Nu exista o cinste mai mare si nici vreun loc mai fericit pentru vreo fiinta omeneasca sau ingereasca, decat locul cel slavit de la dreapta lui Dumnezeu. Nu exista o slava mai mare decat a sta in cea mai stransa apropiere de Hristos. La acest loc fericit au ravnit si ravnesc multe virtuti si multe []Nu exista o cinste mai mare si nici vreun loc mai fericit pentru vreo fiinta omeneasca sau ingereasca, decat locul cel slavit de la dreapta lui Dumnezeu.

Nu exista o slava mai mare decat a sta in cea mai stransa apropiere de Hristos.

La acest loc fericit au ravnit si ravnesc multe virtuti si multe duhuri. Cand cei doi ucenici ai Domnului Iisus, Iacov si Ioan, L-au rugat sa le dea sa sada unul la dreapta si celalalt la stanga Sa, cand va fi imbracat in slava Lui,Domnul le-a spus: cinstea aceasta este numai pentru aceia pentru care a fost pregatita (Marcu 10, 35-40).

Pentru aceea despre care un alt psalm spusese in chip profetic ca va avea acest loc de cinste, datorita marelui har care i s-a facut din cer, dupa marea chemare pe care a si avut-o (Ps. 45, 9; Isaia 7, 14 si 9, 6-7; Luca 1, 26-35).

Imparatul Intelepciunii din Cer a dat acest gand in vechime lui Solomon, care trecea drept cel mai intelept imparat pamantesc (2 Cron. 1, 12 si 9, 22-23).

Acesta, la fel, a asezat pe mama lui la dreapta sa, aratand ce mare cinste se cuvine unei astfel de fiinte (1 Imp. 2, 19).

Caci lucrul acesta s-a intamplat in chip profetic, spre a ne sluji noua drept pilda si spre invatatura noastra (Rom. 15, 4; 1 Cor. 10, 11; 2 Tim. 3, 16-17). Iata de ce dar se cuvine sa avem si noi fata de Maica Domnului nostru Iisus Hristos, fata de aceasta fiinta slavita de Dumnezeu cu un asa de mare har, o pretuire si o cinstire vred-nica de ea!Ei, careia arhanghelul i s-a inchinat cu plecaciune, zicandu-i: Plecaciune tie, careia ti s-a facut mare har! si careia Domnul i-a aratat pana la sfarsit o deosebita grija, tot asa se cuvine ca si noi toti, impreuna cu apostolul cel mai iubit al Domnului, sa-i aratam Maicii Domnului un deosebit respect si pretuire (Ioan 19, 26-27). A sedea la dreapta Lui aceasta cinste mare Domnul a randuit-o apoi Bisericii Sale,Miresei Sale scumpe, pe care a rascumparat-o cu Sangele Sau si cu pretul suferintelor Sale de pe Cruce (Apoc. 5, 9).

Aceasta va fi asezata pentru vecii vecilor la dreapta Lui slavita si se va bucura in nesfarsit de nebanuitele desfatari eterne care sunt la dreapta Lui (Mat. 25, 34; Ps. 16, 11). Dar pentru a ajunge in Vesnicie la locul si la slava, la cinstea si la desfatarea dreptei lui Dumnezeu, toti cei drepti si fericiti au ascultat mai intai, inca din viata aceasta, indemnul, chemarea si porunca Lui, care le-a zis: ezi de-a dreapta Mea! Aceasta inseamna: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine (in slava),acela sa se lepede de sine (aici pe...