Fie, Doamne, Dumnezeul nostru si Dumnezeul parintilor nostri ca, in curand, de va fi cu voia Ta, sa se cladeasca din nou casa cea sfanta si sa ne impartasesti din invatatura Ta este un cantec al evreilor ce se canta in a noua zi a celei de a cincea luni, dupa calendarul lor, Fisa []Fie, Doamne, Dumnezeul nostru si Dumnezeul parintilor nostri ca, in curand, de va fi cu voia Ta, sa se cladeasca din nou casa cea sfanta si sa ne impartasesti din invatatura Ta este un cantec al evreilor ce se canta in a noua zi a celei de a cincea luni, dupa calendarul lor, Fisa Beav, ziua mari]]]i catastrofe, ziua in care Bet Hamiedas, casa cea sfanta a lui Dumnezeu si a lui Israel, Templul din Ierusalim a fost mistuit de flacari. Doua milenii n-au izbutit sa astearna valul uitarii asupra acestui tragic si hotarator eveniment. i, an de an, evreii retraiesc oriunde viforul destinului ce i-a raspandit, drama cea mare; si cer de la Dumnezeu implinirea dorului de a se recladi casa cea sfanta de odinioara, cand, in sunet de trambite, David, marele prooroc si imparat, pornea in fruntea alaiului si se indreptau cu totii spre casa ce sfanta.

Uita-te spre cer si numara stelele, daca poti sa le numeri! (Fac 15, 5) a grait Cuvantul Domnului lui Avraam. De atunci, de mii de ani, privirile pelerinilor acestei vieti sunt indreptate in sus, spre inaltimi.

Avraam, unul din patriarhii poporului evreu, sub semnul acelui simbolic vis, statorniceste drumul vietii; caci scara visata de el, desi statornicita pe pamant, izbutea sa atinga bolta cereasca, calauzindu-ne spre doua mari impliniri. Cea dintai ne arata Cuvantul coborand spre noi si unirea cerului cu pamantul prin Intruparea Fiului Dumnezeiesc din Fecioara ce avea sa-L nasca la plinirea vremii; iar treptele scarii ne arata stradania omului in urcusul spre perfectiune, dorul de a se apropia tot mai mult de Dumnezeu. i ingerii buni, suind si coborand treptele una dupa alta spre a ne...