S-a intamplat in 29 septembrie 1887: A murit Iacob Muresianu, publicist (a contribuit la aparitia Gazetei de Transilvania si a Foii pentru minte, inima si literatura ) si om politic (sustinuta activitate in vederea emanciparii nationale a romanilor transilvaneni); membru de onoare al Societatii Academice Romane. La 28 noiembrie 1812, in localitatea Rebrisoara, Bistrita-Nasaud, se []The post S-a intamplat in 29 septembrie 1887 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 septembrie 1887 was first posted on septembrie 29, 2020 at 3:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 septembrie 1887: A murit Iacob Muresianu, publicist (a contribuit la aparitia Gazetei de Transilvania si a Foii pentru minte, inima si literatura ) si om politic (sustinuta activitate in vederea emanciparii nationale a romanilor transilvaneni); membru de onoare al Societatii Academice Romane. La 28 noiembrie 1812, in localitatea Rebrisoara, Bistrita-Nasaud, se nastea Iacob Muresianu, publicist, poet si om politic roman, membru de onoare al Academiei Romane.

Este format la scolile greco-catolice ale Blajului, care transmiteau generatiilor de intelectuali ai secolului al XIX-lea mesajul carturarilor colii Ardelene, potrivit caruia cultura are rolul determinant in evolutia unei natiuni. Iacob Muresianu ajunge la Brasov in 1837, aproape 50 de ani a fost profesor si director la Liceul latino-german si il va ajuta pe George Baritiu sa redacteze primul ziar politic al romanilor ardeleni, Gazeta de Transilvania . Organizarea de scoli a fost o preocupare permanenta a lui Iacob Muresianu, reusind sa puna bazele mai multor scoli primare si sa creeze statutele si programele de studiu in vederea infiintarii unor facultati de drept si agronomie cu predare in limba romana. In 1850 devine proprietarul absolut al Gazetei Transilvaniei , prin intermediul careia a dus o lupta constanta pentru obtinerea de drepturi civice si politice pentru conationalii sai.

A tiparit Pronunciamentul de la Blaj (1868); A modernizat ziarele la care a lucrat, introducand alfabetul latin, rezistand cenzurii politiei. A contribuit la fondarea Reuniunii femeilor romane din Brasov, al carui scop era ajutorarea cresterii si educarii fetitelor romane orfane...