S-a întâmplat în 7 noiembrie 1881
S-a intamplat in 7 noiembrie 1881 was first posted on noiembrie 7, 2020 at 1:10 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 noiembrie 1881: S-a nascut Peter Neagoe, prozator si pictor, stabilit in Statele Unite, unde a primit cetatenia in anul 1913. Peter Neagoe (n. 7 noiembrie 1881, Odorhei d. 28 octombrie 1960, Kingston, sau Woodstock, New York) a fost un scriitor si pictor american, originar din Transilvania. Petru (Peter) Neagoe, prozator, publicist si pictor, apartine pleadei de romani din secolul XX care au renuntat la folosirea limbii si si-a alcatuit opera scrisa in idiomul englez. S-a nascut in Ardeal, la Odorhei, la 7 noiembrie 1881, facand parte dintr-o familie de intelectuali romani din lumea satelor.
Tatal sau a fost notar.
Se inrudea cu o serie dintre militantii nationali ai romanilor. Familia s-a instalat in 1887 in imediata vecinatate a Sibiului, unde si-a continuat studiile, absolvind liceul german de acolo in anul 1897. In 1898 a plecat la Bucuresti, unde a facut studii diverse. A asistat, de exemplu, la o serie de cursuri de la Facultatile de Litere si de Drept, manifestand preocupari mai ales in domeniul filosofiei. In paralel s-a inscris la coala de Arte si Meserii, manifestand interes pentru pictura. Acolo a fost coleg cu Constantin Brancusi, de care ulterior avea sa fie legat ani de zile si destinul sau de emigrant.
A inceput activitatea sa de publicist si de traducator, pe de o parte, iar pe de alta parte, de militant in publicatii social-democrate ale vremii. Nu se stie exact cand a parasit tara, oricum intre anii 1901 si 1905. tim in mod sigur ca a urmat o vreme studii universitare in Bavaria, la Munchen. Se pare ca acolo s-a reintalnit cu Constantin Brancusi, inainte ca acesta sa-si inceapa destinul sau partizan.
A ajuns apoi la New York.
Destinul lui de acolo, la inceput, a fost identic cu al multor altor tineri intelectuali, atrasi de mirajul lumii noi. A avut slujbe diferite, modest platite, precum functionar la unele firme, plasator de produse farmaceutice, desenator de cataloage pentru vanzari etc. i-a continuat studiile de arta incepute la Bucuresti, urmand Academia Nationala de Arte din New York. A facut eforturi deosebite pentru a-si insusi limba si a facut ucenicia in ziaristica de peste ocean.
In anul 1913 a obtinut cetatenia americana.
A fost mobilizat in vremea razboiului.
Imediat dupa razboi, tablourile pictate de el i-au adus o serie de beneficii, starea lui materiala imbunatatindu-se simtitor. In anul 1926, impreuna cu sotia sa, Ana, de origine lituaniana, s-a mutat in spatiul francez, alternandu-si existenta intre Paris si sudul mediteranean. S-a reintalnit cu Constantin Brancusi, dar si cu o serie intreaga de alti scriitori ai vremii, romani sau straini, precum Tristan Tzara,...