S-a intamplat la 21 octombrie 1805: Batalia navala de la Trafalgar (pe coasta spaniola a Atlanticului), in timpul celei de-a doua coalitii antinapoleoniene; victorie a flotei engleze, comandate de amiralul Horatio Nelson (care-si va pierde viata in lupta), asupra flotei combinate franco-hispanice, conduse de amiralul Villeneuve; Napoleon pierde definitiv razboiul pe mare si este nevoit []The post S-a intamplat la 21 octombrie 1805 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 21 octombrie 1805 was first posted on octombrie 21, 2020 at 2:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 21 octombrie 1805: Batalia navala de la Trafalgar (pe coasta spaniola a Atlanticului), in timpul celei de-a doua coalitii antinapoleoniene; victorie a flotei engleze, comandate de amiralul Horatio Nelson (care-si va pierde viata in lupta), asupra flotei combinate franco-hispanice, conduse de amiralul Villeneuve; Napoleon pierde definitiv razboiul pe mare si este nevoit sa instituie blocada continentala Batalia de la Trafalgar a avut loc la data de 21 octombrie 1805, in largul Capului Trafalgar, Spania. Ea a avut loc intre flota Regatului Unit si flota unita franco-spaniola, rezultatul bataliei fiind infrangerea aliatilor franco-spanioli, dar si moartea amiralului englez Horatio Nelson. Anul 1805 a adus un nou razboi intre Regatul Unit si Franta Razboiul celei de-a Treia Coalitii. Misiunea lui Nelson, aflat pe puntea vasului HMS Victory, era supravegherea portului Toulon si blocarea flotelor spaniole si franceze. Intentia lui Napoleon era invadarea Marii Britanii si pentru atingerea acestui obiectiv trebuia ca flota sa sa asigure suprematia navala pe Canalul Manecii, pentru o traversare sigura a fortelor de invazie (La Grande Arm e), cantonate in taberele de la Boulogne.

Napoleon a ordonat vice-amiralului Pierre-Charles Villeneuve, aflat in portul Cadiz, sa atace flota britanica. Flotele s-au intalnit la Trafalgar, pe 21 octombrie 1805: 27 de nave britanice, aflate sub comanda amiralului Nelson, contra 33 de nave franceze si spaniole.

Maiestria tacticii amiralului Nelson a atins apogeul in aceasta confruntare, lupta de la Trafalgar fiind considerata de specialistii militari, cea mai mare victorie din istoria Marinei Regale Britanice (Royal Navy).

Din pacate, Nelson nu a mai apucat sa culeaga laurii victoriei un tragator de elita francez l-a impuscat in coloana vertebrala. Amiralul Nelson nu a mai putut fi salvat si dupa trei ore a murit, dar batalia era deja castigata de catre flota sa.

Dupa batalie, corpul neinsufletit al amiralului Nelson a fost transportat in Anglia. Ca un omagiu, a fost inmormantat intr-un sicriu facut din catargul vasului francez L Orient (vasul-amiral al flotei aliate). Intreaga populatie britanica a plans dupa eroul marilor. Horatio Nelson (n.29 septembrie 1758 d.21 octombrie 1805), amiral britanic este cunoscut in istorie, inainte de toate, ca invingator al flotei franco-spaniole la Trafalgar.

A fost un conducator exemplar, cu o personalitate puternica. Curajul sau a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vietii sale a fost riscul. O alta pasiune a lui Nelson, tot la fel de riscanta, a fost legatura pe care acesta a avut-o cu Emma Hamilton, sotia ambasadorului britanic laNeapole. Numeroasele victorii, aduse in slujba Marinei Regale Britanice, au facut din Nelson un idol pentru cadrele militare si pentru populatia britanica. Horatio Nelson s-a nascut pe 29 septembrie 1758, in Bumham Thorpe,Norfolk, Anglia. La varsta de 9 ani, copilaria lui Nelson ia o intorsatura dureroasa: mama sa moare. Pentru a-si ajuta tatal, care nu se prea descurca cu intretinerea numeroasei lor familii, se inroleaza la varsta de 11 ani in Marina Regala. Unchiul sau, capitanul Maurice Suckling, il imbarca pe vasul HMS Raisonable.

Ironia carierei sale pe mare a fost faptul ca el suferea de rau de mare . Totusi, perseverenta il ajuta sa devina in anul 1777 locotenent in Marina Regala Britanica. La varsta de 20 ani, Horatio Nelson este numit capitan pe fregata Hinchinbrook. A facut multe expeditii in Indiile de vest, la Cercul Polar si in Indiile de Est, unde s-a imbolnavit de malarie. La bordul lui HMS Lowenstoft a calatorit pana in Barbados si Jamaica.

In anul 1781, Nelson conduce expeditia militara impotriva fortaretei spaniole San Juan, din Nicaragua. Batalia a fost castigata,...