S-a intamplat in 12 noiembrie 1840 S-a nascut sculptorul francez Auguste Rodin; a rupt canoanele academismului si s-a apropiat de impresionism.

Auguste Rodin (nascut Fran ois-Auguste-Ren Rodin la Paris d.17 noiembrie 1917, Meudon-la-For t) a fost un sculptor,grafician si pictor francez in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Sculptorul si []The post S-a intamplat in 12 noiembrie 1840 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 noiembrie 1840 was first posted on noiembrie 12, 2020 at 12:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 noiembrie 1840 S-a nascut sculptorul francez Auguste Rodin; a rupt canoanele academismului si s-a apropiat de impresionism.

Auguste Rodin (nascut Fran ois-Auguste-Ren Rodin la Paris d.17 noiembrie 1917, Meudon-la-For t) a fost un sculptor,grafician si pictor francez in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Sculptorul si graficianul Fran ois-Auguste-Ren Rodin s-a nascut la Paris, intr-o familie modesta.

Inca din primii ani ai vietii manifestat un talent exceptional pentru desen, iar tatal sau decide sa il inscrie, in anul 1854, la Scoala imperiala de desen si matematici, devenita ulterior Scoala de arte decorative, unde a invatat sub indrumarea desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran si a pictorului St phane Belloc, care i-au sugerat sa mearga la Muzeul Louvre, sa deseneze dupa operele realizate de antici. A capatat apoi revelatia modelajului, stimulandu-i exercitarea vocatiei de sculptor, primele incercari in acest sens fiindu-i indrumate de catre Jean-Baptiste Carpeaux.

A fost incurajat de Hippolyte Maindron sa incerce admiterea la Scoala de Belle Arte, insa acolo avea sa fie respins de trei ori.

Auguste Rodin a urmat cursuri de literatura si istorie la Coll ge de France si a intrat in 1862 in ordinul monahal P res du Saint-Sacrement , dar superiorul de acolo l-a incurajat sa-si urmeze destinul artistic.

Rodin a debutat cu portrete si desene, apoi a lucrat, incepand cu anul 1864, in atelierul sculptorului Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului seconde Empire , realizand decoratii murale, modele de ornamente si vase la manufacturile de portelan din S vres.

In acelasi an o intalneste pe Rose Beuret, o lucratoare de croitorie in varsta de 20 de ani, care ii va deveni muza si partenera de viata.

In anul 1866 aceasta ii daruieste un fiu, Auguste Eugene Beuret, pe care tatal sau nu a dorit sa il recunoasca vreodata. In anul 1870, cei doi pleaca la Bruxelles, iar in 1872, Rodin se asociaza cu sculptorul belgian Antoine-Joseph Van Rasbourgh, cu care realizeaza decorarea unor case particulare si edificii publice din Bruxelles, precum cladirea Bursei si Palatul Academiei.

Realizeaza o serie de litografii pe care le publica in jurnalului satiric Le Petit Comique , si picteaza o serie de peisaje din padurea Soignes.

In anii 1875-1876 realizeaza calatorii de studii la Florenta si Roma, unde studiaza asiduu operele lui Michelangelo, iar un an mai tarziu admira stilul catedralelor gotice din centrul Frantei.

Tot in 1877, participa la Cercul artistic si literar din Bruxelles si apoi la Salonul artistilor francezi din Paris, cu sculptura Age d arain (Varsta de bronz ), care provoaca un veritabil scandal, Rodin fiind acuzat de a fi facut un mulaj dupa natura .

In perioada 1879-1882, lucreaza la manufacturile din S vres, iar in 1880 isi deschide un atelier propriu la depozitul de marmura din Paris, pe care avea sa il pastreze pana la finalul vietii.

Tot in anul 1880, statul francez ii cumpara sculptura Varsta de bronz si ii comanda un portal pentru viitorul muzeu de Arte Decorative. In anul 1882, pleaca la Londra pentru a studia tehnica gravurii in atelierul lui Alphonse Legros, iar un an mai tarziu o cunoaste pe Camille Claudel, o sculptorita in devenire, in varsta de 19 ani, care avea sa-i devina eleva si amanta.

In 1884, administratia din orasul Calais ii comanda un monument pentru comemorarea lui Eustache de Saint Pierre, devenit celebru prin devotamentul aratat concetatenilor sai cu ocazia predarii orasului regelui englez Eduard III (1347), grupul statuar Les Bourgeois de Calais (Burghezii din Calais ) fiind inaugurat in anul 1885, in prezenta artistului.

Este perioada in care realizeaza operele Adam , Eva si Ganditorul , monumentele lui Vicuna Mackenna si al generalului Lynch in Santiago de Chile, dar si compozitia Sarutul , destinata Expozitiei Universale din Paris (1889). In anul 1888, devine membru fondator al Societatii nationale de Arte Frumoase , iar in 1889 obtine comanda executarii unei statui a lui Victor Hugo pentru Panth on-ul din Paris, proiect care avea insa sa fie respins, deoarece viziunea artistului il infatisa pe personaj dezbracat si inconjurat de de muze.

In anul 1891, La Soci t des Gens de Lettres ii comanda executarea unui monument al lui Honor de Balzac, iar in anul 1893, devine presedintele sectiei de sculptura de la Soci t Nationale des Beaux-Arts.

In aceasta perioada se muta la Meudon-la-F ret, unde este vizitat de tineri literati si artisti, printre care Antoine Bourdelle, care ii devine elev, iar la Giverny, resedinta lui Claude Monet din apropierea Parisului, il intalneste pe Paul C zanne. In anul 1898 se desparte de Camille Claudel, care va avea efecte devastatoare asupra carierei si...