S-a intamplat in 5 noiembrie 2010: A murit Adrian Paunescu, poet, jurnalist si om politic; a initiat si a condus, in perioada cand a fost redactor-sef al revistei Flacara (1973 1985), Cenaclul Flacara , adevarat fenomen de masa, cu care a sustinut, pana la interzicerea sa, in 16 iunie 1985, 1615 manifestari de muzica, poezie []The post S-a intamplat in 5 noiembrie 2010 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 noiembrie 2010 was first posted on noiembrie 5, 2020 at 5:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 noiembrie 2010: A murit Adrian Paunescu, poet, jurnalist si om politic; a initiat si a condus, in perioada cand a fost redactor-sef al revistei Flacara (1973 1985), Cenaclul Flacara , adevarat fenomen de masa, cu care a sustinut, pana la interzicerea sa, in 16 iunie 1985, 1615 manifestari de muzica, poezie si dialog; membru de onoare al Academiei de tiinte a Moldovei. Poetul Adrian Paunescu a definit o generatie, cu cenaclul Flacara si cu versurile sale, dupa caderea comunismului a fost acuzat ca i-a scris poeme laudative lui Nicolae Ceausescu; dar, cu toate acestea, el a ramas un nume in viata publica si politica romaneasca.

Adrian Paunescu nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova a fost poet, publicist si om politic. Paunescu si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj, si a absolvit Colegiul National Carol I din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucuresti. Adrian Paunescu este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani.

A debutat ca poet in 1960, iar din 1973 a condus revista Flacara, din fruntea careia a fost destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din iunie 1985, insa Adrian Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul Analfabetii , publicat in 1980, in Flacara. Intre anii 1970 si 1980, Paunescu a devenit o figura importanta in presa romaneasca.

Cenaclul Flacara, pe care l-a infiintat, si revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atractie indiscutabila asupra tineretului si a vietii publice din Romania.

De multe ori, insa, colegii de breasla au facut referiri la poeziile sale, in care il lauda pe Nicolae Ceausescu. Dupa caderea comunismului, nu i s-a permis reintoarcerea la conducerea revistei Flacara, astfel ca, in toamna anului 1990, a fondat revista Totusi iubirea.

In calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul romanesc, o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participand, in calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale si politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV. Relatia lui Paunescu cu regimul Ceausescu este, in general, considerata ambigua, mergand de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe.

Aceasta explica si varietatea pozitiilor pro si contra Paunescu de dupa 1989.

Paunescu a fost secretar al UTC la Uniunea Scriitorilor, membru al PCR.

Dupa decembrie 1989 a fost marginalizat, dar a fost readus in atentia opiniei publice prin postul national de televiziune, in cadrul unei emisiuni realizate in 1992 de Mihai Tatulici.

Din august 1992 a devenit membru al PSM, iar din ianuarie 1995, prim-vicepresedinte al partidului. La 27 septembrie 1992 a fost ales senator de Dolj, pe listele PSM. La alegerile din 3 noiembrie 1996, partidul sau nu a obtinut numarul de voturi necesar...