S-a întâmplat în 30 septembrie…
Eusebius Sophronius Hieronymus este cel mai []The post S-a intamplat in 30 septembrie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 30 septembrie was first posted on septembrie 30, 2020 at 4:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 septembrie 420: A murit Sfantul Ieronim, traducator al Bibliei VulgataIeronim, nascut Sophronius Eusebius Hieronymus, (n. cca. 347, Stridon, azi Strigova, Croatia d. Betleem, in Palestina. A fost un important teolog crestin, considerat unul din cei patru parinti ai Bisericii de Apus, Doctor al Bisericii.
Eusebius Sophronius Hieronymus este cel mai bine cunoscut ca traducator al Bibliei din limba greaca, ebraica si aramaica in limba latina, la cererea Papei Damasus I de revizuire a traducerilor vechi ale Sfintei Scripturi. Traducerea Sfantulului Ieronim, Biblia Vulgata, este inca textul oficial al Bibliei in Biserica Romana. Ieronim a fost sanctificat in Biserica Romano Catolica si recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, Ieronim a fost sanctificat si de Biserica Ortodoxa, fiind numit Fericitul Ieronim. 1207: S-a nascut Jalal al-Din Muhammad Rumi, poet persan. Jalal ad-Din Muhammad Rumi, pe numele sau complet Mawl n Jal l ad-D n Muhammad R m , cunoscut si ca Mawl n Jal l-ad-D n Muhammad Balkh (Mawl n Jal l ad-D n Muhammad Balkh (n. Balch, in acele timpuri Persia si azi Afganistan; d. 17 decembrie 1273 in Konya azi Turcia) a fost unul din cei mai cunoscuti mistici persani si islamici, intemeietor al ordinului dervisilor mevleviti.
Limba materna a lui Rumi a fost persana.
Rumi, denumit printul poetilor sufi , a fost un mistic care a amalgamat in sine ganditorul si artistul. In intreaga lui creatie el a proslavit iubirea divina, ghidul spiritual al biografiei sale. El nu l-a cautat pe Dumnezeu in afara, ci in sine insusi.
In limba romana, fragmente din Mathnawi au fost traduse si publicate in:Jalaluddin Rumi. 2003. Metafore si parabole. Traducere din limba persana: Otto Starck. Studiu introductiv: George Grigore. Bucuresti:Editura Kriterion. 1452 Este tiparita Biblia lui Guttenberg 1496 tefan cel Mare termina zidirea Bisericii Sfantul Nicolae din Botosani, reprezentativ monument de arhitectura medievala 1715: S-a nascut abatele tienne Bonnot de Condillac, filosof iluminist francez (m. 1780) 1790: A murit Nicolae Mavrogheni, domnitor fanariot.
Nicolae Mavrogheni a fost un domnitor fanariot dinTara Romaneasca.
Domnia sa a inceput la 6 aprilie 1786 si a durat pana in septembrie 1790. Originar din insula Paros, Mavrogheni a ajuns domn cu ajutorul lui Gazi Hasan pasa, comandantul flotei otomane al carei dragoman era. Numirea acestui galiongiu (galion = corabie mare, galera) n-a fost deloc bine vazuta nici de boieri, nici de norod, si de aici un sir intreg de pamflete, piese de teatru sau versuri menite a ridiculiza politica si masurile acestuia. Pe 30 septembrie 1790 a fost spanzurat/decapitat din ordinul lui Hassan Pasa pentru insubordonarea fata de Imperiul Otoman.
La capatul Podului Mogosoaiei (langa Muzeul Taranului Roman) a construit o biserica ce a dainuit pana astazi.
Este de asemenea unul dintre cei care a contribuit la dezvoltarea (modesta si primitiva totusi si doar pentru cativa boieri ai vremii) alimentarii cu apa printr-un sistem de conducte. 1791: Premiera operei Die Zauberfl te (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart, are loc la Viena, la Burgtheater , sub conducerea muzicala a compozitorului. Flautul fermecat este o opera in doua acte a carei muzica a fost compusa de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris in limba germana de J.
E. Schikaneder.
Burgtheater (in traducere, Teatrul Curtii Imperiale), denumit la inceput K.
K. Theater an der Burg, apoi pana in 1918 K.
K. Hofburgtheater, este teatrul national austriac din Viena, unul dintre cele mai importante teatre de limba germana din lume. Burgtheater a fost infiintat in 1741 si a devenit cunoscut sub numele de die Burg in randurile vienezilor 1825: In Bucuresti, s-a incheiat pavarea Podului Targului de Afara (Calea Mosilor), lucrarile de pavare a strazilor Capitalei incepand din anul 1824. 1831:S-a infiintat Baroul Bucuresti. Acesta a fost reorganizat la 24 iunie 1865, in urma adoptarii primei Legi privind organizarea corpului de avocati (decembrie 1864), Baroul din Bucuresti (de Ilfov, cum s-a numit initial) a reprezentat nucleul in jurul caruia s-a afirmat si s-a manifestat profesia de avocat in Romania 1846: Prima extractie de dinti fara durere, sub narcotic (eter), efectuata de William Thomas Green Morton pe pacientul sau Eben Frost. 1861:S-a nascut William Wrigley Jr., initial fabricant de sapunuri (afacere preluata de la tatal si unchiul sau); din 1891 a inceput sa fabrice guma de mestecat 1864: A fost infiintata Camera de Comert in Principatele Romane Unite 1870: S-a nascut fizicianul francez Jean-Baptiste Perrin; studii asupra miscarii browniene, care au condus la determinarea, in 1908, a numarului lui Avogadro, fundamentand astfel conceptia atomica asupra structurii materiei; cercetari asupra emisiei si receptiei sunetelor s.a; Premiul Nobel pentru fizica pe 1926; membru de onoare strain al Academiei Romane (1930) (m. 1942) 1872: A fost dat Decretul de infiintare a Universitatii din Cluj, cu predare exclusiv in limba maghiara 1879: A avut loc premiera piesei Despot Voda de Vasile Alecsandri 1882: S-a nascut Hans Geiger, fizician german (d. 1945) 1882: A murit Mihail Pascaly, actor, autor dramatic si traducator roman. 1882: Este data in folosinta prima hidrocentrala din SUA, la Appleton, in Wisconsin 1895: S-a nascut Lewis Milestone, regizor de film americanLewis Milestone (nascut Lev Milstein) (n. Chisinau, Basarabia, Imperiul Rus d. 25 septembrie 1980, Los Angeles,California, SUA) a fost un regizor de film american, castigator al premiului Oscar.
S-a nascut in Basarabia, la Chisinau, intr-o familie de evrei. In 1912 a emigrat in SUA.
A regizat, intre altele, Doi cavaleri arabi (1927) si Nimic nou pe frontul de vest, pentru ambele filme primind cate un premiu Oscar...