Sfantul Ioan Gura de Aur din Parinti, copii si cresterea lor Sa nu-mi spuna mie cineva ca n-ar trebui sa-i obisnuim pe copii cu lucruri duhovnicesti. Nu numai ca trebuie sa citeasca sau sa auda astfel de lucruri, dar ar trebui ca mintea lor sa fie tot timpul ocupata cu ele. Din cauza slabiciunii voastre, []Sfantul Ioan Gura de Aur din Parinti, copii si cresterea lor Sa nu-mi spuna mie cineva ca n-ar trebui sa-i obisnuim pe copii cu lucruri duhovnicesti. Nu numai ca trebuie sa citeasca sau sa auda astfel de lucruri, dar ar trebui ca mintea lor sa fie tot timpul ocupata cu ele. Din cauza slabiciunii voastre, nu spun sa va ocupati tot timpul cu cele duhovnicesti si nici nu va opresc de la a studia antichitatea, asa cum nu va opresc de la treburile voastre lumesti, dar pretind ca macar o zi din sapte s-o dedicati Domnului nostru, al tuturor.

Cum nu e nefiresc, voi sa le porunciti servitorilor vostri sa munceasca tot timpul si voi sa nu dedicati nici o farama de timp din odihna voastra lui Dumnezeu? Si aceasta din moment ce aceasta slujire a voastra nu lui Dumnezeu Ii foloseste, caci Dumnezeu nu are trebuinta de nimic, ci tot voua va foloseste.

Cand ii duceti pe copii la teatre si la spectacole necuviincioase, n-o faceti ca sa-i ajute la lectii, cand insa trebuie sa castige si ei ceva si din cele duhovnicesti, gasiti intotdeauna pretexte...