S-a întâmplat în 11 noiembrie 1995
S-a intamplat in 11 noiembrie 1995 was first posted on noiembrie 11, 2020 at 5:59 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 noiembrie 1995: A murit Corneliu Coposu, jurist si om politic taranist; presedinte al Partidului National aranesc Crestin Democrat (1989-1995); membru marcant al Partidului National aranesc si secretar politic (1937-1947) al lui Iuliu Maniu; arestat si condamnat la munca silnica intre anii 1947 si 1964 (anul gratierii detinutilor politici din Romania). Corneliu Coposu s-a nascut la 20 mai 1914, in satul Bobota, din Comitatul Salaj, in familia unui carturar, preot greco-catolic Valentin Coposu, prieten si colaborator al lui Iuliu Maniu. Dotat cu o inteligenta ascutita, a fost inscris la varsta de 5 ani la scoala confesionala romana unita, apoi la Colegiul Sf. Vasile din Blaj. La 16 ani, cu dispensa de varsta, a devenit student al Facultatii de Drept si tiinte de Stat din Cluj, apoi doctor in drept.
In acei ani a fost si campion de haltere, antrenat de Clubul Sportiv Universitar. Toate aceste preocupari au fost dominate insa de pasiunea sa pentru politica pe care o considera, asemeni vechilor greci, o arta. Legaturile tatalui sau cu Iuliu Maniu i-au facut fireasca apropierea de aceasta personalitate a istoriei romanesti. In 1933, Corneliu Coposu a infiintat filiala Cluj a Partidului National aranesc, iar doi ani mai tarziu a devenit presedinte al Uniunii Studentilor Democrati ai Universitatii clujene si presedinte al Tineretului National aranesc. Anii de care isi amintea cu cea mai mare placere au fost 1937-1947, perioada in care a fost secretar personal si secretar politic al lui Iuliu Maniu. Pana la arestarea sa in 1947 in procesul lotului Tamadau , Corneliu Coposu a privit cu luciditate si mare capacitate de analiza evenimentele politice tulburatoare prin care trecea Romania, framantarile razboiului, sovietizarea, criza economica si sociala. Cei 17 ani de detentie politica in inchisorile comuniste, precum si viata de muncitor necalificat la Intreprinderea de Constructii Montaj Bucuresti nu aveau sa-i stirbeasca cu nimic aceste calitati de om politic. A urmat cea mai grea perioada a vietii sale, un adevarat calvar, cu 18 ani de temnite comuniste, noua ani de arest preventiv, fara sa fie judecat, opt ani la izolare, la Ramnicu Sarat, si munca silnica pe viata, mutarea de nu mai putin de 21 de ori intre diferite inchisori si locuri de munca fortata cumplite, pe care Coposu le-a infruntat cu seninatate si credinta ca regimul totalitar isi va regasi sfarsitul.
A fost eliberat pe 9 iulie 1962 din penitenciarul Ramnicu Sarat, dupa care a fost trimis pentru inca 24 de luni in domiciliu obligatoriu in comuna Rubla, judetul Braila (impreuna cu Ion Diaconescu, Ion Huiu, Virgil Solomon).
In anul 1964 este eliberat odata cu amnistia...