S-a intamplat in 4 noiembrie 1965: A murit Elena Vianu, pictorita, critic, istoric literar si eseist; sotia esteticianului Tudor Vianu. Elena Vianu (n. 5 noiembrie 1911, Bucuresti d. Bucuresti) este o pictorita, eseista, traducatoare si critic literar. Este fiica Elenei (nascuta Gutulescu) si a lui tefan Irimescu, medic, si sotia lui Tudor Vianu.

Urmeaza in []The post S-a intamplat in 4 noiembrie 1965 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 noiembrie 1965 was first posted on noiembrie 4, 2020 at 3:55 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 noiembrie 1965: A murit Elena Vianu, pictorita, critic, istoric literar si eseist; sotia esteticianului Tudor Vianu. Elena Vianu (n. 5 noiembrie 1911, Bucuresti d. Bucuresti) este o pictorita, eseista, traducatoare si critic literar. Este fiica Elenei (nascuta Gutulescu) si a lui tefan Irimescu, medic, si sotia lui Tudor Vianu.

Urmeaza in Capitala coala Centrala de Fete (absolvita in 1930) si Facultatea de Litere si Filosofie, obtinand licenta in filosofie cu mentiunea cum laude in 1934. Isi sustine doctoratul in filologie in 1962 cu teza Moralistii francezi, tiparita in anul urmator.

Din 1955 isi incepe activitatea universitara ca asistenta la Institutul pentru Limbi Straine, continuand-o la Catedra de limba si literatura franceza a Facultatii de Limbi Romanice, Clasice si Orientale a Universitatii bucurestene, unde va avansa pana la gradul de conferentiar (1964). Debuteaza in 1955 cu versiunea in limba franceza a povestilor lui Ion Creanga, iar prima carte personala, monografia Racine, aparuta in 1956, inaugureaza preocuparea pentru studierea literaturii franceze. Colaboreaza la Viata romaneasca , Secolul 20 , Studii de literatura universala , Revista de filologie romanica si germanica , precum si la periodice din Franta, Elvetia si Germania; participa, in scurta sa cariera didactica, la cateva colocvii si congrese peste hotare. Se preocupa inca de la inceput de literatura franceza a veacului al XVII-lea, publicind in 1956 volumul Racine.

Este, incepand din 1956, titulara cursului de Istoria literaturii franceze clasice, pentru care redacteaza in franceza Cours de Litt rature fran aise.

Le...