S-a intamplat in 15 noiembrie 1876: S-a nascut Anna de Noailles (pe numele sau adevarat Ana Elisabeta Bibescu Basarab Brancoveanu), scriitoare franceza de origine romana; prima femeie admisa in Academia Romana membru de onoare strain al Academiei Romane din 1925 (m. 1933). Despre contesa Ana Brancoveanu, poeta care a avut o frumoasa prietenie []The post S-a intamplat in 15 noiembrie 1876 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 15 noiembrie 1876 was first posted on noiembrie 15, 2020 at 2:37 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 15 noiembrie 1876: S-a nascut Anna de Noailles (pe numele sau adevarat Ana Elisabeta Bibescu Basarab Brancoveanu), scriitoare franceza de origine romana; prima femeie admisa in Academia Romana membru de onoare strain al Academiei Romane din 1925 (m. 1933). Despre contesa Ana Brancoveanu, poeta care a avut o frumoasa prietenie cu scriitorul francez Marcel Proust si care a fost un nume cu rezonanta in lumea literara a Frantei, se stie prea putin in Romania. Membra a Academiei Belgiei si apoi si a Academiei Franceze, din partea careia a primit chiar marele premiu pentru literatura, Anna a fost admisa in randurile Academiei Romane, desi declarase ca nu apartine Romaniei.

Nascuta la Paris, la 15 noiembrie 1876, Ana Elisabeta Brancoveanu provine din familia boiereasca Brancoveanu, dintr-o mama de origine greaca si bulgara, Raluca Musurus, casatorita cu Grigore Brancoveanu. Mama ei era fiica lui Musurus-pasa, ambasador al Turciei la Londra in anii 1850 si a Anei Vogoride. Raluca Musurus a fost o cunoscuta muziciana, idolul compozitorului polonez Paderewski. Grigore Brancoveanu si mama lui, Zoe Mavrocordat, fusesera adoptati de catre marele ban Grigore Brancoveanu, ultimul descendent pe linie masculina al voievodului Constantin Brancoveanu. Ana Brancoveanu s-a casatorit cu contele Mathieu Ferdinand Frederic Pascal de Noailles in 1897.

A debutat in 1899, cu un volum de poezii intitulat Le Coeur innombrable , aparut in 1901. Recenziile au fost favorabile, volumul fiind considerat drept unul de mare succes. S-a bucurat de apreciere din partea societatii franceze si a lumii literare din perioada numita Belle Epoque. Un scriitor i-ar fi spus: Madam , in Franta sunt numai trei miracole Jeanne d Arc, raul Marne si dumneavoastra .

A fost prima femeie comandor al Legiunii de Onoare in Franta. Contesa cu origini romanesti a vrajit cu talentul si personalitatea ei nume mari ale epocii. A fost admirata de Jean Cocteau si i-a fost prezentata lui Pierre Loti. Dupa debutul de succes, casa i-a devenit cel mai mare salon literar din Paris. Nume mari ale literaturii franceze precum Pierre Loti, Francis Jammes, Andr Gide, Frederic Mistral, Colette sau Paul Valery se intalneau in salonul fascinantei contese. Iorga spunea ca Anna era cel mai mare...