza avea in Romania multe mosii pe unde statea mai mult, el fiind si un pasionat vanator. Printesa Olga Mavrocordat a studiat pictura si sculptura la Berlin, Dresda si Paris, mai intai ca eleva a sculptorului Debois si apoi ucenica a celebrului Auguste Rodin. In anul in care s-a casatorit, ea si-a expus sculpturi la Salonul de la Paris. Primul atelier l-a avut la Dieppe, apoi a deschis un atelier la Iasi, in Copou, unde lucra cu dalta si ciocanul busturi si statui de marmura.

Constantin Argetoianu o cunoscuse pe Olga Mavrocordat inainte de casatorie, la Viena, descriind-o astfel: Fata frumoasa, viguroasa si aratoasa, cu doi ochi negri care sfredeleau, emancipata (calatorea singura, lucru neobisnuit) si inteligenta. Plina de farmec si cetita. In perioada primului razboi mondial, Olga Sturdza a fondat Societatea pentru ocrotirea orfanilor de razboi, a carei presedinta a...