8 noiembrie Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. In fiecare an, la data de 8 noiembrie, este marcata Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, impreuna cu soborul tuturor puterilor ceresti, praznic inchinat celor mai cunoscuti dintre ingeri, cel mai des invocati in Sfanta Scriptura. In general, ingerii ocrotesc popoare, localitati si oameni, insa, inca []The post 8 noiembrie Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil appeared first on Jurnal Spiritual.8 noiembrie Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil was first posted on noiembrie 8, 2020 at 12:23 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com8 noiembrie Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. In fiecare an, la data de 8 noiembrie, este marcata Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, impreuna cu soborul tuturor puterilor ceresti, praznic inchinat celor mai cunoscuti dintre ingeri, cel mai des invocati in Sfanta Scriptura. In general, ingerii ocrotesc popoare, localitati si oameni, insa, inca din vechime, Sfintii Arhangheli au fost adoptati ca patroni spirituali sau ocrotitori ai imparatilor si regilor, ai conducatorilor de osti, ai armatelor care ii apara pe oameni de primejdii, fiind simboluri ale luptei impotriva raului. Biserica a fixat ca zi de pomenire a Sfintilor Ingeri data de 8 noiembrie, pe de-o parte deoarece cifra 8 reprezinta simbolul vietii vesnice, iar pe de alta, fiindca intre 8 septembrie, cand sarbatorim Nasterea Maicii Domnului si aceasta zi, sunt exact noua saptamani, dupa numarul cetelor ingeresti. Cele doua mari praznice sunt legate de faptul ca Maica Domnului este mai presus de ingeri, fiind numita mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, prin faptul ca la Taina Intruparii Mantuitorului Iisus Hristos, care se savarseste prin lucrarea Duhului Sfant din Fecioara Maria, participa ca martori si slujitori nevazuti, dar reali, Sfintii Ingeri si mai ales Sfantul Arhanghel Gavriil, dar si prin faptul ca Maica Domnului este laudata de toti ingerii si se roaga impreuna cu acestia inaintea Tronului Preasfintei Treimi. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil ne arata astfel ca Dumnezeu este in acelasi timp drept si milostiv, iubitor de adevar si iertator al celor pacatosi sau cazuti, care se ridica prin pocainta. Pe de alta parte, dreptatea si adevarul lui Dumnezeu pe care le arata Sfantul Arhanghel Mihail sunt necesare ca si bucuria, bunatatea si blandetea lui Dumnezeu, care vin prin binecuvantarea adusa de Arhanghelul Gavriil, astfel fiind explicata legatura puternica ce exista in lucrarea acestor doi Sfinti Arhangheli si cinstirea lor impreuna de catre Sfanta Biserica.

Tot in aceasta zi este marcata si Ziua Jandarmeriei Romane, institutie care ii are ca ocrotitori pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Conform Sfintei Scripturi si Sfintei Traditii, Puterile ceresti netrupesti se impart in noua cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stapaniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Arhanghelii sunt figuri mai mari peste ingeri sau cei dintai dintre ingeri, ei fiind vestitori pe pamant pentru voia lui Dumnezeu, implinitori ai voii lui Dumnezeu, teofori sau purtatori ai harului si lucrarii lui Dumnezeu, fiind cele sapte duhuri care stau in fata Tronului lui Dumnezeu: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil, primii doi dintre acestia fiind cei mai cunoscuti.

Denumirea exacta a sarbatorii este Soborul mai-marilor Arhistrategi (capetenii) Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri, deci pe 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci si toate cetele ingeresti. Sarbatoarea dateaza din secolul al V-lea, fiind la origine doar o praznuire in amintirea construirii unei biserici, inchinate Sfantului Arhanghel Mihail la Thermele lui Arcadius din Constantinopol. Pe parcurs sarbatoarea a fost inchinata si Sfantului Arhanghel Gavriil, pentru ca in cele din urma, 8 noiembrie sa devina zi de praznuire a tuturor cetelor ingeresti. Sfantul Arhanghel Mihail (in ebraica, numele lui inseamna Cine este ca Dumnezeu ) este ingerul dreptatii si al adevarului, simbolizand legea, fiind cel care a pus capat caderii ingerilor rai, cel care i s-a aratat lui Iacov cand fugea de mania fratelui sau Isav si a vrajitorului Valaam, care voia sa blesteme poporul Israel, si unul din cei care i-au vestit lui Lot pierirea Sodomei si Gomorei. De asemenea el este cel care a venit si l-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului. Sfantul Arhanghel Gavriil, numit si inger al harului, este cel care reflecta in firea si in lucrarea sa bucuria si blandetea lui Dumnezeu, este binevestitorul Nasterii Domnului si al celui mai important proroc Sfantul Ioan Botezatorul, el i-a talcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit nasterea Fecioarei Maria si a hranit-o pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu in Sfanta Sfintelor. Conform marturiilor cronicarilor, Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care a pravalit piatra de la usa mormantului Mantuitorului si a sezut deasupra ei.

Sfantul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, mamelor, fecioarelor, copiilor, parintilor care dau nastere copiilor, ii cresc in credinta si ii pregatesc pentru mantuire si pentru viata vesnica. El este si ocrotitor al monahilor si monahiilor, al celor care vietuiesc in manastiri si in sihastrie sau in pustie. De-a lungul anului bisericesc se intalnesc si alte sarbatori ale Sfintilor Arhangheli: La 6 septembrie este praznuita o minune a Sfantului Arhanghel Mihail, savarsita la Chones, in Colose, din Frigia, care a devenit o sarbatoare a intregii Ortodoxii incepand cu secolul al XI-lea, odata cu domnia lui Manuil I Comnenul Pe 26 martie este marcat un sobor al Sfantului Arhanghel Gavriil, generat de prezenta sa in sarbatoarea de Buna Vestire, fiind atestat inca din secolul al V-lea si mentionat in Tipicul Ierusalimului si al Manastirii Sf. Sava (Liturgica Generala) Pe 13 iulie este un alt Sobor al Sfantului Arhanghel Gavriil despre ale carui origini nu se cunosc foarte multe detalii La 11 iunie se comemoreaza aparitia Sfantului Arhanghel Gavriil la o chilie din Sf. Munte (Adin), fiind o simpla mentiune, fara slujba separata. Cu aceasta ocazie, Sfantul...