Talcuirea evangheliei a 19-a dupa Rusalii Luca 6, 31-36 Ce pace, ce rai ar fi pe pamant cand tot omul ar tinea aceasta porunca scurta: Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti si voi lor asisderea sau, cu alte vorbe: Ce tie nu-ti place, altuia nu face. Dar oamenii nu tin aceasta porunca, []Talcuirea evangheliei a 19-a dupa Rusalii Luca 6, 31-36Ce pace, ce rai ar fi pe pamant cand tot omul ar tinea aceasta porunca scurta: Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti si voi lor asisderea sau, cu alte vorbe: Ce tie nu-ti place, altuia nu face. Dar oamenii nu tin aceasta porunca, pentru ca cei mai multi oameni poftesc sa li se faca tot binele ce li se poate face, dar, in schimb, ei fac altora tot raul ce-l pot face. Asta-i un semn ca inima oamenilor este bolnava. Este un betesug in inima oamenilor care pofteste mereu tot binele de la alti oameni, dar, in schimb, doreste tot raul altora. Porunca Evangheliei nu se poate implini pana cand omul nu-si tamaduieste inima bolnava si aceasta tamaduire n-o poate face un alt doctor, decat Iisus Hristos si primirea Lui. Cine L-a primit cu adevarat pe Iisus ca stapan si poruncitor in casa sufletului sau, inima aceluia iubeste pe toti oamenii si face bine tuturor, prietenilor si dusmanilor deopotriva, pentru ca Iisus este iubire si iubirea de oameni este semnul ca cineva face parte din turma lui Hristos.

Iubiti pe vrajmasii vostri, zice mai departe evanghelia. Iata o porunca de care se impiedica cei mai multi crestini de azi. Inima oamenilor de azi se opreste la aceasta porunca. Mai departe nu poate inainta. Mi-aduc aminte, de cand eram preot in satul meu, in scaunul spovedaniei, foarte multi crestini spuneau ca n-au aprins, n-au furat, n-au omorat dar cand ii trimiteam in Numele lui Iisus sa se impace cu cela si cela, imi raspundeau: Una ca asta n-o pot face, parinte, adica viata lor de crestin se oprea aici ca si samanta din evanghelie care a dat in bolovani. Cei care se opresc si se impiedica la aceasta porunca n-au primit si n-au inteles cu adevarat pe Iisus, Care, si de pe Cruce, a strigat iudeilor ce-L rastigneau: Tata, iarta-le lor!. Iisus n-a avut dusmani si cel ce are dusmani nu face parte din turma lui Hristos, caci asa zice Scriptura: Daca zice cineva ca iubeste pe Dumnezeu, dar uraste pe fratele sau, mincinos este (I Ioan 4, 20). Cine uraste pe fratele sau umbla in intuneric si ramane in moarte (I Ioan 2, 11; 3, 14).

Cine este vrajmasul nostru? Noi, crestinii cei adevarati, nu trebuie sa avem un alt vrajmas decat pe diavolul si pacatul. Pe acest vrajmas, ne porunceste Scriptura si Evanghelia, sa-l uram cu toata puterea sufletului nostru. Dar greseala tocmai aceasta este ca noi nu uram pe acest vrajmas,...