S-a intamplat in 7 noiembrie 1940: S-a nascut Dorina Lazar, actrita de teatru si film. Dorina Lazar s-a nascut la 7 noiembrie 1940. A mostenit talentul artistic de la mama sa, actrita, la randul ei, la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

In anul 1961 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru, sectia Actorie, []The post S-a intamplat in 7 noiembrie 1940 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 noiembrie 1940 was first posted on noiembrie 7, 2020 at 5:36 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 noiembrie 1940: S-a nascut Dorina Lazar, actrita de teatru si film. Dorina Lazar s-a nascut la 7 noiembrie 1940. A mostenit talentul artistic de la mama sa, actrita, la randul ei, la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

In anul 1961 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru, sectia Actorie, la clasa unei mari personalitati a teatrului si filmului romanesc, profesorul Ion Fintesteanu, avandu-i ca asistenti pe Sanda Manu si Dem Radulescu. A debutat in acelasi an la Teatrul Regional Bucuresti, unde a inceput cu roluri de figuratie, pentru ca mai apoi sa interpreteze personaje precum Erinie in Mustele , de Jean Paul Sartre, regia Calin Florian, Despina in Hora domnitelor de Radu Stanca, regia Sorana Coroama Stanca, Varvara in Morisca , regia Calin Florian, Cula in Se cauta un mincinos de Psatas, regia Horia Garbea, Roinita in Miorita de Valeriu Anania, regia Marietta Sadova, Aspasia in Razboiul de Carlo Goldoni, regia Horea Popescu, Dorotka in Dracul uitat de Jan Drda, regia Dinu Cernescu, Nunuta in Iubesc pe-al saptelea de C. Sovan, regia Ion Simionescu, Masa in Trenul blindat , de Vsevolod Visnevski, regia Vlad Mugur, Freulein in Mateias Gascarul de Alexandru Andritoiu, regia Vlad Mugur, Coana Tarsita in Iasii-n carnaval , de Vasile Alecsandri, regia Dinu Cernescu, sau Leda in Amphytrion 38 de Pastor, regia Dinu Cernescu. Dorina Lazar a parcurs, in aceasta perioada, si momente in care rolurile erau din ce in ce mai putine, iar actrita a avut gandul de a se reorienta spre meseria de stewardesa, scop pentru care a invatat limbile engleza si italiana, care alaturi de rusa si franceza invatate in liceu ar fi asigurat un mare grad de calificare pentru o astfel de meserie.

In anul 1969 debuteaza ca actrita pe scena Teatrului Giulesti, actualul Teatru Odeon, unde a jucat de-a lungul anilor in peste 50 de roluri precum Marcelline in Nunta lui Figaro , de Beaumarchais, regia Dinu Cernescu, Petra in Tango la Nisa , de Mircea Radu Iacoban, regia Geta Vlad, Puica in Sambata la veritas , de Mircea Radu Iacoban, regia Geta Vlad, Moscardina-Carmine in Liola de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani, Sotia autorului in Razbunarea sufleorului , de V.

I. Popa, regia C. Gheorghiu, Sora lui Voda in Mesterul Manole de Lucian Blaga, regia Dinu Cernescu, Margo in Freddy , de Robert Thomas, regia Geta Vlad, Orsetta in Galcevile din Chioggia , de Carlo Goldoni, regia Dinu Cernescu, Ioana in Acesti ingeri tristi , de D.

R. Popescu, regia Dragos Galgotiu. De asemenea, Dorina Lazar a mai fost prezenta, pe scena de la Odeon, in ipostazele Valentina in Stele in lumina diminetii , de Alexandr Galin, regia Gelu Colceag, Vecina in Domnisoara Nastasia , de G. M. Zamfirescu, regia Horea Popescu, Germaine Lauzon in Cumetrele , de Michel Tremblay, regia Petre Bokor, Carmen Sylva in i totusi Eminescu , de Ion Nicolescu, regia Tudor Marascu, Arcadina in Pescarusul de A.

P. Cehov, regia Gelu Colceag, Ea in Discutie fara martori , de A. Ghelman, regia Dragos Galgotiu, Cucuveaua chioara in Medalionul de argint , dupa romanul Misterele Parisului , de Eugene Sue, regia Dinu Cernescu, Masa Ghentova in Jocuri crude , de A. Arbuzov, regia Dinu Cernescu, sau Sanziana Hangan in Arta conversatiei , dupa romanul omonim de Ileana Vulpescu, regia Eugen Todoran. In ultimii ani de activitate, Dorina Lazar a intruchipat personajele Ecaterina cea Mare in Casanova dupa Memoriile lui J. Casanova de Seingalt, scrise de el insusi, regia Dragos Galgotiu, Chiriachita in Titanic Vals , de Tudor Musatescu, regia Alexandru Dabija, Dogsborough in Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprita , de Bertolt Brecht, regia Dragos Galgotiu, Gutuie in Pyramus & Thisbe 4 You , dupa William Shakespeare, regia Alexandru Dabija, Rose in Camera de hotel o trilogie de Barry Gifford, regia Alexandru Dabija, Doamna in Ionesco cinci piese scurte , de Eugene Ionesco, regia Alexandru Dabija, Zsuzsa in joi.megaJoy , de Katalin Thuroczy, regia Radu Afrim, Strop de miere in Aventurile lui Habarnam , dupa Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija, Grete in efele , de Werner Schwab, regia Sorin Militaru, Eftimia in Conu Leonida fata cu reactiunea , de I.

L. Caragiale, regia Mihai Maniutiu, Aneta Duduleanu in Gaitele de Alexandru Kiritescu, regia Alexandru Dabija, D-na Molly in Fratii de Sebastian Barry, regia Alexandru Dabija, Zita in O noapte furtunoasa , de I.

L. Caragiale, regia Mihai Maniutiu sau Actrita de caracter in Asta seara se joaca fara piesa , de Luigi Pirandello, regia Alexa Visarion. In anul 1970 a debutat in teatrul TV in Rapirea preafrumoaselor sabine , regia Adrian Georgescu si Dan Damian, in care a jucat alaturi de Gina Patrichi, prezenta sa pe micul ecran fiind continuata in anul 1974 cu rolul din piesa Plicul , in care a jucat alaturi de Cornel Vulpe si Octavian Cotescu si cu seria Lumini si umbre , regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Muresan (1979 1982). In anul 1974, Dorina Lazar a debutat in film, cu rolul Carciumaresei din pelicula Pacala , regia Geo Saizescu, cu Sebastian Papaiani in rolul principal.

Au urmat roluri memorabile realizate pentru marele ecran, intre care mentionam Mastodontul (1975) rolul Floarea, Drumuri in cumpana (1979) Primarita Saveta, prezente in Saltimbancii , Semnul arpelui si tefan Luchian toate in anul 1981, Stop cadru la masa (1982) rolul Clara Halunga, alte prezente in Dragostea si revolutia (1983), Fram (1983), O lebada iarna (1983) si Ochi de urs (1983), Lansarea (1984), Napasta (1985), Niste baieti grozavi (1987) rolul...