Intr-un loc spune Apostolul Pavel: Dumnezeu a randuit in Biserica: intai apostolii, evanghelistii, pastorii si invatatorii, pentru desavarsirea sfintilor . Iata de ce venim noi la adunare: pentru desavarsire. i un frate sau unul pe care Dumnezeu l-a inzestrat cu un dar, el trebuie sa lucreze la desavarsirea sufletelor. Te simti in stare fara Duhul Sfant? []Intr-un loc spune Apostolul Pavel: Dumnezeu a randuit in Biserica: intai apostolii, evanghelistii, pastorii si invatatorii, pentru desavarsirea sfintilor . Iata de ce venim noi la adunare: pentru desavarsire. i un frate sau unul pe care Dumnezeu l-a inzestrat cu un dar, el trebuie sa lucreze la desavarsirea sufletelor.

Te simti in stare fara Duhul Sfant? Te simti in stare sa desavarsesti sufletele? Dar auziti: sa desavarseasca sfintii . Dar cand am fost noi sfinti? Va sa zica Dumnezeu aduce in adunare sfinti? Da! Sfant inseamna pus deoparte. i Biblia e plina de dovezi ca, pe oamenii credinciosi, Dumnezeu i-a ales dinainte de intemeierea lumii. i le-a dat o misiune, ca, in anul, in ziua cand Dumnezeu ii va chema in lucrare ca raspunzatori sau ca un frate oarecare , el va trebui sa-si indeplineasca cu sfintenie misiunea pe care o are.

Deci, fratilor! In mana fratiilor voastre e, de voi depinde adunarea pe care o aveti. De multe ori, printr-o lege a naturii, copiii seamana ori cu tata, ori cu mama. Sa stiti ca adunarea seamana cu fratii lucratori. Daca fratii lucratori lucreaza bine, si fratii sunt bine crescuti. Daca fratii lucratori lucreaza de ochii oamenilor, Biblia opreste [aceasta], spunand: Sunt unii care-L predica pe Hristos din duh de cearta; altii, din slava desarta; unii, din dragoste . Deci trei feluri de semanatori sunt, de lucratori. Din care facem parte noi oare? Sa se implineasca [oare] cuvantul pe care l-a spus fratele mai inainte (pe mine m-a durut la inima cand a spus), ca aseara au predicat unii frati ca sa se-arata ca stiu ceva? Eu nu cred lucrul acesta. Eu am deplina incredintare ca fratii sunt constienti mai ales fratii lucratori, care se ocupa cu Cuvantul lui Dumnezeu ca lucreaza pentru desavarsirea sfintilor. Puterea aceasta o da Dumnezeu; si Dumnezeu i-a ales vasele pe care le alimenteaza cu Duhul Sfant.

Eu aseman cum am asemanat de multe ori: lucrarea Duhului Sfant este ca si curentul care lumineaza cortul acesta. Curentul nu se produce aici. Curentul se produce undeva dar e un cablu care conduce curentul aici, care ne raspandeste lumina. Asa suntem noi. Dumnezeu lucreaza mantuirea noastra. Fratii lucratori sunt cablul. Ce s-ar intampla daca, de la cablu, o suvita e rupta? Mai poate ajunge curentul aici? Nu mai poate, nu? Tot la fel e si-n viata adunarilor: daca fratii nu traiesc calauziti de Duhul lui Dumnezeu, traiesc in pacate, sa stiti: adunarea aceasta nu poate progresa. Acolo sunt certuri, sunt neintelegeri, sunt dezbinari, sunt framantari, pentru ca lucreaza cum am spus: albina depune ouale, din care nu pot sa iasa albine lucratoare, frati lucratori buni, care trebuie sa fie in contact cu Duhul lui Dumnezeu, Care sa comunice si sa descopere tot ce trebuie unei adunari pentru cresterea ei duhovniceasca.

Parintele Iosif a aratat inca de la inceput si a lucrat in colaborare. In colaborare avea, in primul rand dintre fratii tineri pe fratele Ioan Marini, pe fratele Traian Dorz, apoi Nicolae Vonica. Apoi era ajutat de Grigore Oprisan (avocat), de preotul Paschia si asa mai departe. Era ajutat. i Parintele a simtit nevoie de lucrul acesta. i-n Lucrarea noastra se simte nevoie de o colaborare, pentru ca sunt probleme grele, fratilor. Aici nu-i a judeca un proces. Aici e vorba de a raspunde de mantuirea unui suflet.

Sa va fereasca Domnul sa vorbiti din mandrie. Mai bine, frate, taci din gura. Mai bine ia-ti un carbune sau foc in gura, [decat] sa fii stapanit de duhul acesta, ca sa te arati oamenilor ca vorbesti. Sau din duh de cearta Nu exista, cand Duhul lui Dumnezeu vorbeste intr-o adunare, sa se-ntample cearta sau un frate sa-l jigneasca pe altul. Atunci nu mai vorbeste Duhul lui Dumnezeu. Atunci vorbeste firea noastra pamanteasca, pentru ca sa se arate cine este el; si nu este carmuit de Duhul Sfant, ca sa poata creste sufletele pentru Dumnezeu si pentru Lucrarea Sa.

Noi i-am rugat si-i rugam pe fratii tineri: pana mai aveti frati batrani, luati legatura cu ei. Ca se poate intampla foarte usor [sa nu-i mai aveti] cum se spune despre un imparat ca a dat porunca: Toti batranii sa fie ucisi. Nu ne mai trebuie batrani. Avem generatia tanara, lucram cu ea. Batranii sa moara. i au inceput tinerii sa-i omoare pe batrani. Dar un copil mai cu suflet si a zis: Eu nu-l ucid pe tata. Eu il ascund, dar sa nu stie nimeni . i l-a tinut multa vreme ascuns si-i dadea mancare, dar n-a stiut nimeni. i atunci imparatul, ca sa incerce tineretul acesta, le zice: Eu vreau sa-mi faceti o funie de nisip. Cu lungimea cutare si grosimea cutare. Sa mi-o faceti!Cine sa poata face funie de nisip? Ca nisipul se risipeste numaidecat. Toata lumea era framantata si ingandurata.

Copilul acesta bun la inima se duce la tatal lui sa-i duca alimentele si tatal il vede suparat: Ce-i cu tine, mai copile? Te vad suparat. Apoi, tata, cum sa nu fiu suparat, ca imparatul a dat porunca sa facem o funie de nisip. i-am incercat, dar nu putem face. Mai copile, voi nu pricepeti lucrul asta? Cereti imparatului sa va dea o mostra, un capat de funie, dupa care sa faceti si voi funia asta de nisip. i cand s-a dus baiatul acasa, a cerut, impreuna cu ceilalti, imparatului: Dati-ne un model, un capat de funie, dupa care sa facem funia. i-atunci a zis imparatul: Tot mai este un batran in tara asta. Deci a cunoscut [ca mai era].

Fratilor tineri! Pentru voi vin greutati mai mari, sa stiti! i noi am avut greutati, dar peste fratiile voastre vin greutati mai mari. i raspunderea creste. Lucrarea a crescut. M-am minunat aseara de atata tineret cat a fost in adunare. i m-am intrebat: de ce Dumnezeu ii cheama pe tinerii acestia? Ei, de ce-i cheama: fetele acestea tinere vor fi mamele de maine; tinerii acestia vor fi lucratorii de maine. Cand noi vom cadea de la postul de raspundere pe care-l avem, vin altii si iau steagul acesta ciuruit de gloante si-l duc mai departe. Dumnezeu va cheama si pe fratiile voastre asa cum ii cheama pe atatia tineri, ca sa-i pregateasca pentru ziua de maine. De aceea amintim noi la toate nuntile si am vrea totdeauna sa spunem ca in viata credinciosilor nu exista divorturi. Deschideti-va bine ochii cand va casatoriti. Cereti-I lui Dumnezeu sa va calauzeasca si sa va lumineze mintea, ca sa puteti sa v-alegeti un tovaras de viata. Viata are multe greutati.

Viata are atatea greutati pe care voi, tineri dragi, nu le pricepeti acuma. Daca viata are atatea greutati pentru lucrurile pamantesti, cata greutate este pentru Lucrare, pentru mantuirea sufletelor? Caci spune [Cuvantul lui Dumnezeu] ca un suflet, in fata Domnului, e mai de pret decat toata lumea. Vedeti ce comori aveti fratiile voastre in adunare? i cu cata dragoste priveste Dumnezeu la comorile acestea pe care ti le-a incredintat tie, frate, ca sa lucrezi la desavarsirea lor! Nu se poate sa lucram, daca n-avem carmuirea Duhului Sfant. De ce-au pierit atatea adunari? Pentru ca n-au fost carmuite de Duhul Sfant. De ce au cazut atatia frati? Pentru ca nu s-a rugat nimeni pentru ei, in rugaciunile lor, sa-i ajute.

Va leg de suflet lucrul acesta: Ascultati de mai-marii vostri care va vestesc Cuvantul lui Dumnezeu . Pamantul tarii noastre e plin de morminte sfinte, pamant pe care inaintasii nostri au trait cand eram si noi copii ca voi si eram in Lucrare. A fost Parintele Iosif, a fost parintele Ouatu, a fost fratele Marini au fost atatia frati, ca e presarata tara noastra cu mormintele lor sfinte. In primele veacuri, Tainele sfinte, Impartasania, se facea pe mormintele sfintilor. Acolo gaseau loc [crestinii] sa se-adune, acolo unde a trait unul care-a avut pe inima Cuvantul lui Dumnezeu: acestea erau mormintele sfinte. i pentru noi, mormintele inaintasilor nostri pe care i-am cunoscut si despre care stim ca s-au jertfit pentru Lucrare [sunt sfinte]. Sarutam tarana aceea, ca, pentru noi, e sfanta. Ea acopera un corp care a purtat o comoara a lui Dumnezeu in el. i rupem totdeauna cate o floare si-o ducem la casele noastre, si-o aratam si alor nostri, [spunandu-le]: E de pe mormantul Parintelui Iosif ; E de pe mormantul fratelui Marini! ; E de pe mormantul unuia sau al altuia! Pentru noi, sunt morminte sfinte.

Ne-am uitat cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire. i-a fost o mare binecuvantare trairea lor pe pamant; dar a fost o binecuvantare si moartea lor, ca si-au sfarsit cu cinste [alergarea], cum spune Sfantul Pavel: M-am luptat lupta cea buna, mi-am sfarsit alergarea, am pazit credinta .

Haideti, fratilor dragi, sa lasam si noi aceste dare de lumina in urma noastra! Ca maine, nu vom mai face umbra pamantului. Ca maine, nu ne...